Kejsersnit, når du har fået et

Her kan du læse om dagene efter et kejsersnit, og hvad du skal være opmærksom på i tiden efter.

Du har født ved kejsersnit. Her kan du læse om dagene efter et kejsersnit, og hvad du skal være opmærksom på i tiden efter.

24 timer efter kejsersnittet vil du få lov til at tage et bad og efterfølgende kan du eller personalet fjerne plasteret. Når plasteret er væk, vil der stadig sidde strips på, som holder huden sammen. Disse strips skal du fjerne ca. 1 uge efter dit kejsersnit, hvis ikke de selv er faldet af.

Tyg tyggegummi efter operationen

Når du er blevet opereret i maven, kan tarmene gå i stå. Det kan give kvalme og mavesmerter fordi det kan være svært ved at komme af med luft og afføring. Det kan hjælpe at tygge tyggegummi, da det får tarmene til at bevæge sig. Vi anbefaler, at du efter operationen tygger tyggegummi tre gange om dagen i tilsammen en time. Du skal fortsætte, indtil tarmene fungerer igen.

Tarmene skal i gang igen

For at få tarmfunktionen i gang efter bedøvelsen får du også laxoberaldråber, der fremmer tarmens arbejde, indtil du har afføring. Derefter skal du stoppe med at tage dem.
Motion er vigtigt for at få maven i gang igen, derfor bør du gå ture dagligt. Du bør også drikke rigelig væske.

Blodfortyndende medicin

Hvis man bliver meget sengeliggende efter en operation er risikoen for blodpropper øget. Derfor kan man have brug for blodfortyndende medicin som forbyggende behandling. Personalet vil af den grund vurdere, om du har brug for blodfortyndende medicin indtil du kan bevæge dig rundt som du plejer. Dette er også en meget vigtig grund til at komme hurtigt ud af sengen efter dit kejsersnit.

Mad og drikke

Du må spise og drikke, som du har lyst til – du kan dog godt opleve at have lidt kvalme.

Behandling af smerter

Efter kejsersnittet vil du have smerter i såret og sammentrækninger i livmoderen, såkaldte efterveer, der ofte kommer, når du ammer. Under indlæggelsen vil du få udleveret smertestillende medicin med faste intervaller. Det er medicin, som ikke påvirker barnet gennem modermælken.
I nogle tilfælde er denne medicin ikke nok. Du skal derfor sige til, hvis du har brug for mere smertestillende medicin. Vi vil også være opmærksomme på at spørge dig.

Kløe efter rygbedøvelse

Nogle patienter får kløe af medicinen i forbindelse med rygbedøvelsen. Det er sjældent så generende, at det skal behandles. Det forsvinder som regel i løbet af nogle timer, men der kan gå op til 1 døgn.

Hovedpine

Ca. 1 % får en kraftig hovedpine efter spinalblokaden. Det er en hovedpine, som forsvinder, når du ligger fladt ned, og kommer når du rejser dig op. Sig til personalet, hvis det passer på dig.

Efterfødselssamtale

Du kan få en samtale med en jordemoder eller en læge om din fødsel, hvis du har fået akut kejsersnit.
Sig til personalet hvis du ønsker dette.

Lægeundersøgelse af mor og barn

Du vil blive tilset af en læge efter kejsersnittet, inden udskrivelse, hvor der informeres bl.a. om hvordan du kan forholde dig ved en evt. ny graviditet. 
Hvis der er behov for det, vil dit barn blive undersøgt at en børnelæge inden udskrivelsen. Efter udskrivelsen kan du få barnet undersøgt hos din egen læge.

Udskrivelse

Hvis du og barnet har det godt, udskrives I, som udgangspunkt, efter 2 overnatninger med mindre andet er aftalt. Inden I går hjem, tilbyder vi et fælles informationsmøde, sammen med de andre forældre, som skal hjem. Informationsmødet kaldes ’familietimen’ og foregår på afsnit 5034. 

