Hovedhalskirurgi - ernæring efter

Vejledning i tilstrækkelig ernæring, herunder vejledning i forhold til konsistenskrav, vægtudvikling, samt overgang fra sondeernæring til indtag af mad og drikke.

Vejledning i tilstrækkelig ernæring, herunder vejledning i forhold til konsistenskrav, vægtudvikling, samt overgang fra sondeernæring til indtag af mad og drikke.

Konsistensanbefaling for væske:

  • Umodificeret (alle konsistenser) □
  • Let fortykket (kakaomælkskonsistens) □
  • Moderat fortykket (sirupskonsistens) □
  • Meget fortykket (gelékonsistens) □

Konsistensanbefaling for mad:

  • Umodificeret □
  • Blød kost □
  • Gratin kost □

Vægt – og vægtudvikling

Uanset, hvad du vejede forud for dit sygdomsforløb – og uanset, hvad du vejer nu, er målet i første omgang, at du kan holde vægten; at være vægtstabil med andre ord. Når du kan holde væg- ten, kan du i samråd med læger, sygeplejersker og diætister sætte nye mål, eksempelvis om at tage på og/eller begynde at spise og drikke, som du ønsker at gøre på sigt. Der vil typisk være en periode, hvor der er behov for stor fokus på ernæring, og hvor det kan være vanskeligt at holde vægten. I denne periode vil de råd, som beskrives i denne pjece være gældende. Når du på sigt uproblematisk kan holde vægten/har taget på til ønsket vægt, vil Sundhedsstyrelsen anbefalinger for sund kost igen være gældende.

Energi og protein

Efter operationen kan dit ernæringsbehov være større end din appetit. Du vil formentlig også have en periode, hvor du kun må indtage mad og drikke med en specifik konsistens. Hensigten med denne vejledning, er at hjælpe dig til at få nok energi (kalorier) og protein. Alt hvad der sædvanligvis forbindes med sund mad, det magre, det grove og det grønne, er ikke det, som du har brug for aktuelt. Det hele er med andre ord vendt lidt på hovedet.

Her og nu er det vigtigt, at du holder vægten – og det gør du ved at få energi og protein nok. Fedt og sukkerholdige fødevarer er særligt kalorierige. Gode kilder til kalorier er fx: smør, mayonnaise, piskefløde, creme fraiche 38% og 18%, pesto, olie, ost, sukkersødet sodavand, saft og juice.

Det er ligeledes vigtigt på nuværende tidspunkt at få tilstrækkeligt med proteiner, da disse blandt andet er med til at opretholde dit immunforsvar og din muskelmasse. Gode kilder til protein er fx: kød, fisk, fjerkræ, æg, ost og mælk, kærnemælk, yoghurt, ymer, kakaomælk, koldskål og andre mejeriprodukter.

Blå blomster

Væske

Vand indeholder væske, men ingen energi eller protein.

Hvis du drikker mælk, kakaomælk, kærnemælk, koldskål, milkshake, drikkeyoghurt eller Ayran/lassi (yoghurtvand), får du udover væske også både energi og protein.

Juice, sukkersødet sodavand, isthe og saftevand indeholder ikke protein, men er gode kilder til energi. Vær opmærksom på, at coffeinholdige energidrikke fra fx Red Bull, Cult, Monster Ener- gy, Coca Cola Energy m.fl. oftest ikke indeholder energi trods betegnelsen energidrik.

Berigede fødevarer på ernæringsrecept Ernæringsdrikke og proteinis er også en mulighed for tilskud af energi og protein. Du kan evt. få en grøn recept af enten diætist, klinik, sengeafsnit eller via egen læge. Den grønne recept medfører, at din egen betaling reduceres til 40 % af prisen, mens regionen betaler de resterende 60 %. Hvis du har en terminal erklæring, er der ingen egenbetaling på ernæringsdrikke, protein-is eller sondeernæring.

Vitaminer og mineraler

Med mindre du udelukkende indtager sondeer- næring og ernæringsdrikke, anbefales det, at du tager en multivitaminmineraltablet dagligt, så længe du er småtspisende. Der findes også tyggetabletter og flydende multivitamin og mineraltilskud, fx MiviTotalPlus (flydende) og ApoVit (tyggetablet).

