Kikkertundersøgelse af blæren (cystoskopi)

Ved en kikkertundersøgelse af blæren vil lægen føre et lille rør (en kikkert) op gennem urinrøret.

En vejledning til børn, unge og deres forældre om kikkertundersøgelse af blæreren

Denne vejledning er skrevet til unge og børn, så hvis I har et barn, der ikke selv kan læse, anbefaler vi, at I læser vejledningen højt for barnet.

Før undersøgelsen

Når du skal have lavet en kikkertundersøgelse af blæren, vil du få et brev, hvor der står, at du enten skal møde til indlæggelse på Sengeafsnit for Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme i Mave, Tarm og Urinveje (4053) eller møde ambulant (uden foregående indlæggelse) på operationsafdelingen 4013 samme dag, som du skal have lavet undersøgelsen.

Kikkertundersøgelsen bliver lavet, når du er bedøvet. Du skal derfor komme fastende (uden at have spist) og tørstende (uden at have drukket) – se pjecen: Børn og bedøvelse.
I brevet står, hvad tid du skal møde. Det er meget vigtigt, at I kommer i god tid, da undersøgelsen ellers vil blive aflyst.

Under undersøgelsen

Når du er blevet bedøvet, vil lægen føre et lille rør (en kikkert) op igennem dit urinrør (der hvor du tisser), så han kan kigge både i urinrøret og i blæren.

Nogle gange tager lægen en lille prøve fra blæren eller urinrøret, men det kan du ikke mærke.

Efter undersøgelsen

Når du vågner igen, har du et tyndt platikrør i en blodåre i hånden. Det er et drop, som giver dig noget saltvand. Måske vil du føle, at du skal tisse, men det skal du ikke, for lægen har lige tømt din blære for tis.

Første gang du skal tisse, svier det nok lidt, men allerede anden gang er det meget bedre.

Det kan godt være, at dit tis er lidt rødt, fordi lægen har taget en prøve. Det betyder ikke noget og går væk igen.

Hvis ikke der er planlagt andre undersøgelser, kan du komme hjem igen, når du har tisset og er frisk.

Du og dine forældre vil efter undersøgelsen få en tid i Klinik for Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme i Mave, Tarm og Urinveje (4271) til samtale med lægen, hvor I vil få svar på undersøgelsen og lave en aftale med lægen og sygeplejerskerne om, hvad der videre skal ske.

Redaktør