Information om håndforbrændinger

Heri findes information om behandling og pleje af brandsår på hænderne efter hjemsendelse med håndforbinding.

I denne pjece vil vi gerne informere dig om, hvordan du behandler og plejer brandsår på hænderne, når du bliver sendt hjem med en håndforbinding.

Behandling

Dine hænder er enten pakket ind i et sårkontaktlag, en sugende forbinding eller en skumbandage. Ved begge typer vil der yderst være et elastikbind, der holder den inderste forbinding på plads.

  • For at give såret bedst mulig betingelse for at hele, er det vigtigt, at forbindingen først bliver skiftet 10-12 dage efter brandskaden er sket. 

Hvis såret er helet, skal der ikke ske yderligere, men hvis det ikke er helet, skal det vurderes af en læge med henblik på videre behandling 

Hvis jeg får ondt 

Det er meget individuelt, om du får ondt. Hvis du får smerter, anbefaler vi, at du tager Paracetamol (panodil, pinex, pamol). Tabletterne kan købes i håndkøb. Følg doseringsanvisningen på pakken. Hjælper tabletterne ikke på smerterne, kan du, hvis du er voksen, supplere Paracetamol med Ibuprofen. Disse tabletter kan også købes i håndkøb. 

Følg doseringsanvisningen på pakken. Er det fortsat ikke tilstrækkeligt, skal du kontakte din praktiserende læge.

Hvad kan jeg selv gøre?

For at undgå stive og hævede fingerled, skal du bevæge fingrene flere gange dagligt ved at knytte hånden helt sammen og strække fingrene helt ud. Du skal bruge fingrene til almindelige gøremål, dvs. du skal bruge dem, når du spiser, drikker, børster tænder osv. Du kan eventuelt vikle en skumvaskeklud omkring bestik og tandbørste, så er det lettere at holde om. 

Det er normalt, at der kommer en hævelse i og omkring det forbrændte område. For at mindske den hævelse, skal du holde hånden i højde med hjertet. F.eks. lægge armen på en pude/ dyne når du sidder eller ligger ned.
Herudover er det vigtigt at spise sundt og proteinrigt og så vidt muligt at undgå rygning.

I hvilke tilfælde skal jeg søge lægehjælp?

  • Hvis forbindingen forskubber sig.
  • Hvis der siver væske fra brandsåret gen- nem forbindingen. Ganske små gennem- sivninger har ingen betydning, men hvis forbindingen virker våd, skal den skiftes.
  • Hvis du ved et uheld kommer til at gøre forbindingen meget våd.
  • Hvis forbindingen begynder at lugte grimt.
  • Hvis du får feber uden anden årsag.

Hvor skal jeg henvende mig?

□ Egen læge

□ Lokal skadestue

□ Rigshospitalet, Led og Knoglekirurgi og Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, klinik 7036, Opgang 6, 3. etage.

Redaktør