Måltidsmønster

Såfremt du spiser mindre måltider end vanligt, er det nødvendigt, at du spiser hyppigere. Vi anbefaler, at du i givet fald spiser eller drikker ca. hveranden vågne time.

Konsistensniveauer

Gratin kost:

Mad med ensartet og blød/lind konsistens. Eksempelvis citronfromage og kartoffelmos uden klumper, mælkeprodukter såsom koldskål, ymer, mælk, kakaomælk mv. Herudover kan røræg og omelet anvendes.

Blød kost:

Mad med forskelligartet konsistens og tekstur, men dog mad, der er findelt og/eller blød. Eksempelvis øllebrød, havregrød, frugtgrød mv. Vær opmærksom på at undgå skorper på brød og stegeskorper generelt. Alle farsretter kan anvendes, fx lasagne, forloren hare, skipperlabskovs, boller i karry mv. Al fisk og fjerkræ uden sprødt skind eller panering kan ligeledes anvendes.

Væske:

Såfremt du fejlsynker (dysfagi) og har behov for fortykningsmiddel i tynde væsker, skal væsken i nedenstående kostplaner fortykkes i overensstemmelse med den vejledning du har modtaget fra afdelingen. Fortykningsmiddel kan købes i håndkøb på apoteket. Det er ikke muilgt at få tilskud til fortykningsmiddel.

Vejledende kostplaner

Det kan være svært at få tilstrækkeligt at spise og drikke efter operation i hoved-halsområdet. I det følgende kan du finde vejledende kostplaner for henholdvis gratin- og blød kost. De tidspunkter, der er angivet, er naturligvis vejledende. Det vigtige er rytmen, og at der ikke går for lang tid imellem måltiderne. Det enkelte måltid bør ikke strække sig over længere tid.

Kartoffelmos

Gratin kost

Morgen kl.8

  • ymer/yoghurt
  • omelet/røræg
  • grød kogt på mælk, hertil smør og sukker

Formiddag kl.10

  • koldskål
  • citronfromage, ymerfromage, chokolademousse
  • flødeis/berigede is
  • blendet frugtgrød med fløde
  • fintpureret smoothie
  • en banan og 1 glas sødmælk
  • bløde oste

Frokost kl.12

  • omelet eller røræg
  • tunmousse/laksemousse
  • mos af kartofler, grøntsager, sauce og kød-/fiskeboller
  • babymad fra glas med anprisning ”fra 4 måneder” eller babymad på tube med anprisning fra ”4 måneder” eller fra 6 ”måneder” eller baby- madsgrødpulver med anprisning fra ”4 måneder” eller ”fra 6 måneder”

Eftermiddag kl.14

  • Se forslag fra formiddag

Eftermiddag kl. 16

  • Se forslag fra formiddag

Aftensmad kl. 18

  • omelet eller røræg med kartoffel/grønsagsmos med smør/sauce
  • tunmousse/laksemousse med kartoffelgrønsags- mos
  • kødgratin med grønsagsmos
  • mos af kartofler, grøntsager, sauce og kød-/fiskeboller
  • grønsagsgratin
  • babymad fra glas med anprisning ”fra 4 måneder” eller babymad på tube med anprisning fra ”4 måneder” eller fra 6 ”måneder” eller baby- madsgrødpulver med anprisning fra ”4 måneder” eller ”fra 6 måneder”

Aften kl. 20

  • Se forslag fra formiddag

Blød kost

Morgen kl.8

  • grød kogt på mælk med smør og sukker
  • øllebrød med mælk/fløde
  • ymer/skyr/yoghurt

Formiddag kl.10

  • frugtgrød med is eller fløde
  • koldskål
  • Rissifrutti
  • gammeldags æblekage, trifli
  • fromage/mousse, eks. citronfromage
  • bløde oste
  • pandekager med is/marmelade/flødeskum
  • kager uden hårde dele, gerne med creme fraiche/flødeskum
  • croissant, wienerbrød

Frokost kl.12

  • rugbrød eller hvedebrød uden kerner og skorpe med blødt pålæg, eksempelvis skinke, kødpølse, leverpostej, røget makrel, hønsesalat, røget laks, avokado, makrel i tomat og lign. - frikadeller/ fiskefrikadeller (uden hård stegeskorpe) med remoulade, pesto, humus eller mayonnaise med enten brød, pasta eller kartofler

