Information fra lægen om brystrekonstruktion

Brystrekonstruktion foretages dels i forbindelse med behandling af brystkræft eller ved fjernelse af brystet, som en forebyggende foranstaltning.

Formålet med denne pjece er at informere dig om hvilke muligheder, der er for at få foretaget brystrekonstruktion. Brystrekonstruktion foretages dels i forbindelse med behandling af brystkræft eller ved fjernelse af brystet, som en forebyggende foranstaltning. 
 
Brystrekonstruktion kan enten foretages samtidig med brystfjernelsen - Primær brystrekonstruktion eller som det er mere almindeligt, på et senere tidspunkt - Sekundær brystrekonstruktion.

Uanset om brystrekonstruktionen foretages samtidigt med brystfjernelsen eller senere, findes der flere forskellige rekonstruktionsmetoder.

Brystet kan enten rekonstrueres med kroppens eget væv, ved at få sat et implantat ind, eller ved en kombination af begge.

Hvilken metode, der vælges afhænger af flere forhold. Nogle patienter er således egnet til flere metoder og har derfor en valgmulighed, mens andre kun er egnet til en enkelt metode. Især forhold som strålebehandling, andre sygdomme, alder, rygevaner og tidligere operationer spiller en rolle for, hvilken metode man kan anvende.

Ca. 3 måneder efter en brystrekonstruktion tilbyder vi en rekonstruktion af brystvorteområdet, hvilket foregår ambulant.

Ca. 4 måneder efter rekonstruktion af brystvorten, kan brystvorten tatoveres.

Uanset hvilken operation der besluttes, er rygestop før operationen et krav. Når du skal gennemgå et kirurgisk indgreb, kan rygning inden operationen medføre komplikationer - såsom øget risiko for infektioner efter operationen og langsommere sårheling. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man minimum otte uger forud for en operation holder op med at ryge - samt fire til otte uger efter operationen. Det bedste er dog helt at holde op.

Læs mere om rekonstruktion af brystet i pjecerne:

  • Rekonstruktion af brystet med ekspander (vævsudvider) og implantat
  • Udskiftning af ekspander til implantat
  • Rekonstruktion med Strattice og implantat
  • Rekonstruktion af brystvorte
  • Tatovering af brystvorte
  • Rekonstruktion af brystet med hud og muskel fra ryggen
  • Rekonstruktion af brystet med hud og muskellap fra maven

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

Redaktør