Information om operation for tryksår

Heri findes information om operation for tryksår.

Med denne pjece vil vi gerne informere om, hvad der skal ske, mens du er indlagt og i tiden umiddelbart efter overflyttelse til genoptræning. Resultatet af operationen beror på et tæt samarbejde mellem dig, lægerne og plejepersonalet i afdelingen.

Hvad skal du medbringe ved indlæggelsen?  

Vi vil bede dig om at medbringe din egen medicin i den originale emballage, så du har medicin med til hele indlæggelsen. Bruger du specielle hjælpemidler (f.eks stomiposer), bedes du også medbringe disse. Du er velkommen til at kontakte os (se telefonnummer på bagsiden) inden din indlæggelse, hvis du er i tvivl om noget. Da indlæggelsen strækker sig over ca. 4-4½ uge, forslår vi, at du medbringer bøger, blade, musik, computer m.m. 

Hvilken type seng og madras har du behov for?

Den læge, der skal operere dig, vurderer hvilken seng og madras, du har brug for under indlæggelsen. Nogen har brug for en Clinitronseng (en pusteseng), andre en seng med speciel madras. For at forebygge nye tryksår vil du blive vendt ca. hver anden time hele døgnet, med mindre du ligger i en Clinitronseng. Uanset hvilken seng du ligger i, skal du i minimum tre uger efter operationerne ligge helt fladt. Efter ca. tre uger begynder du gradvist at belaste det opererede område.

Operationen foregår af to omgange.

Før operationerne vil den læge, der skal operere dig, informere om operationerne og besvare dine spørgsmål. Ved den første operation vil såret blive renset grundigt, eventuelt dødt væv og hårdt arvæv vil blive fjernet, og der vil blive lagt en desinficerende bandage i såret. 

Den anden operation foregår 3-7 dage efter første operation og ved denne operation, vil såret blive lukket med væv fra såromgivelserne.

Hvad sker der aftenen inden operation?

 • Du får et lavement (afføringsmiddel) for at undgå, at du har afføring den dag, du bliver opereret.
 • Du skal faste da det i særlige situationer kan være nødvendigt at bedøve dig selv om du er følelsesløs i underkroppen. Se i øvrigt pjecen ”Anæstesi/bedøvelse”.
 • For at forebygge infektion er det vigtigt, at du kommer i bad, hvilket vi hjælper dig med aftenen inden operationen. Om morgenen skal du børste dine tænder grundigt.

Hvordan forløber operationsdagen?

 • Du får beroligende medicin inden operationen, såfremt du har aftalt det med narkoselægen.
 • En portør vil køre dig til operationsgangen, hvor du vil blive modtaget af en sygeplejerske.
 • Den første operation varer oftest ca. 1½ time. Den anden operation kan vare fra 1½ time til 3 timer eller mere, afhængigt af hvor mange sår du har, og hvilke indgreb der skal foretages.
 • Under operationen får du lagt et tyndt plasticrør i en blodåre, hvorigennem du får væske og medicin. 
 • Du får en indsprøjtning med blodfortyndende medicin om aftenen for at forebygge blodpropper.
 • Du får under første operation lagt et kateter i blæren. Katetret beholder du under hele indlæggelsen, da det ikke er nemt at tømme blæren fuldstændig, når du skal ligge fladt i sengen.
 • Under den anden operation bliver der lagt to eller flere  sugedræn for at fjerne overskydende blod og vævsvæske fra operationsområdet og samtidigt danne vakuum i operationsområdet. Drænene skal ligge i ca. 12 dage.

Hvad sker der efter operationen?

 • Efter operationen bliver du observeret nogle timer på opvågningsafdelingen, inden du kommer tilbage til sengeafdelingen.
 • Efter den anden operation får du antibiotika tre gange om dagen. I starten gives det gennem en tyndt plastikrør i hånden.
 • Du får taget blodprøver to gange om ugen, så vi kan kontrollere, om antibiotikabehandlingen virker som den skal. 
 • Trådene i sårene fjernes 3-4 uger efter den anden operation.
 • Det er vigtigt, at du spiser en proteinrig kost, da dette har en gavnlig effekt på helingen af dine  sår. 
 • For at holde gang i maven mens du er indlagt, får du hver anden dag, et afføringsmiddel.
 • Rygning er ikke tilladt på hospitalet. Se pjecen ”Rygning og operation”.

Genoptræning

Du vil blive overflyttet til genoptræning og påbegyndelse af belastning af operationsområdet ca. 3-3½ uge efter operationen. Belastning af operationsområdet skal ske langsomt  efter en fastlagt plan. Hvis du er rygmarvsskadet, vil du blive overflyttet til genoptræning på Klinik for rygmarvskader i Hornbæk. Hvis du har dissemineret sclerose eller en anden sygdom, vil man aftale overflytning til et andet genoptræningssted. På genoptræningsstederne er der fokus på genoptræning, tilpasning af hjælpemidler og på fremtidig forebyggelse i udvikling af tryksår.

Redaktør