Hjerteoperation, bedøvelse til

Patientinformationen forbereder patienten på hvad der skal foregå ved den forstående hjerteoperation, samt hvad der kan forventes ved forløbet omkring narkosen.

Anæstesi betyder bedøvelse eller narkose. I denne pjece kan du læse, hvordan du kan forvente, at forløbet omkring narkosen til din hjerteoperation kommer til at foregå.

Prætilsyn

Hverdagen inden din hjerteoperation skal du tale med en anæstesilæge om narkosen. Samtalen kommer til at foregå i det afsnit, hvor du er indlagt. Oftest er det den læge, der skal bedøve dig, der aftaler narkosen med dig.

Anæstesilægen har, inden I taler sammen, læst din journal, gennemgået din medicin og dine blodprøver, og mangler nu kun at stille få tillægsspørgsmål.

Samtalen tager udgangspunkt i at informere dig om, hvad der skal foregå på selve operationsdagen, så du føler dig tryg. Du vil her kunne stille spørgsmål, hvis du har behov for det.

Når du taler med anæstesilægen, bliver du spurgt, om du har løse tænder, kroner, stifter eller proteser i munden. Anæstesilægen vil også undersøge, hvor højt du kan gabe op, og om du har normal bevægelighed i nakken. Dette gør vi for på forhånd at kunne planlægge, hvordan vi bedst og sikrest placerer et plastikrør i dit luftrør, når du er i narkose.

Anæstesilægen kan ordinere en beroligende tablet, som du får af sygeplejersken, inden du bliver hentet ned på operationsgangen. Den beroligende tablet skal forebygge, at du får stærk hjertebanken eller blodtryksstigning pga. nervøsitet.

Anæstesilægen beslutter ligeledes, hvilken medicin du skal tage om morgenen inden operationen. Sygeplejersken hjælper dig med din morgenmedicin.

På dagen

Inden du skal i narkose, skal du være fastende. Du må ikke spise fra midnat, og du må drikke frem til kl.6. Du vil blive bedt om at drikke 2 glas vand eller saft kl. 6 om morgenen. Det du drikker i løbet af natten, må ikke indeholde mælk eller frugtkød.

Du må have briller, høreapparat og evt. tandproteser på, indtil du bliver bedøvet. Dine ejendele lægges i en kuvert, som følger dig. Du må ikke have smykker eller ur på, og vi vil bede dig fjerne evt. neglelak. Dette af hensyn til overvågningen. Sygeplejersken i afsnittet sørger for, at du har et armbånd med dit navn og cpr-nummer på.

Du vil blive hentet af en portør og kørt ned til operationsgangen. Her vil din seng blive placeret uden for operationsstuen, og anæstesi- og operationspersonalet vil komme ud og hilse på dig. Vi sikrer os, at du er den rette patient med rette journal, samt at du er orienteret af kirurgen om, hvad der skal foregå.

På operationsstuen

Du går selv ind på operationsstuen iført strømper eller hjemmesko medbragt oppe fra afsnittet. På operationsstuen lægger du din skjorte. Du kommer til at ligge på et leje med et varmetæppe over dig.

Der går ca. 5 minutter, fra du går ind på operationsstuen, til vi er klar til at bedøve dig.

Herefter sætter vi overvågning i form af elektroder på din brystkasse for at kunne følge hjerterytmen, samt en hætte på fingeren til måling af iltindhold.

Du får anlagt et drop, dvs. et plastikkateter i en blodåre. Inden du bliver lagt til at sove, skal vi også have lagt et plastikkateter i en pulsåre i håndleddet. Dette kateter bruger vi til at måle blodtrykket under operationen, og vi kan desuden bruge det til at tage blodprøver under og efter operationen.

Narkosemidlet får du gennem droppet samtidig med, at du trækker vejret i en maske med ren ilt. Du vil få en større mængde stærkt smertestillende medicin under narkosen foruden bedøvemidler.

Når du sover dybt, bliver du tilkoblet en respirator. Der bliver anlagt et kateter i blæren for at holde øje med din væskebalance og urinprodukt, og du vil få anlagt et kateter i et stort blodkar på halsen til indgift af medicin.

Du vil evt. også få lagt et lille ultralydshoved i spiserøret til skanning af hjertet (ekko). Det fjernes igen lige efter operationen, og inden du forlader operationsstuen.

Efter operationen

Efter operationen kører vi dig sovende til opvågning på vores intensivafsnit 4141 eller 3043. Her vil du vågne langsomt op og begynde selv at trække vejret igen.

På grund af den smertestillende medicin kan der gå lidt tid, inden din vejrtrækning er tilstrækkelig til, at slangen til respiratoren kan fjernes.

Når du er koblet til respiratoren, kan du ikke tale, da slangen blokerer for dine stemmelæber. Du overvåges nøje af en sygeplejerske under din opvågning, og vil få tilbudt yderligere smerte- eller kvalmestillende medicin efter behov.

Du overnatter på det intensive afsnit, og hvis alt er i orden, kan du om morgenen komme tilbage til dit sengeafsnit.

Redaktør