Indlagt akut med støre brandsår

Heri findes information om nogle praktiske forhold ved akut indlæggelse med større brandsår.

Med denne pjece vil vi informere dig om nogle praktiske forhold og besvare nogle af de spørgsmål, du og dine pårørende kan have til indlæggelsen.
 
Plejepersonalet i Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling vil med denne pjece gerne byde dig velkommen. Pjecen er et supplement til pjecen ”Velkommen til Rigshospitalet”.

Vi tilstræber, at det er den samme gruppe af personale, der tager sig af dig under hele indlæggelsen. Du vil få tildelt en sygepleje-, og lægefaglig kontaktperson. Disse er i samarbejde med dig ansvarlige for dit indlæggelsesforløb.

Information

Vi ønsker, at du er godt informeret. Du vil derfor løbende under din indlæggelse få information om behandling, eventuelle undersøgelser og udskrivelsesplan. Spørg endelig, hvis der er noget, du er i tvivl om eller ønsker at vide mere om. 

Vi informerer kun dine pårørende efter aftale med dig. Du er meget velkommen til at have en pårørende med til samtaler med det sundhedsfaglige personale. Det kan være en god ide, at man er flere om at modtage vigtig information om behandlingsforløbet.

Hvordan behandles mine brandsår

Det er normalt at brandsårene væsker meget de første døgn. Så længe sårene væsker, er der øget risiko for betændelse. Derfor er det vigtigt, at du ikke rører ved dem, bader dem eller smører creme eller lignende på dem. Det er nødvendigt at skifte dit sengetøj flere gange dagligt. 

Sårene vil gradvist tørre og danne en skorpe. Indtil der danner sig en tør skorpe vil plejepersonalet rense huden omkring brandsårene

Selve sårene røres så lidt som muligt. Det kan eventuelt være nødvendigt at vaske selve sårene, hvis de er placeret på dine liggeflader. 
Brandsårene heler under tør skorpe. Det er derfor nødvendigt, at du ikke har tøj på, da skorperne kan hænge i og derved risikere at blive revet af. Temperaturen på stuen vil være mellem 25-35 grader, for at undgå, at du kommer til at fryse. Det er dig, der bestemmer temperaturen. 

Nogle patienter vil under indlæggelsen få pakket brandsårene, eller dele af brandsårene ind. Det er en lægelig vurdering.

Ca. 14 dage efter din forbrænding, vurderer personalet, hvor meget dine brandsår er helet. Nogle patienter kommer på dette tidspunkt i karbad, så skorperne løsner sig og falder af. Hvis huden endnu ikke er helet, vil lægen tage stilling til, om du skal opereres, hvilket betyder at der skal lægges ny hud på sårene. Huden tages fra et ikke forbrændt område på din krop. Personalet vil fortælle dig mere om dette, hvis det bliver aktuelt. 

For at undgå betændelse i dine sår, må du kun opholde dig på din sengestue. Du må først forlade stuen, når plejepersonalet skønner, at det er forsvarligt.

Ernæring

Den første tid under din indlæggelse registrerer vi alt det du indtager af mad og drikke. Det er derfor vigtigt at du fortæller os hvis du spiser og drikker noget, som dine pårørende har taget med. Registreringen gør vi for at sikre at din ernæringstilstand er så optimal som mulig i forhold til sårhelingen

Flytning til en anden sengestue

Klinikken modtager akutte patienter hele døgnet, hvilket betyder at du kan blive flyttet til en anden sengestue under din indlæggelse. 

Besøgstid

Dine pårørende er altid velkomne til at besøge dig på afsnittet. Vi har ingen faste besøgstider. Dine pårørende skal dog vente med at besøge dig, hvis de føler sig sløje, har infektion, diarré eller influenzalignende symptomer.

Information til dine pårørende

Dine pårørende skal henvende sig til plejepersonalet hver gang de kommer på besøg, da du kan være flyttet til en anden sengestue. Det er vigtigt, at dine besøgende vasker og spritter hænder med det samme, når de kommer ind på stuen, og igen når de forlader stuen. Husk at fortælle dine pårørende, at de ikke må røre dine sår eller områderne omkring sårene. Plejepersonalet vil også informere dine pårørende om ovenstående, når de kommer på besøg i klinikken.

Det er bedst, hvis du kun har få besøgende pr dag. Dels fordi det er vigtigt, at du får mulighed for at hvile tilstrækkeligt, og dels for at mindske risikoen for infektioner. Derfor opfordrer vi også til, at begrænse besøg fra mindre børn pga. øget smitterisiko. 

Dine besøgende kan desværre ikke få serveret mad og drikkevarer i afdelingen, men de har mulighed for at købe mad og drikkevarer i kiosken eller cafeen i stueetagen. 

Du må ikke have blomster på stuen.

Svaleskab

Der er et svaleskab på din sengestue. Det bruger personalet til dine drikkevarer. 

Kiosk

Der er en 7-eleven i stueetagen ved opgang 3, den har døgnåbent.

TV, radio og telefon 

Der er installeret TV/radio på alle stuer. Det er gratis at se TV og høre radio. Det er tilladt at bruge mobil/PC og der er gratis internetadgang. Du kan få log-in kode ved henvendelse til personalet. På nogle sengestuer skal der bruges høretelefon til fjernsyn/radio. Disse kan købes i kiosken. 

Aflåsning af yderdøre

Dørene til sengeafsnittet er aflåst i tidsrummet kl. 23-06. 

Redaktør