Klumpfod, Børn med

Information til forældre om diagnose og behandling af børn med klumpfod.

Information om diagnose og behandling

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Den medicinske betegnelse er Pes equino varus adductus.

Årsagen er ukendt, men der er en vis arvelig faktor. 2/3 er drenge og hos halvdelen af børnene er lidelsen dobbeltsidig. Fejlstillingen er dannet i løbet af 2. trimester af graviditeten.

Barn med klumpfod

I en klumpfod er alle knogler, muskler, sener, kar og nerver tilstede. Det er stramning af muskler, sener, ledbånd og ledkapsel på indersiden og bagsiden af foden, der medfører fejlstillingen. Desuden er underbenet tyndere end normalt og foden vil ofte være lidt kortere og bredere.

Behandlingen består i manipulation og gipsning. De fleste af børnene har behov for en mindre operation af achillessenen. Efter gipseperioden udleveres en skinne, som barnet skal bruge for at undgå tilbagefald af fejlstillingen. Skinnen skal benyttes til 4-6 års alderen.

Behandlingsteamet består af børneortopæd, fysioterapeut, gipsetekniker og bandagist.

Manipulation og gipsning

I skal møde ind via Fysioterapi, klinik 3001 ca. 15 min. før behandlingstiden. Der er mulighed for at vente i ammerummet og på bænken foran rummet. Under behandlingen får I udleveret sukkervand. Husk at medbringe sut og tøj med plads til gipsen.

Behandlingen består i manipulation og gipsanlæggelse for at holde den opnåede korrektion. Gipsen omlægges en gang om ugen, indtil foden er klar til vurdering mht. behov for operation af achillessenen. Antallet af gipse er individuelt, men oftest drejer det sig om 5-6 stk..

Efter operation skal barnet have gips på i 3 

Barn med gips på benet.

Når gipsen er lagt, skal I være opmærksomme på om:

  • Barnet trækker foden op i gipsen.
  • Foden hæver eller tæerne bliver misfarvede
  • Barnet er mere grædende end normalt.

I disse tilfælde skal fysioterapeuten kontaktes. Udenfor vores åbningstid skal I henvende jer til nærmeste skadestue.

Husk at dit barn stadig skal ligge på maven i de vågne timer, når det har gips og skinne på. Dette forebygger et fladt eller skævt baghoved.

Alfa-flex skinnen.
Alfa-flex skinnen.
Her ses et barn med skinnen på.
Her ses et barn med skinnen på.

Skinnebrug

Efter gipsebehandlingen overgår barnet til skinnebehandling. Skinnen består af et par sko og en tværbarre. Skinnen skal anvendes konsekvent jf. nedenstående retningslinier, for at undgå tilbagefald af fejlstillingen.

  • De første 3 mdr. 23 timer i døgnet
  • Herefter 16 timer i døgnet
  • Fra 1 års’ alderen til 4-6 år 12-14 timer i døgnet

Ved ambulant kontrol efter 3 måneder vil der blive taget stilling til, om brug af skinnen kan sættes ned til 16 timer i døgnet. Det er vigtigt, at skoene sidder godt fast på foden, så hælen ikke kan trække sig op. Ved skinnerelaterede spørgsmål kontaktes Sahva.

I skal forvente nogen tilvænningstid, det er normalt, at barnet er ked af det i de første døgn.

Sko

Når barnet begynder at rejse sig, skal det have sko på. Barnet kan bruge almindeligt fodtøj med fast hælkappe og lige inderside. Skoen skal sidde godt fast på foden. Vi anbefaler sandaler til indendørs brug. Tag en snak med fysioterapeuten, når I skal købe sko første gang.

Kontrol hos fysioterapeuten: 3 uger, 6 uger, 3 mdr. og 6mdr. efter skinneudlevering. Efter lægekontrol ses barnet hvert ½ år. Kontrol hos lægen: Ca. ved 1 års alderen og herefter 1 gang årligt.

Nyttige telefonnumre

Fysioterapeut: 35 45 20 03
Bandagist, SAHVA: 39 25 02 50 el. 70 11 07 11
Lægesekretær: 35 45 41 30
Info på nettet: www.varusfod.dk

Redaktør