Information om pleje af helede brandsår

Heri findes information om pleje af helede brandsår.

Med denne pjece vil vi gerne informere dig om, hvordan du plejer huden efter den har været forbrændt.

Hvordan vasker jeg den helede hud 

Huden er sårbar, men den kan godt tåle at blive vasket med mild uparfumeret sæbe. Det må gerne være i forbindelse med et brusebad, så sæben bliver skyllet grundigt af. Vi anbefaler, at du bruger uparfumeret sæbe. 

Hvordan plejer jeg den helede hud

Huden er oftest mere tør end normalt i flere måneder efter skaden. Derfor anbefaler vi, at du i starten smører huden med en uparfumeret fugtighedslotion 1-2 gange dagligt, og senere efter behov. 

Smør hellere huden med et tyndt lag lotion flere gange om dagen end at smøre et tykt lag på en gang om dagen, da dette kan få huden til at danne små blærer.

Hvis der er eller skulle opstå små sår i huden, kan du:

Sætte et stykke sårkontaktlag på såret

Det skal være ca. ½ cm større end såret. Dette forhindrer, at såret hænger fast i tøjet. For at holde på sårkontaktlaget kan du tage en fikserende forbinding oven på. Sårkontaktlaget skal skiftes i forbindelse med brusebad.

Sætte en dækkende skumbandage på såret

Skumbandagen skal sidde på til den løsner sig/falder af. Skumbandage kan tåle brusebade. Når alle sår er helede og sårskorperne er faldet af, må du gerne gå i svømmehallen og bade i havvand.

Hvorfor bør jeg undgå soldyrkning 

Solens stråler øger risikoen for solskoldning og efterlader i nogle tilfælde vedvarende misfarvning af huden. Huden skal derfor beskyttes, så længe den er rød, hvilket den kan være i ½ -1 år. Huden bør beskyttes med en solcreme med minimum faktor 15, anvend tøj eller en hat afhængig af arret/ arrenes placering.
Tøj med UV beskyttelse anbefales.

Hvad kan jeg gøre ved kløende arvæv 

Ar klør mere end normal hud. Kløen opstår oftest i varme omgivelser, f.eks. når du er for varmt klædt på eller sover for varmt. Derudover kan tør hud give kløe. Det kan du modvirke ved at smøre huden med fugtighedslotion. 
Tykke og hårde ar er ofte kløende, hvorfor der i nogle tilfælde kan være behov for at bruge en stram elastisk bandage.

Bomuldstøj er som regel det mest behagelige at have på.

Hvorfor kan behandling med stram elastisk bandage være nødvendig

Der vurderes ved hver enkelt patient om der er behov for elastisk bandage. Formålet med bandagen er at give et vedvarende tryk på arrene, så de hurtigere bliver flade og bløde. Bandagen skal være på hele døgnet og tages kun af i forbindelse med bad. 

Den elastiske bandage kan til tider føles varm og kan derfor gøre det ud for anden påklædning. Når du anvender den elastiske 
bandage, skal du undgå olieholdige cremer på huden under bandagen, da olien forringer elasticiteten.

Redaktør