Hjertet - CT-skanning (Med Prodoralan/Ivabradin og IV-kontraststof)

En CT-skanning af hjertet giver detaljerede billeder af kroppen. Skanningen bruges til at undersøge hjertet og blodkarrene omkring hjertet for forkalkning i kranspulsårerne.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning) af hjertet. CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppen. Vi bruger kontraststof for at gøre forskellen mellem hjertet, blodkar og væv tydeligere.

Skanningen bruges oftest til at undersøge hjertet og blodkarrene omkring hjertet for forkalkning i kranspulsårerne.

Du skal forvente, at forberedelserne og selve undersøgelsen varer cirka 2 timer, men det er en god idé at afsætte 3 timer, da der kan opstå ventetid.

Billede af en patient i en CT-skanner.

Vigtig forberedelse

Tag eventuelt medicin til undersøgelsen

Hvis du har fået udleveret medicin (Procoralan eller Ivabradin) eller recept på medicin i forbindelse med undersøgelsen, skal du huske at tage den efter lægens anvisning:

  • Tag den første tablet lige inden sengetid aftenen før undersøgelsen.
  • Tag den anden tablet på undersøgelsesdagen cirka 2 timer før, du skal møde på Afdeling for Røntgen og Skanning.

Du skal eventuelt have taget en blodprøve

Inden undersøgelsen skal du eventuelt have taget en blodprøve. Vi har lagt et bilag ved om det, hvis det gælder for dig. Blodprøven må normalt højst være 3 måneder gammel.

Hvis du har:

  • diabetes
  • en nyresygdom eller er opereret i nyrerne

må din blodprøve kun være 7 dage gammel. Hvis du er indlagt, er der andre forholdsregler. Kontakt den læge eller afdeling, der har henvist dig, hvis du er i tvivl.

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på kontraststof

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af kontraststof, skal du give besked til den læge eller afdeling, der har henvist dig til skanning. Sig det også til os ved selve skanningen.

Fortæl os, hvis du har astma eller KOL

Har du astma eller KOL, skal du fortælle os det inden undersøgelsen, da det kan betyde, at vi skal tage nogle særlige forholdsregler.

Tag ikke potensfremmende medicin

Du må ikke tage potensfremmende medicin 2 døgn før undersøgelsen.

Tag din øvrige medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din øvrige medicin, som du plejer.

Undgå fysisk anstrengelse på dagen

Du må ikke anstrenge dig fysisk på dagen for undersøgelsen, da det kan betyde, at vi er nødt til at aflyse.

Undgå koffein

For at resultatet bliver så korrekt som muligt, må du ikke spise chokolade eller drikke kaffe, te, cola eller kakao 24 timer inden undersøgelsen.

Undgå rygning på dagen

Du må ikke ryge på dagen for undersøgelsen.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer skanningsbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt tøj fra det område, der skal undersøges.

Vi gør dig klar til kontraststof

Før du bliver skannet, lægger vi en nål i en blodåre i din arm, så vi kan give dig kontraststof under undersøgelsen.

Du kan få medicin, der sænker din puls

En sygeplejerske måler dit blodtryk og puls. Hvis din puls er for høj, kan det påvirke resultatet af undersøgelsen. Derfor giver vi dig eventuelt medicin, som sænker din puls. Du skal vente, indtil medicinen virker. Det kan tage op til 2 timer.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Under skanningen skal du holde vejret i 10-15 sekunder ad gangen. Vi fortæller dig undervejs, hvad du skal gøre. Du har elektroder på, så vi kan registrere din hjerterytme.

Lige inden skanningen får du nitroglycerin. Det udvider blodårerne omkring hjertet, så de er tydeligere på billederne. Du får nitroglycerin som mundspray eller tablet. Nitroglycerinen kan kortvarigt give hovedpine.

Under skanningen får du kontraststof i blodåren. Kontraststoffet kan kortvarigt give en metalsmag og en følelse af varme i kroppen.

Du skal ligge helt stille på ryggen under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Skanningen varer cirka 30 minutter.

Efter undersøgelsen

Undlad at køre bil lige efter undersøgelsen

Ved undersøgelsen giver vi i nogle tilfælde sløvende medicin. Vi anbefaler derfor, at du ikke planlægger selv at køre hjem fra undersøgelsen.

Undgå alkohol

Vi anbefaler, at du ikke drikker alkohol på dagen for undersøgelsen på grund af den medicin, du får i forbindelse med undersøgelsen.

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du får udslæt, kløe eller rødme eller bliver utilpas, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Undlad blodprøver 4 timer efter skanningen

Få taget eventuelle blodprøver inden skanningen. Efter undersøgelsen skal du vente mindst 4 timer med at få taget blodprøver, da resultatet ellers kan være misvisende. Hvis du har nedsat nyrefunktion, skal du vente endnu længere.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om CT-skanninger af hjertet på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’CT-skanning af hjertet’.
På Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk, kan du læse om røntgen- og strålingsdoser. Søg på ’Strålingsguiden ioniserende stråling’.

Redaktør