Hjemme igen Mavemusklerne skal skånes

Vi anbefaler, at du ikke løfter ting, der er tungere end ca. 10 kg de første seks uger. Det svarer til dit barn og en lift.
For yderligere information om maven efter kejsersnit kan du se videoer om bl.a. massage på ouh.dk/wm465898. 

Hvordan man lettest kommer ud af sengen (se tegningen)

 1. Rul om på siden
 2. Stem fra med den albue du ligger på og hjælp til med modsatte arm, samtidig med at benene svinges ud over sengekanten.
 3. Fra sideliggende kommer du videre op at sidde på sengekanten.


OBS! Teknikken er omvendt, når du skal i seng igen.

Tegning af, hvordan du lettest kommer ud af sengen efter kejsersnit

Gener fra arret

Det er normalt: 

 • at der kan være hævet omkring arret i de første uger.
 • at have blå mærker omkring arret, som kan være ømme.
 • at huden omkring arret er følelsesløs. Det er de små nerver, der er skåret over. Det betyder ikke noget, og i de fleste tilfælde vil der komme normal følelse i huden i løbet af nogle uger eller måneder.

Gener ved vandladning

Nogle kan have smerter når blæren tømmes i slutningen af vandladningen. Det skyldes, at der er blevet skubbet til blæren under operationen. Det er ufarligt, og det forsvinder i løbet af nogle uger. Er du i tvivl om du har blærebetændelse, skal du kontakte din egen læge.

Smertestillende medicin derhjemme

Vi anbefaler, at du tager fast smertestillende medicin de første 5 dage.

 • Paracetamol (fx Pinex, Panodil, Pamol) 2 tabletter = 1 g højst fire gange i døgnet.
 • Ibuprofen (fx Ipren, Ibumetin, Burana) 1-2 tabletter = 200-400 mg højst fire gange i døgnet.

Du bør læse indlægssedlerne, og kun bruge denne form for medicin, hvis du kan tåle det. Medicinen vil ikke påvirke dit barn, når du ammer.  Hvis du tager begge dele, virker det bedst, hvis du tager tabletterne samtidig. Det tager ca. 30-45 min. før det virker. Det er vigtigt, at du tager din smertestillende medicin, så du kan bevæge dig frit. Efter 5 dage bør du stoppe med Ibuprofen. Nogen har behov for smertestillende medicin i op til 14 dage. Det skal helst være paracetamol. Hvis smerterne fortsætter, eller forværres skal du kontakte din egen læge. 

Skuldersmerter

Efter kejsersnit oplever nogen at have smerter i højre skulder. Dette er ufarligt og går over af sig selv. Mange har glæde af varmepuder som smertelindring af dette. 

Bækkenbundsøvelser

Selvom du har fået et kejsersnit er det meget vigtig at få genoptrænet dit bækkenbund. Dette kan du starte på samme dag som du har født. På gynzone.dk kan du se knibeøvelser og træningsprogrammer til hvordan denne genoptræning kan udføres. 

Betydning for næste graviditet og fødsel

Selvom du har født ved kejsersnit denne gang, er det ikke sikkert, at du behøver at føde ved kejsersnit næste gang. Det afhænger af, hvad der var årsagen til, at du fødte ved kejsersnit i denne graviditet. Hvis de samme forhold er til stede i næste graviditet, vil vi anbefale et kejsersnit. Hvis ikke, kan vi sammen planlægge en vaginal fødsel næste gang.

For at mindske risikoen for komplikationer ved en ny graviditet og fødsel anbefaler vi at du venter med at blive gravid i mindst 9 måneder efter kejsersnittet. 
Du vil ved næste graviditet få en samtale med en fødselslæge, om hvordan du skal føde. 

Kontakt os

 • hvis du får feber
 • hvis såret bliver rødt og ømt
 • hvis der siver væske fra såret
 • hvis du får ildelugtende udflåd Sker det efter den første uge efter kejsersnittet, skal du kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813.
Redaktør