Hulvenen, Røntgenundersøgelse og eventuel behandling

Hulvenen røntgenundersøges. Er den forsnævret fortsættes undersøgelsen med en behandling, der holder åren åben.

Kort om undersøgelsen og behandlingen

Du skal have lavet en røntgenundersøgelse af hulvenen. Hulvenen er den blodåre, der fører blodet fra hoved og arme tilbage til hjertet. Vi bruger kontraststof for at gøre hulvenen synlig på røntgenbillederne.

Hvis hulvenen er forsnævret, fortsætter vi behandlingen og indsætter en stent. En stent er et rørformet metalgitter, der medvirker til at holde den forsnævrede blodåre åben, så blodet lettere kan løbe tilbage til hjertet.

Du skal afsætte hele dagen til undersøgelsen. Selve undersøgelsen varer 30-60 minutter alt efter, om vi behandler dig. Derefter skal du ligge stille i 1-4 timer. Der kan være ventetid inden undersøgelsen.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du tager blodfortyndende medicin eller medicin mod diabetes

Hvis du tager blodfortyndende medicin eller medicin mod diabetes, skal du ringe til den læge eller afdeling, der har henvist dig, og høre, om du skal holde pause med medicinen og hvor længe. Du skal tage kontakt senest 2 dage før undersøgelsen. Du må gerne tage din øvrige medicin, som du plejer.

Du skal eventuelt have taget en blodprøve

Inden undersøgelsen skal du have taget en blodprøve, hvis du har:

  • diabetes
  • en nyresygdom eller er opereret i nyrerne
  • en hjertesygdom
  • forhøjet blodtryk
  • urinsyregigt.

Blodprøven skal vise, om dine nyrer kan tåle kontraststoffet. Den læge eller afdeling, der har henvist dig, skal sende dig til blodprøvetagning inden undersøgelsen, hvis det er aktuelt for dig. Blodprøven må normalt højst være 3 måneder gammel. Hvis du er indlagt, er der andre forholdsregler. Kontakt den læge eller afdeling, der har henvist dig, hvis du er i tvivl.

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på kontraststof

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af kontraststof, skal du give besked til den læge eller afdeling, der har henvist dig. Sig det også til os ved selve undersøgelsen.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern smykker, ur med mere inden undersøgelsen

Smykker og ure kan forstyrre undersøgelsen. Du skal derfor fjerne smykker og andre genstande fra det område, der skal undersøgelsen.

Du får fjernet hår

Du skal have fjernet eventuelt hår fra lysken. Vi hjælper dig med at fjerne hårene, så der ikke kommer rifter i huden, som øger risikoen for betændelse. Du må ikke selv fjerne hår i ugen op til undersøgelsen.

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved undersøgelsen

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi undersøger dig, men din lyske eller arm er bedøvet.

Undersøgelsen og behandlingen

Når bedøvelsen virker, fører lægen et kateter gennem en blodåre i lysken til den blodåre, der leder blodet fra hoved og arme tilbage til hjertet. Vi gennemlyser området med røntgenstråler, så vi kan se billeder af dine blodårer på en skærm og sikre, at kateteret placeres rigtigt. Du kan ikke mærke kateterets bevægelser i blodårerne. Vi sprøjter kontraststof ind via kateteret. Kontraststoffet kan kortvarigt give en metalsmag og en følelse af varme i kroppen.

Hvis vi vurderer, at du skal have en ballonudvidelse, fører vi en ballon med en stent gennem kateteret og placerer den i blodåren. Ballonen fyldes med væske, så stenten folder sig ud inde i blodåren. I det øjeblik, hvor ballonen fyldes med væske, kan du kortvarigt få smerter, trykken eller andet ubehag i brystet. Til sidst fjernes kateteret og ballonen. Såret lukkes med en stram forbinding.

Undersøgelsen varer mellem 30-60 minutter alt efter, om du også bliver behandlet.

Lig stille efter undersøgelsen 

Du skal ligge stille på ryggen i 4 timer efter undersøgelsen for at undgå, at det bløder fra såret. Du må ikke løfte hovedet eller benene for ikke at spænde i mavemusklerne. Vi hjælper dig med at finde en stilling, hvor du ligger behageligt. Hvis du har brug for at komme på toilettet, hjælper vi dig med et bækken eller en kolbe i sengen. Vi hjælper dig også første gang, du skal op at stå.

Reagér straks på eventuel blødning eller bule

Opdager du en frisk blødning eller bule ved lysken eller på armen, er det vigtigt, at du gør os opmærksom på det så hurtigt som muligt.

Efter undersøgelsen

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du får udslæt, kløe eller rødme på huden, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Undlad blodprøver 4 timer efter røntgenundersøgelsen

Få taget eventuelle blodprøver inden røntgenundersøgelsen. Efter undersøgelsen skal du vente mindst 4 timer med at få taget blodprøver, da resultatet ellers kan være misvisende. Hvis du har nedsat nyrefunktion, skal du vente endnu længere.

Undgå tunge løft

Området omkring såret må ikke blive belastet. Derfor må du ikke løfte tunge ting eller anstrenge mavemusklerne det første døgn. 

Få mere viden

Du kan få mere viden om denne type undersøgelser og behandlinger på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Indgreb under vejledning af billeddannende undersøgelse’.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk, kan du læse om røntgen- og strålingsdoser. Søg på ’Strålingsguiden ioniserende stråling’.

Redaktør