Eftermiddag kl.14

  • Se forslag fra formiddag

Eftermiddag kl. 16

  • Se forslag fra formiddag

Aftensmad kl. 18

  • hakkebøf (uden hårdtstegt skorpe), bearnaise og kartoffelmos
  • forloren hare, lasagne og andre farsretter, undlad stegeskorpen
  • dampet laks med hollandaise og broccolimos
  • risengrød med smørklat og kanelsukker
  • blomkålsgratin

Aften kl. 20

  • Se forslag fra formiddag

Ændring af anbefalinger til konsistensmodificering

Hvis det er blevet konstateret, at du fejlsynker og har behov for konsistensmodificering af mad og eventuelt væske, skal du følge disse anbefalinger indtil læge/ergoterapeut har vurderet/taget stilling til ændring.

Overgang fra sondeernæring til mad og drikke (evt. konsistensmodificeret)

Det kan være, at du på nuværende tidspunkt får sondeernæring. Måske har du netop fået grønt lys til spise mad af enten gratin eller blød konsistens. Overgangen fra sondeernæring til mad du selv spiser, skal ske gradvist. Sondeernæring mætter, og det kan derfor være en god idé at placere sondemaden forskudt for måltiderne eller overveje at få sondeernæring i nattetimerne. Vær opmærksom på, at natlig sondeernæring kræver særlige forholdsregler, du må således kun gøre dette i samråd med afdelingen og yderligere vejledning i forhold hertil.

Det kan være en idé at reducere dosis af sonde- ernæring for at skabe plads til almindelig mad (evt. konsistensmodificeret). Du skal dog være opmærksom på om reduktionen i sondeernæring medfører, at du spiser mere, hvis det ikke er tilfældet, kan du være nødt til at øge sondedosis igen. Målsætningen er fortsat, at du skal være vægtstabil med mindre du specifikt har fået noget andet at vide på afsnittet.

Overgang fra småtspisende med behov for næringstæt kost til normalkost

På et tidspunkt vil det formentlig ikke længere være en udfordring at holde vægten. Såfremt du er vægtstabil eller har vægtøget til passende vægt, kan du gradvist overgå til at spise efter lyst og med fokus på livskvalitet fremfor ernæring.

Forslag til indkøbsliste

Gratin kost

Forskellige mejerivarer afhængig af præference og behov for afveksling

  • Koldskål, kakao, drikkeyoghurt, drikkeskyr, milkshake, mælk, ymer, A-38, yoghurt, fløde, cremefraiche
  • is, fromager, mousse, budding, frugtgrød uden kerner og klumper
  • havregryn til havregrød
  • øllebrød
  • kartoffelmospulver
  • babymad på glas ”fra 4 måneder”
  • babymad på tube ”fra 4 måneder” eller ”fra 6 måneder”
  • babymadsgrødpulver ”fra 4 måneder” eller ”fra 6 måneder”
  • nutella/peanutbutter (cremet/smooth)
  • postejer og paté med ensartet konsistens

Blød kost

Forskellige mejerivarer afhængig af præference og behov for afveksling

  • Koldskål, kakao, drikkeyoghurt, drikkeskyr, milkshake, mælk, ymer, A-38, yoghurt, fløde, cremefraiche, alle slags ost
  • is, fromager, mousse, budding, frugtgrød uden kerner og klumper
  • havregryn til havregrød
  • øllebrød
  • kartoffelmospulver
  • lyst brød, croissant, pandekage
  • pålægssalater
  • wienerbrød og kager uden hårde dele
  • færdigretter (evt. frosne) med kartoffelmos/ sauce/hakket kød/fisk, eller lasagne, blomkålsgratin
  • pesto/tapanade/humus
  • kødboller
  • smøreost

1-2-3 koldskål (6 dl)

Bland 1 dl piskefløde, 2 dl kærnemælk og 3 dl skyr med vaniljesmag. Smag til med vanillesukker og citronsaft.

2 dl indeholder:

850 kJ (200 kcal)/14 gram protein.

Redaktør