Knoglemarvsundersøgelse - Information og vejledning

Knoglemarvundersøgelsen bruges til at danneet indtryk af, hvordan knoglemarven fungerer.

En knoglemarvsundersøgelse giver et billede af, hvordan knoglemarven fungerer. I dette informationsmateriale kan du læse mere om undersøgelsen, og hvordan det foregår.

Hvad er knoglemarv?

Knoglemarven findes inde i knoglernes hulrum. I knoglemarven dannes de forskellige celler, som findes i blodet; røde blodlegemer, som bærer ilt rundt til alle kroppens celler, hvide blodlegemer, som bekæmper infektioner, og blodplader, som stopper blødninger. Knoglemarven er flydende og ligner blod. 

Hvorfor laves undersøgelsen?

Knoglemarvundersøgelsen bruges til at danne et indtryk af, hvordan knoglemarven fungerer. Gennem et mikroskop undersøger man lidt af knoglemarven for at se normale og eventuelt syge celler. Man kan efterfølgende undersøge cellernes funktion og arvemateriale.

Før undersøgelsen

Hvis blodpladerne er lave, skal du have en transfusion med blodplader inden undersøgelsen for at forhindre blødning.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen foretages af en læge og foregår altid i fuld bedøvelse på operationsgangen. Den varer ca. 1 time. Under undersøgelsen ligger du på den ene side. Ved hjælp af en nål, som føres ind i hoftekammen, suges lidt knoglemarv ud, samt et lille stykke knoglevæv. 

En knoglemarvsprøve tages typisk fra den bagerste hoftekam.

Når der er suget lidt knoglemarv ud, fjernes nålen, og du får et lille plaster på over det sted, hvor lægen har stukket dig.
 

Er der ubehag forbundet med undersøgelsen?

Knoglemarven og det lille stykke knoglevæv, som er taget ud til undersøgelse, vil hurtigt blive gendannet, så der sker ikke noget ved at få taget en prøve. 

Ømhed:

Du kan være lidt øm i knoglen efter undersøgelsen. Ømheden kan lindres med mild smertestillende medicin, såsom Panodil. Ømheden forsvinder normalt i løbet af et par dage.

Blødning:

I sjældne tilfælde kan det bløde lidt fra det sted, hvor du er blevet stukket. Hvis det bløder skiftes forbindingen af plejepersonalet i afdelingen. 
Hvis ikke du har blødt, kan plasteret fjernes dagen efter knoglemarvsundersøgelsen.
Nervøsitet: Langt de fleste oplever meget lidt ubehag ved undersøgelsen. Hvis du er nervøs eller bekymret, er det vigtigt du fortæller det til lægen eller sygeplejerskerne, så vi kan hjælpe og støtte dig.

Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?

Knoglemarvsprøven skal undersøges på forskellig vis, så ventetiden på svar på knoglemarvsundersøgelsen er normalt 5-7 dage.

Hvis du har nogle spørgsmål, er du meget velkommen til at spørge lægerne eller sygeplejerskerne i afdelingen.

Redaktør