Kaliumbegrænsning via kost

Ved at undlade at spise fødevarer, der er rige på kalium, kan man begrænse sit indtag af kalium.

Vejledning i at reducere indtaget af kalium

Der kan af en række forskellige årsager være behov for at nedsætte indtaget af kalium i kosten. Ved at undlade at spise fødevarer, der er rige på kalium, kan du begrænse dit indtag af kalium. I nogle tilfælde suppleres kaliumbegrænset diæt med medicinsk med et præparat, der hedder Resonium, der har til formål at nedsætte optaget af kalium fra kosten.

Kaliumrige fødevarer

Der er kalium i langt de fleste fødevarer, og det er således ikke muligt helt at undgå at indtage kalium, dog kan du begrænse dit indtag betragteligt ved at begrænse indtaget af kaliumrige fødevarer. De følgende fødevarer har et højt indhold af kalium, og det anbefales derfor, at du begrænset dit indtag af: 

Grøntsager og kartofler

Du må gerne spise grøntsager, men ikke: Bagte, råstegte kartofler, chips, pommes frites, bælgfrugter såsom kikærter, linser, bønner og gule ærter, samt alle typer svampe/champignon, ærter, spinat, rosenkål og avocado, samt tomatpuré og tomatkoncentrat.

Tilberedning af grøntsager

Det anbefales, at du undlader at spise førnævnte grøntsager, men du skal ikke fuldstændigt undgå grøntsager. Det gør dog en væsentlig forskel, hvordan du tilbereder dine grøntsager. Ved at koge grøntsager, gerne skåret relativt fint i rigeligt vand, vil en del af kaliumindholdet fra grøntsagerne vandre over i kogevandet. Ved at koge grøntsager kan du dermed reducere indholdet af kalium i grøntsagerne. Smid kogevandet ud efterfølgende. Du kan godt bage kartofler som eksempelvis kartoffelbåde efter de er blevet forkogt i rigeligt vand i ca. 5 minutter. 

Frugt

Du må spise 1 stk frugt om dagen, men ikke: Banan, solbær, rabarber, hyldebær, cantaloupemelon, tørret frugt, nødder og mandler. 

Drikkevarer

Undgå: Kaffe, frugt- og grønsagsjuice, smoothies, kakaomælk, frugt- og urtethe.

Slik

Undgå: Lakrids, chokolade, nougat og marcipan
 

Kostcirkel
Redaktør