Kikkertundersøgelse af spiserør og mavesæk (øsofagoskopi/gastroskopi)

Information om hvad der skal ske før og efter kikkertundersøgelse af spiserør og mavesæk.

Denne pjece er skrevet til jer, der har et barn, som skal have lavet en undersøgelse af spiserøret og mavesækken

Om undersøgelsen

Pjecen indeholder lidt information om, hvad der skal ske før og efter undersøgelsen. Undersøgelse af spiserøret kaldes en operation, da jeres barn er bedøvet, og der nogle gange tages vævsprøver (biopsier) fra til undersøgelse. Jeres barn vil være indlagt til undersøgelsen. Der er ingen særlige forberedelser til undersøgelsen.

Kikkertundersøgelse af spiserør og mavesæk

  • evt. vævsprøve (biopsi)
  • evt. ballonudvidelse (dilatation)
  • evt. måling af surhedsgrad (PH-sonde)

Efter operationen

Jeres barn vil have en lille plastiknål (drop) i den ene hånd, som narkoselægen (lægen der bedøver) har lagt før eller under bedøvelsen. Der bliver givet saltvand ind i blodåren, så jeres barn ikke tørster. Plastiknålen fjernes, når jeres barn er helt frisk.

Da jeres barn er blevet undersøgt i spiserøret, er det lægen, der bestemmer, hvornår barnet må drikke og spise, da det afhænger af undersøgelsen. I vil tale med børnekirurgen om operationen og det videre forløb enten på opvågningsstuen, eller når I er tilbage på Afdeling for Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme.

Ved almindelig undersøgelse evt. med biopsi

Er der ikke foretaget andet, kan jeres barn komme hjem samme dag, når jeres barn er frisk og har drukket og evt. spist.

Ved ballonudvidelse

Er der ballonudvidet, er det ofte nødvendigt at blive på afsnittet natten over for, at vi kan observere, om jeres barn har det godt og kan spise og drikke uden problemer.

Ved anlæggelse af sonde til PH måling

Jeres barn vil have en speciel sonde, der er anlagt i bedøvelse. Sonden ligger igennem det ene næsebor og fortsætter ned i toppen af mavesækken. Sonden er sat fast med plaster på næsen og på kinden.

Hvis jeres barn er under 2-3 år, kan det være nødvendigt at give jeres barn ”manchetter” på begge arme, så barnet ikke kan bøje armene og derved komme til at rive sonden op. Den anden ende af sonden er koblet til et lille måleapparat, som I vil blive instrueret i at betjene. Jeres barn må spise og drikke normalt og kan godt komme hjem med sonden, hvis I har lyst.

Det er normalt, at sonden først fjernes 24 timer efter, den blev lagt. Dette foregår på Afdeling for Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme og bliver foretaget af enten læge eller sygeplejerske. Dette kræver ikke bedøvelse og er hurtigt overstået.

Det er sjældent, der er smerter, men hvis det er tilfældet, kan det klares med at give Panodil. Det er en god ide at aftale dette med sygeplejersken, inden I går hjem.

Når I kommer hjem

Forekommer der stærke smerter eller feber, skal I kontakte Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme i Mave, Tarm og Urinveje, sengeafsnit 4053

Læs pjecen: Indlæggelse og operation afsnit 4053 

Redaktør