Hovedpulsåren, hjemme igen efter operation for udposning

Efter operations for udposning på hovedpulsåren skal du holde øje med følelse i benet og operationssåret. Du kan risikere at få feber i 1-2 uger efter.

Ubehag eller smerter

Ring 112, hvis dine ben bliver kolde, blege eller gør ondt

Der er en lille risiko for blodpropper efter operationen. Ring 112, hvis det ene eller begge ben bliver kolde, blege eller gør ondt. Det kan være tegn på en blodprop.

Du kan få feber

Operationen kan give feber og influenzalignende symptomer. Feberen varer typisk 1-2 uger og går over af sig selv.

Hold øje med såret

Der kan gå betændelse i et sår, også selvom der kun er lavet en lille åbning på huden. Kontakt os eller Akuttelefonen 1813 uden for vores åbningstid, hvis såret bliver rødt, væsker, hæver eller buler ud, eller hvis du pludselig får høj feber.

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du får det dårligt efter undersøgelsen eller får udslæt, kløe eller rødme på huden, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Tag smertestillende medicin, hvis du har ondt

Hvis du har brug for smertestillende medicin, anbefaler vi medicin med paracetamol, som kan fås i håndkøb.

Du kan hæve og eventuelt få misfarvninger af huden

Det er normalt at få hævelse og eventuelt misfarvning omkring lyskerne og kønsdelene. Det forsvinder som regel efter cirka en uge.

Du kan opleve nedsat følelse omkring et operationssår

Det er normalt at opleve let nedsat følelse omkring et operationssår. Det forsvinder som regel af sig selv efter cirka 6 måneder. I enkelte tilfælde vil den nedsatte følelse være permanent.

Du kan få forstoppelse

Du kan få forstoppelse, når du bevæger dig mindre, end du plejer, og af visse typer smertestillende medicin. Du kan hjælpe maven i gang ved at bevæge dig, spise fiberrigt mad og drikke rigeligt med vand. Du kan også få medicin i håndkøb på apoteket, som virker mod forstoppelse.

Pleje og hygiejne

Få fjernet tråde

Du skal have fjernet tråde hos din egen læge cirka 14 dage efter operationen.

Du kan have nedsat appetit

Mange har mindre appetit efter en operation. Spis små, hyppige måltider i starten, og supplér eventuelt med proteindrikke. Når din appetit er tilbage, skal du spise fedtfattig mad med et lavt indhold af kolesterol. Du kan finde fedtfattige opskrifter blandt andet på www.hjerteforeningen.dk.

Du kan få søvnproblemer

Det er almindeligt at have søvnproblemer eller at være træt og have mindre overskud efter en operation. Hvis du har problemer med at sove, skal du forsøge at skabe en regelmæssig døgnrytme, hvor du går i seng og står op på samme tid hver dag, også selvom du ikke har sovet ret meget. Frisk luft og bevægelse i løbet af dagen giver naturlig træthed og kan gøre det nemmere at falde i søvn. Du kan få mere viden på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Gode råd til en bedre søvn’ eller ’Søvnløshed’.

Stop med at ryge

Hvis du ryger, skal du stoppe med al tobak inklusiv e-cigaretter. Der findes mange forskellige måder at slippe vanen på. Du kan bruge nikotinerstatning i form af tyggegummi eller plaster i en periode eller tilmelde dig et rygestopkursus. Din egen læge eller kommune kan hjælpe dig videre, eller du kan søge hjælp hos Stoplinien: www.stoplinien.dk.

Hjælp din krop med at komme sig

Efter din operationen har bevægelse, kost, rygning og alkohol stor betydning for, hvor hurtigt du får kræfterne tilbage. Læs om, hvordan du kommer dig bedst muligt på www.rigshospitalet.dk/patientguiden. Søg på ’livsstil’.

Følelsesmæssige reaktioner er normale

Både patienter og pårørende får følelsesmæssige reaktioner, når alvorlig sygdom bliver en del af livet. Nogle oplever angst, utryghed eller svingende humør. Det kan være en god hjælp at tale med venner og familie eller med en psykolog. Du skal henvende dig til din egen læge, hvis du ønsker henvisning til en psykolog.

Tag antibiotika, inden du skal til tandlæge

Du skal tage antibiotika, når du skal til tandlægen, for at forebygge betændelse. Du skal tage antibiotika en time før behandlingen. Du kan få en recept på medicinen hos din egen læge.

Tag medicin resten af livet

Vi anbefaler, at du fortsætter med blodfortyndende medicin, som forebygger blodpropper, resten af livet. Vi anbefaler også, at du resten af livet tager medicin, som sænker dit kolesteroltal. Du skal også sænke dit kolesteroltal med motion og ændrede kostvaner. Læs mere på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’kostråd ved forhøjet kolesterolniveau’.

Bevægelse og hvile

Undgå hård motion og tunge løft

Områderne omkring operationssåret må ikke blive belastet. Derfor må du ikke cykle, dyrke motion eller løfte tunge ting over 2 kilo de første 6 uger.

Gå i mindst 30 minutter om dagen

Det er vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge dig igen efter operationen. Vi anbefaler en daglig gåtur på mindst en halv time for at forebygge svækkede muskler og nye blodpropper.

Genoptag seksuel aktivitet, når du er klar

Du kan genoptage seksuel aktivitet, når du har kræfter og lyst til det. Det kan ikke skade dig. Nogle mister lysten i en periode, og mænd kan få potensproblemer efter en operation. De fleste potensproblemer kan løses med medicin, og vi anbefaler derfor, at du taler med din læge om det, hvis det varer ved. Nogle mænd udvikler såkaldt retrograd ejakulation, hvor sæden ved seksuel udløsning ender i urinblæren og kommer ud med urinen. Det er helt ufarligt.

Praktiske forhold

Sygemelding

Vi anbefaler cirka 2-4 ugers sygemelding. Hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente lidt længere. Hvis du har brug for en sygemelding, kan du få den hos din egen læge.

Vent med at køre bil

Du skal regne med, at du kan begynde selv at køre bil igen en uge efter operationen.

Kom til kontrol

Det er nødvendigt med livslang kontrol efter denne operation, da der er en lille risiko for utætheder omkring stentgraften, som skal opdages i tide. Skulle utætheder opstå, kan de som regel rettes til ved et mindre indgreb via lysken. Du skal komme til kontrol første gang efter 3 og igen efter 12 måneder, hvor vi CT-skanner, ultralydsskanner og tager røntgenbilleder for at sikre os, at stenten sidder som den skal. Ved de følgende kontroller, bliver du ultralydsskannet og får taget røntgenbilleder.

Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Undersøg, om du har en forsikring mod kritisk sygdom

Vi anbefaler, at du undersøger, om du er forsikret mod kritisk sygdom via dit arbejde eller via en privat forsikrings- eller pensionsordning. Du kan have ret til at få udbetalt et engangsbeløb.

Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal ud at rejse

Hvis du skal ud at rejse de første 3 måneder efter operationen, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Både forsikringsselskaber og flyselskaber kan have særlige retningslinjer, som du skal følge.

Værd at vide

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores hjemmeside www.rigshospitalet.dk. Hvis du overvejer at klage over din behandling, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Redaktør