Indvendig strålebehandling, planlægning

Information om indvendig strålebehandling, som du skal have som en del af din behandling for underlivskræft.

Patientinformation

MR-skanning hvorfor det?

Som en del af din behandling for underlivskræft, skal du snart have indvendig strålebehandling.
For at vi kan planlægge denne del af din behandling, skal du forinden have foretaget en MR-skan-ning. På skanningen kan lægen vurdere udviklingen af din kræftknude og dermed planlægge din optimale indvendige strålebehandling.

MR-skanning hvordan foregår det?

MR-skanningen består af to dele som foretages i forlængelse af hinanden og som samlet varer cirka en time. Ved den første del af skanningen ligger du på et leje, på ryggen. Ved den anden del ligger du på samme måde, men her vil lægen forinden indsætte udstyr, som består af en plastikstav og en plade. Staven placeres ca. 6-8 cm inde i din skede og pladen placeres udvendigt imellem dine ben. Udstyret har samme størrelse som det udstyr du vil få lagt ved din indvendige strålebehandling.

Nedenfor kan du se et billede af det udstyr, vi vil anvende, når du skannes.

Gør det ondt?

Nogle patienter kan have ømme slimhinder i skeden. Derfor kan det være en god ide at tage 2 tabletter paracetamol á 500 mg, cirka 30 minutter inden skanningen. Der vil være mulighed for, at lægen anvender en smørende og lokalbedøvende gel inden indføring af udstyret.

Svar på skanning?

Du vil ikke få en særlig tid til svar på skanning eller modtage en skriftlig beskrivelse af denne MR-skanning, men lægen vil kunne fortælle dig om evt. ændringer.
Din sygeplejerske vil give dig tidspunktet for skanningen og det vil fremgå i din e-Boks.

Redaktør