Hofteluksation, Børn med

Information til forældre til børn med hofteluksation, som skal til behandling i regnburstræk.

Behandling i regnbuestræk

Indlæggelse

I møder i Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme i Ansigt, Knogler og Led, sengeafsnit 3083, hvor I modtages af plejepersonalet. Fysioterapeuten vil sammen med sygeplejersken lægge barnet i stræk. Børnene vænner sig oftest meget hurtigt til at ligge i strækket. Hvis der er behov for det, kan man give en mild form for beroligende medicin, indtil barnet accepterer strækket.

Barnet får lagt strækket om en til to gange dagligt. I forbindelse med omlægningen af strækket om formiddagen bevæger fysioterapeuten barnets hofter og knæ igennem. Plejepersonalet vasker eller smører benene med creme og huden ses efter for eventuelle tryk.

Barn ligger i regnbuestræk

Strækbehandlingen

Strækbehandlingen varer 3 uger. Formålet med behandlingen er at blødgøre og strække strukturerne omkring hoften mhp. at få ledhovedet på plads i hofteskålen. Under strækbehandlingen ligger barnet på ryggen med benene opad. Begge ben lægges i stræk, også selvom det kun er den ene hofte, der
er lukseret. Afstanden mellem benene øges gradvist til 120-140 graders spredning. Der tages et røntgenbillede efter ca. 10 dage mhp. at vurdere behov for justering af strækket. Efter de 3 uger i regnbuestræk kommer barnet til en røntgenundersøgelse i fuld narkose. Det vurderes udfra undersøgelsen, om hoften er kommet på plads.

Barn tegner, mens det ligger i regnbuestræk.

Gipsbehandlingen

Hvis hoften er på plads, anlægges en gips, der holder barnets ben i frøstilling (Lorenz I-gips). Efter 3 måneder får barnet en ny gips på, hvor hoften ligger i en anden stilling (Lorenz II-gips). Barnet er bedøvet, når gipsen lægges om. Denne gips skal ligge i 2 måneder.

Hvis barnet skal opereres, skal barnet efterfølgende have gips på i 12 uger.

Hygiejne

Plejepersonalet vil vise jer, hvordan gipsen bedst beskyttes og holdes ren i bleområdet. Kontakt afdelingen hvis gipsen bliver blød eller begynder at lugte.

Hjælpemidler

Oftest kan barnet ikke være i sin egen barnevogn, fordi benene gipses i frøstilling. I kan derfor låne en tvillingebarnevogn eller en klapvogn herfra hospitalet. Hvis barnet er begyndt at sidde op, kan I låne et specielt sæde til en Trip-Trap stol.

Barn ligger i regnsurstræk

Behandling efter gipsfjernelse

Som opfølgning på behandlingen med hoftegips skal barnet efter gipsfjernelsen sove med en hofteskinne(Camp-skinne) i 3-6 måneder. Skinnen sidder uden på nattøjet og er nem at tage af og på. Bandagisten udleverer og indstiller skinnen til barnet og viser, hvordan den tages af og på.

Det er normalt, at barnet den første tid efter gipsfjernelsen holder det ben, hvor hoften har været ude af led mere i ro end det andet. Fysioterapeuten vil give vejledning i, hvad du skal gøre for at få normal bevægelse i barnets hofte igen. I skal komme til kontrol hos fysioterapeuten et par gange efter udskrivelsen for at få kontrolleret bevægelsen i hofterne.

Lægekontrol

Tre måneder efter gipsen er fjernet, skal barnet ses til kontrol hos lægen.

Redaktør