Information om tandudtrækning og operation i munden

Information til patienter om forholdsregler, bivirkninger og pleje ved tandudtrækning og operation i munden.

Efter operationen

Vent med at spise til bedøvelsen er væk, da du ellers kan risikere at bide dig i tunge, læbe og kind. Undgå fysisk anstrengelse for at mindske blødningsrisiko.
Efter operationen i munden skal såret have fred til at hele. Hævelse og smerter er ikke unormalt, og der kan også forekomme misfarvning af huden – ligesom et blåt mærke. Hvis du har fået fjernet en visdomstand, kan gabeevnen være nedsat i nogle dage.

Mad

Det første døgn efter operationen skal maden være kold eller lunken. Spis flydende/blød kost i helingsperioden. Du bør så vidt muligt benytte den raske side til at tygge med. Spis gerne rigeligt da din krop har brug for energi til at hele såret.

Smerter

Når bedøvelsen holder op med at virke, vil du måske være øm eller have smerter. Det er bedst at undgå smerter, så tag 2 tabletter Paracetamol (Panodil, Pamol, Pinex) á 500 mg inden lokalbedøvelsen forsvinder og fortsæt med at tage 2 tabletter, højst 4 gange dagligt efter behov. Ved stærke smerter, kan du supplere med 1 tablet Ibuprofen (Ipren, Ibumetin, Brufen) á 400 mg, højst 3 gange dagligt. Husk altid at følge medicinpakkens anvisninger. Smertestillende kan købes i håndkøb på apoteket.

Opstår der stærke og tiltagende smerter, skal du kontakte afdelingen, din egen tandlæge eller læge.

Søvn

Tag smertestillende tabletter, inden du skal sove det første døgn. Brug eventuelt en ekstra hovedpude, så hovedet ligger højt. Det nedsætter blodtrykket i hovedet, og dermed risikoen for efterblødning.

Hævelse

Kun de færreste undgår hævelse i det opererede område. Hævelse er en normal reaktion og ikke udtryk for betændelse. Hævelsen kan tiltage 1-2 dage efter indgrebet, og den kan vare i 2-5 dage. En ispose kan anvendes lokalt over hævelsen de første 12 timer efter operationen, men ikke mere end 15 min. af gangen, afbrudt af pauser på ca. 10 minutter. Undgå herefter kulde på det opererede område.

Hvis hævelsen efter et par dage tiltager samtidig med stigende temperatur og/eller synkebesvær, kan der være tale om begyndende infektion, og du skal i så fald kontakte afdelingen, din egen tandlæge eller læge.

Tobak

Rygning har uheldig indflydelse på heling efter operation. Det gælder også i mundhulen, og du bør undgå brug af tobak i helingsperioden. Det er muligt at få hjælpe til rygestop ved egen læge eller på apoteket.

Blødning

Det er helt normalt, at der den første dag vil sive lidt blod fra såret. Hvis der er indlagt en gazetampon, skal du beholde den i munden i 15-20 minutter. Gazetamponen er med til at stoppe blødningen. Spyttet kan virke rødt de første 24 timer efter en operation, og der kan forekomme let sivende blødning
fra såret.

Såret skal have ro til at hele. Undgå at berøre det med fingre, tandstikker, tandbørste og andet. Undgå at berøre såret med tungen eller suge i såret. Det er normalt, at et sår i munden kan se hvidt eller gult ud i helingsperioden.

Hvis der opstår kraftigere blødning fra såret, skal du anbringe en fast, ren gazetampon på såret og trykke på gazen i15-20 minutter. Behandlingen kan om nødvendigt gentages. Standser blødningen ikke herefter, så kontakt klinikken, din tandlæge eller læge.

Mundskylning

For at holde såret rent kan du skylle med desinficerende mundskyllevæske Klorhexidin 0,1 % (Hibitane, Hexoral, Corsodyl) 2 gange dagligt i 3-5 dage. Mundskyllevæsken kan købes i håndkøb på apoteket. Lad være med at skylle munden på operationsdagen, da det vil kunne fremprovokere blødning. Vent minimum 1 time efter tandbørstningen før du skyller med Klorhexidin, da tandpasta nedsætter virkning af Klorhexidin. Skyl munden i et minut. Der må ikke skylles efter med vand. Vent en halv time før du drikker noget efter brug af Klorhexidin mundskyl.

Tandbørstning

Det er vigtigt at holde munden ren. En uren mund giver større risiko for betændelse i såret. Børst tænderne normalt fra dagen efter operationen, men vær forsigtig med at børste nær ved såret. Der må ikke børstes direkte på såret.

Tråde/sting

Er du blevet syet vil stingene blive fjernet ved førstkommende kontrol, med mindre de er opløst af sig selv.

Særlige forhold

Udover ovennævnte, der gælder for de fleste operationer i mundhulen, kan særlige forhold gælde i dit tilfælde. Vi vil i så fald gøre dig opmærksom på dette umiddelbart efter operationen.

Såfremt du har spørgsmål eller forhold du ønsker at tale med en tandlæge om, er du velkommen til at kontakte klinikken. Du kan også tale med din egen tandlæge.

Redaktør