Information om tracheotomi

Ved operationen om tracheotomi bliver der dannet et hul på halsen, der fører direkte ind til luftrøret. Hullet på halsen kaldes et tracheostoma.

Med denne pjece vil vi informere om din kommende operation, hvor du skal have lavet en tracheotomi.

Billedet viser placering af kanyle ved tracheostomi
Placering af kanyle ved tracheostomi
(med tilladelse fra Kræftens Bekæmpelse)

Inden operationen

Du skal faste og tørste som aftalt med anæstesilægen.
Du skal have taget et bad og vasket hår på operationsdagen.
Du må ikke have kontaktlinser, neglelak og makeup på, når du kører til operationsgangen.
Du bør så vidt muligt lade værdigenstande blive hjemme.
Det vil være muligt at have nærmeste pårørende (højst to) med på operationsgangen.

Faste og bedøvelse

Du kan læse mere om forholdene i forbindelse med faste og bedøvelse i pjecerne: ’Patientinformation om bedøvelse’ og ’Om fuld og lokal bedøvelse’.

Operationen

Operationen kaldes tracheotomi. Ved operationen bliver der dannet et hul på halsen, der fører direkte ind til luftrøret. Hullet på halsen kaldes et tracheostoma. Gennem hullet bliver indsat et rør (trakealkanyle). Det er meget forskelligt, hvor længe man har behov for at anvende trakealkanyle. Det kan variere fra få dage til måneder. Nogen må anvende trakealkanylen permanent.

Efter operationen

Du bliver kørt til opvågningsstuen, og når du er vågen, bliver du kørt tilbage til sengeafsnittet.

Under operationen

bliver der lagt forskellige sonder og slanger:

 • Du vil få lagt en trakealkanyle gennem hud og væv på halsen og ind i luftrøret. På trakealkanylen sættes en slange med fugtet luft og ilt, så der undgås tørre skorper i luftrøret.
 • Der er forskellige former for trakealkanyler, som sygeplejersken vil vise dig ved indlæggelsessamtalen.

Endvidere vil eller kan der ske følgende i tiden efter operationen:

 • Der vil naturligvis være sårsmerter og ofte ømhed i skulder og nakke, men smerterne kan behandles med smertestillende medicin.
 • Sygeplejersken vil komme og suge sekret fra trakealkanylen. Der kan være en del sekret i de første dage efter operationen. Dette aftager efter nogen tid.
 • Trakealkanylen bliver renset flere gange om dagen. De første dage hjælper plejepersonalet med at rense den. Herefter vil personalet lære dig at rense og ordne trakealkanylen selv, pleje dit stoma og bruge et transportabelt sug. Dette foregår naturligvis alt sammen i samarbejde med dig og i dit tempo.
 • Den største omvæltning efter operationen vil være, at du ikke kan tale de første dage. Vi udleverer blok og penne, så du kan kommunikere med os.
 • Allerede få dage efter operationen er det oftest muligt at bruge stemmebåndene igen, idet man holder en finger for trakealkanylen, når
  man vil tale. På den måde vil luften passere den normale vej forbi stemmebåndene, og talen vil ikke afvige påfaldende fra en ’normal’ stemme.
 • Første gang, du tager bad efter operationen, vil du få gode råd om at tage bad, når man er tracheotomeret.
 • At anvende trakealkanyle kan være besværligt. Specielt den første tid vil man føle sig hæmmet, fordi ens kontakt med andre vanskeliggøres.
 • Du må være oppe, alt det du har lyst til, når blot du tager det stille og roligt.

Udskrivelse

Når du selv kan varetage plejen af kanylen, kan du blive udskrevet.
Ved udskrivelsen vil du få udleveret et transportabelt sug.

Hjemme igen

Du vil muligvis få besøg af en hjemmesygeplejerske, som vil kunne støtte dig, hvis der er noget, du er usikker på eller har behov for hjælp til.

Komplikationer efter udskrivelsen

Hvis du har problemer med kanylen, det transportable sug eller andet, skal du kontakte os. Telefonnumre står nederst på forsiden af denne pjece.

Ambulant kontrol

Ved udskrivelsen får du udleveret et mødekort med en tid til kontrol i kliniken. Ved kontrollen vil operationsområdet blive kontrolleret, og din strube vil blive undersøgt med et fiberskop. Det er en god ide at tage en pårørende med til
kontrollen i klinikken, og I er meget velkomne til at stille spørgsmål.

Din kanyle skal skiftes med jævne mellem. Det mest almindelige er hver 14. dag. Du vil derfor få tid i klinikken til dette.

Redaktør