Information om operation for øget svedproduktion (hyperhidrose) i lokalbedøvelse

Heri findes information om operation for øget svedproduktion (hyperhidrose) i lokalbedøvelse.

I denne pjece vil vi gerne fortælle dig om det ambulante forløb i forbindelse med din operation for hyperhidrose i armhulen.

Hvor foregår operationen?

Operationen foregår i Led- og Knoglekirurgi og Plastikkirurgi og
Brandsårsbehandling, klinik 7036, Opgang 7, 3. etage.

Hvad skal jeg medbringe?

  • Indkaldelsesbrev.
  • Læsestof til eventuel ventetid.
  • CD eller IPod, som du har mulighed for at høre under operationen. I øvrigt kan du høre musik fra højtalere på operationsstuen.
  • Bluse, som kan åbnes foran.

Pårørende

Dine pårørende er velkomne til at vente i venteværelset, mens du bliver opereret.

Påklædning

Inden du kommer ind på operationsstuen, får du en operationshue på, der dækker dit hår. Du skal tage tøjet af overkroppen og skoene af. Hvis du plejer at barbere hårene i armhulen, må du undlade at barbere hårene en uge før operationen, da det er vigtigt, at lægen kan se afgrænsningen af det hårbærende område. Personalet har operationshue og maske på under operationen af hensyn til hygiejnen.

Må jeg spise inden operationen?

Operationen foregår i lokalbedøvelse og derfor må du gerne både spise og drikke inden operationen. Du vil være vågen under hele operationen.

Hvordan foregår operationen?

Efter du er lagt tilrette på operationslejet, får du påsmurt iod og talkum for at teste det område, hvor du sveder. Sygeplejersken vasker dig i armhulen med en desinficerende væske. 

Derefter vil lægen sprøjte lokalbedøvelse ind i det område hvor du skal have fjernet dine svedkirtler. Selve operationen foregår ved at man suger og skræller svedkirtlerne af med et specielt sug. Du skal være forberedt på, at det kan virke ubehageligt, men ikke smertefuldt. Lokalbedøvelsen virker med det samme og forsvinder efter cirka 3 timer.

Smerter efter operationen

Hvis du har ondt efter operationen, kan du tage Panodil (Paracetamol), som du kan købe i håndkøb. Følg doseringsvejledningen på medicinembalagen. 
Præparater med acetylsalisylsyre, f.eks. Kodimagnyl, bør du undgå, da det øger risikoen for blødning.

Forholdsregler efter operationen

  • Du får lagt en forbinding af gaze i armhulen, som kan suge eventuelt blod. Bandagen skal du fjerne efter 3 dage.
  • Du må tage brusebad efter 3 døgn. Før badet fjernes gazen og efter badet skal du tørre området grundigt. Du kan efterfølgende lægge gaze eller køkkenrulle i armhulen og tage en stram T-shirt på for at holde på gazen.
  • Det er vigtigt at holde området tørt, så skift derfor gazen/køkkenrullen når den/det er fugtigt. 
  • Du må først gå i karbad/svømmehal når sårene er helt lægt og tørre.

Skal trådene fjernes? 

Trådene skal fjernes 12-14 dage efter operationen af sygeplejersken i Led- og Knoglekirurgi og Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, klinik 7036, opgang 7, 3. etage.

Hvad må jeg efter operationen?

For ikke at få nedsat bevægelighed i din skulder, er det vigtigt at du efter operationen bevæger din skulder, så du i begyndelsen starter med lette rotationsøvelser og 4-6 uger efter kan bevæge skulderen helt normalt.

Du kan spørge lægen, der har opereret dig, hvornår det er hensigtsmæssig at genoptage dit arbejde. Du skal vente med at dyrke sport 4-6 uger efter operationen.

Skulderøvelse. Læg fingrene op på skuldrene. Udfør store cirkelbevægelser med albuerne. Først den ene vej og så den anden.
Skulderøvelse. Læg fingrene op på skuldrene. Udfør store cirkelbevægelser med albuerne. Først den ene vej og så den anden.

Rygning

Såfremt du ryger skal du holde pause 4 uger før og efter operationen. Se også pjecen ”information om rygning og operation”.

Transport efter operationen

For at undgå blødning og beskytte området, hvor du er blevet opereret, må du ikke cykle eller selv køre bil hjem efter operationen.

Redaktør