Hypospadi - Mathieu

Heri findes information om, hvad der skal ske før og efter operationen Hypospadi - forkert udmunding af urinrøret Mathieu/Tip plastik.

Hypospadi - forkert udmunding af urinrøret Mathieu/Tip plastik

I denne folder kan I læse lidt om, hvad I skal huske at gøre inden besøget, og hvad der sker under selve besøget.

Forlængelse af urinrøret (Mathieu/TIP plastik)

Pjecen indeholder lidt information om hvad der skal ske før og efter operationen. Læs også pjecen: ”Indlæggelse og operation på Klinik for Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme. 

Forberedelse

Jeres barn skal have et lavement (klyx) aftenen før operationen. Lavementet skal gives for at tømme tarmen ordentligt, så jeres barn ikke skal have afføring de første dage efter operationen. 

Hvis I sover hjemme skal I selv give klyx. I kan få det udleveret af sygeplejersken inden i går hjem.

Operationen 

Operationen er forskellig alt efter hvor gammel jeres barn er. Der laves 2 forskellige operationsmetoder:

  • Børn under 1½ år
  • Børn over 1½ år

Efter operationen  - Under 1½ år: 

Efter operationen vil jeres barn have:

En venflon, som er et lille tyndt plastikrør der ligger i blodåren, så jeres barn får væske. Kan fjernes når han kan spise og drikke

Et kateter, som er en tynd slange der ligger igennem urinrøret og ud i bleen. Den er klippet så tisset løber lige ud i bleen.

En lille gazeforbinding, der ligger på begge sider af penis, som vi kalder en sandwich-forbinding. Jeres barn vil også have 2 bleer på.

Både kateter og forbinding bliver fjernet af kirurgen dagen efter operationen, og I kan herefter komme hjem, når jeres barn har tisset en god vandladning og kan tømme blæren tilfredsstillende.

Jeres barn må komme i brusebad 2 dage efter operationen. Må først komme i karbad 14 dage efter operationen. Hvad der sidder af skorper skal selv falde af

Efter operationen - Over 1½ år

Efter operationen vil jeres barn have:

En venflon(drop), som er et lille tyndt plastikrør, der ligger i blodåren, så jeres barn får væske. Kan fjernes når han kan spise og drikke

Et kateter, som er en slange, der går igennem maveskindet ind til blæren (topkateter), eller ved en TIP operation er det et kateter, der går igennem  urinrøret . Begge katetre er tilkoblet en pose der opsamler urinen. De skal ligge der i 7 dage.

En gazeforbinding, der ligger på begge sider af penis som vi kalder en sandwich-forbinding. Forbindingen bliver fjernet dagen efter operationen af kirurgen, og når I har lært at passe kateteret, kan I komme hjem.

Smerter

Det er utroligt vigtigt, at jeres barn ikke har smerter efter operationen. Derfor får barnet  smertestillende medicin på faste tider de første dage efter operationen. Medicinen bliver givet som stikpiller og gives ca. hver 6 time, også om natten, hvis det er nødvendigt. 

Mad og drikke 

Jeres barn må få noget at drikke (saft/vand), når barnet er vågen. Det er en god ide at give lidt af gangen, da barnet ellers kaster op. 

Når jeres barn er helt frisk, må barnet få mad. Jeres barn kan spise, når barnet har tid og lyst til det. Der er både buffet på faste tidspunkter og retter i fryseren, man kan få lavet på alle tider af døgnet

Underholdning

I dagtiden har afdelingen en pædagog tilknyttet, som kan hjælpe jer med ideer til lege og aktiviteter. I er velkomne til at medbringe i-pad eller lignende. Husk høretelefoner. 

Pleje og pasning af barnet under indlæggelse

Jeres barn vil være mest tryg ved, at det er mor og far, der hjælper med f.eks. at blive vasket, få rent tøj på samt få noget at spise og drikke. 

Det er dog sygeplejerskens ansvar at passe operationsområdet og skifte forbindinger, samt passe katetre, drop og lignende. 

Tal med sygeplejerskerne om jeres behov for hjælp og ønsker til fælles rammer om pasning af jeres barn, så det bliver så trygt som muligt for jeres barn og jer, mens I er indlagt.

Udskrivelse

Når der er gået 7 dage efter operationen, skal kateteret fjernes. I kommer tilbage på afdelingen (er planlagt inden I går hjem).

I skal klemme kateteret af om morgenen, når I vågner, så der kan komme urin i blæren. Jeres barn skal så drikke en masse, så han kan komme til at tisse. 

Sygeplejersken vil bagefter kontrollere hvor meget tis, der er tilbage i blæren. Måske skal han tisse en gang til. Det kan sagtens tage en hel dag, og I skal forberede jer på meget ventetid den dag.

Når jeres barn har tisset, og blæren er tom, vil kateteret blive fjernet i afdelingen af en læge eller sygeplejerske. Herefter vil I blive udskrevet.

Efter udskrivelsen

Der er ingen specielle forholdsregler, når I kommer hjem.

I skal komme til ambulant kontrol 3 måneder efter operationen, samt efter 2 år, så kirurgen kan sikre sig at alt er, som det skal være, og at der ikke kommer forsnævring af urinrøret.

Husk også at læse vores pjece om ’Børn og bedøvelse’ samt ’Indlæggelse og operation på Afdeling for Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme”.

Redaktør