Information om transplantation af tænder

Information til patienter der skal have foretaget en transplantation af tænder om bedøvelse, operation og efterfølgende pleje.

Transplantation af tænder

Der er nu planlagt en operation, hvor du skal have flyttet en tand fra et sted i kæben til et andet. I den forbindelse vil vi gerne fortælle dig lidt om forløbet.

Da det er vigtigt, at der ikke kommer betændelse i såret, vil du få en recept på antibiotika samt en brochure om mundskyllevæske med vejledning. På operationsdagen skal du medbringe den antibiotika, du har fået recept på.

Bedøvelse og operation

I de fleste tilfælde foretrækker vi at foretage operationen med en kombination af lattergas og lokalbedøvelse. En time inden indgrebet vil du få et kortvirkende sovemiddel. Kombinationen af lattergas/sovetablet og lokalbedøvelse bevirker, at næsten alle patienter er på grænsen til at falde i søvn under indgrebet og kun i ringe omfang mærker, hvad der foregår.

Hvis du er glad for musik, må du gerne selv medbringe en MP3-afspiller, Discman eller IPod, så du kan lytte til din egen musik. Efter operationen kommer du ud i vores hvilerum, hvor du stille og roligt kommer til dig selv.

Tegning af Garfield

Når operationstråden skal fjernes

Den tand, der er blevet transplanteret, vil være fæstnet med en tråd, der er lagt henover den. Tråden skal fjernes ca.1 uge efter indgrebet - enten hos din skoletandlæge eller din reguleringstandlæge. Undertiden kan der også være lagt en lille plastskinne henover tanden.

Tandbørstning

Det er vigtigt, at tænder og tandkød bliver holdt så rent som muligt. Børst derfor dine tænder, tandkød og selve operationsområdet forsigtigt med en blød tandbørste.

Mundskylning

For at holde såret rent, kan du skylle med desinficerende mundskyllevæsker (0.1% Klorhexidin, Hibitane, Hexoral, Corsodyl ) 2 gange dagligt i 3-5 dage. De kan købes på apoteket i håndkøb.

Du skal undgå at skylle munden de første timer efter operationen. Undgå også at skylle mund lige før og 1 time efter tandbørstning, da tandpasta ophæver den bakteriedræbende virkning i mundskyllevæsken.

Kost og motion

Det er vigtigt, at du ikke tygger med den transplanterede tand de første 2 uger efter operationen. Vi vil også anbefale dig at du spiser blød kost.

I ugerne efter operationen skal du undgå at dyrke sport og undgå hård fysisk aktivitet (fx tunge løft). Hold dig i ro og undgå fysiske anstrengelser.

Kontrol

Efter 2-4 uger, er tanden groet fast i kæben. Vi foretager en røntgenkontrol efter en måned for at kontrollere helingen. Denne kontrol bliver gentaget efter 2 og 6 måneder og igen efter 1 år. Først efter 1 år kan vi med sikkerhed sige, om operationen er helt vellykket.

Redaktør