Information om to kar i navlesnoren

Information on hvad det betyder, at fosteret har to kar i navlesnoren.

Ved ultralydskanningen af dit foster er der set to kar i navlesnoren. Dette er en kort information omkring, hvad to kar i navlesnoren betyder, hvad det har af betydning for dig og dit barn, og hvordan det kontrolleres i resten af din graviditet. 

Hvad betyder to kar i navlesnoren?

I navlesnoren er der normalt tre kar. Ét kar, der bringer blod fra moderkagen ind til fosteret (navlesnorsvenen) og to kar, der transporterer blodet fra fosteret tilbage til moderkagen (navlesnorsarterierne).

Antallet af blodkar i navlesnoren undersøges rutinemæssigt ved fødslen og nu også ved ultralydskanning i graviditeten.

Hos knap en procent af alle fostre er der kun én arterie, altså i alt to kar i navlesnoren. Dette vil i de fleste tilfælde ikke betyde noget for fosteret.

Hos nogle ganske få fostre kan det imidlertid være tegn på sygdom. Det kan fx dreje sig om sygdomme i nyrer, hjerte eller fejl i arveanlægget/ kromosomfejl. Fosteret kan også vokse mindre end normalt.

Skal det kontrolleres?

Du vil blive tilbudt ekstra kontroller med ultralydskanning. Når det er set, at navlesnoren kun indeholder to kar, vil fosteret blive grundigt undersøgt for misdannelser eller tegn på sygdom.

Det foregår som regel, når du er ca. 19 uger henne i graviditeten, og er muligvis allerede gjort, når du læser dette.

På grund af den mulige sammenhæng med kromosomfejl, har man tidligere tilbudt en fostervandsprøve. Dette vil man nu kun blive tilbudt, hvis der findes misdannelser eller andre tegn på sygdom.

Du vil blive tilbudt to skanninger med henblik på at vurdere fosterets vækst. Disse skanninger vil ligge i uge 28 og igen i uge 32. Der kan hos enkelte blive tale om flere kontroller.

Ventetid i vores afdeling

Vi gør alt, hvad vi kan for at overholde de aftalte tider i afdelingen, men vi bliver desværre ofte forsinkede på grund af akutte patienter, akutte indgreb på fostre og patienter med særlige behov.

For en sikkerheds skyld anbefaler vi derfor, at du afsætter et par timer til at være på afdelingen i forbindelse med din skanning.

Spørgsmål til os

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at ringe til os på telefonnummer 35 45 81 08. Vi træffes bedst på hverdage mellem klokken 08.00- 14.00.

Til din information

Rigshospitalet er et undervisningshospital, hvorfor der indimellem vil være flere personer under uddannelse til stede under undersøgelsen. Du er selv velkommen til at medbringe én voksen person.

Redaktør