Inspiration til at snakke med dit barn om dit forløb i Stråleterapien

Information og råd til forældre, der skal have en samtale med børn omkring egen sygdom og strålebehandling.

Denne folder er en inspiration til, hvordan du får talt med dit barn om din sygdom og strålebehandling, samt en beskrivelse af, hvorfor det kan være vigtigt for dit barns trivsel, at I får talt om dit strålebehandlingsforløb. 

Det er en rigtig god idé at tage dit barn med i stråleterapien en enkelt gang undervejs i din behandling. Det giver en tryghed for barnet at se, hvordan det foregår, og at møde dem, der giver behandlingen.

Vi har i stråleterapien udviklet en kort film, som du kan se med dit barn. Filmen viser hvad I vil møde, når I kommer sammen til behandlingen. Det er en god idé, at du på forhånd, fortæller dit barn lidt om din behandling. For eksempel at du ligger med hænderne over hovedet eller skal have en maske på under behand-lingen. Det er vigtigt, at der er en anden voksen med, som dit barn er tryg ved, da du ikke vil være sammen med barnet, imens du får behandling.   

Billedet viser, et barn der kigger op på sin mor.

Det hjælper børn at få viden

Hvis du ikke taler med dit barn om din sygdom og behandling, vil barnet ofte udvikle sin egen forståelse, da de ser og hører mere, end vi tror, og har ofte en livlig fantasi. 

Børn kan reagere på de, omstændigheder de er i, og ’kommer til’ at tage ansvar for voksenting. Derfor har dit barn behov for at blive bekræftet i, at det ikke er hans/hendes skyld, at du fx er træt og udmattet, og at du måske ikke har det samme overskud, som du plejer.

Når du som voksen tager ansvar og sætter rammerne for, hvad der er barnets ansvar, kan de bedre få lov til at være børn og forstå din sygdom på deres præmisser. 

Tilpas samtalen til dit barns alder 

Børn på 3-5 år: Forstår ikke sygdom, som ikke kan ses. Deres bevidsthed svæver mellem virkelighed og fantasi.

Børn på 6-12 år: Har behov for information svarende til deres alder, men kan nemt misforstå det, der bliver sagt. Derfor bør man spørge ind til, hvad de har hørt.  

Teenagere på 13-19 år: Har behov for at blive talt til på niveau med voksne. De har behov for information, og finder den selv på nettet, hvis de ikke får den af dig. De kan være meget private både over for venner og forældre, og deres humør kan svinge fra den ene dag til den anden.  De kan være triste eller have det skidt, uden at man ved det.

Ofte vil dit barn tænke over, om det, du fejler, er noget, du kan dø af. Netop derfor er det vigtigt, at samtalen bliver tilpasset dit barns alder uden at overse alvoren i din sygdom.

Dit barns omgangskreds

Det er vigtigt, at dit barns nærmeste omgangskreds ved besked om din sygdom og behandling.

Ligesom det kan være vanskeligt for dig at tale med dit barn om sygdom og behandling, kan det også være svært for barnet at tale med venner eller andre omsorgspersoner om dette. Særligt fordi børn ofte kan mangle ord til at forklare, deres tanker og følelser. Derfor kan det være nødvendigt, at du som voksen hjælper dit barn på vej i samtalen med venner og omsorgspersoner. 

Lone tidligere patient og mor til et barn på 10 år fortæller:  - Efter aftale med klasselæreren kom jeg på besøg i mit barns klasse. Jeg satte mig med børnene på gulvet, og fortalte, at jeg har fået en sygdom, der hedder kræft, og spurgte om de kendte den sygdom?

Nogle af børne rakte en fingre i vejret. Flere havde haft en mormor, eller en onkel der også havde været syge. Det gjorde det nemmere for mit barn at de vidste hvad kræft var og at jeg var syg. Det gjorde at hun ikke følte sig så alene. 

Ovenstående er blot et eksempel på, hvordan du kan gribe det an, og at der kan være god hjælp og støtte i at inddrage pædagoger og lærer. Læreren kan måske også hjælpe med at få det fortalt til barnets nærmeste venner og deres forældre - tal med barnet om, hvad han/hun har lyst til, at det skal ske. 

Giv plads til pauser fra sygdom og behandling

Vi ved, at børn nemmere klarer den svære situation, I som familie befinder jer i, hvis I sammen har oplevelser, der ikke handler om sygdom og behandling. Sørg derfor for at nyde hinandens selskab, og skabe små hyggelige oplevelser og øjeblikke med barnet.

Dette materiale er udarbejdet med inspiration fra: Børn, unge og Sorg samt www.nårmorellerfarbliversyg.dk 

Redaktør