Hjerteoperation – tiden inden og selve indlæggelsen

Information om forberedelser inden en hjerteoperation samt information selve indlæggelsen.

Kort om forløbet

Der er meget at forberede sig på inden en hjerteoperation. Mange tænker på, hvad der sker i tiden inden operationen, og hvordan indlæggelsen på hospitalet forløber. En hjerteoperation er en stor operation, og det er helt normalt at være nervøs og usikker. Det er vigtigt for os, at du og dine pårørende føler jer trygge og godt behandlet. Vi anbefaler, at du taler hele forløbet igennem med din familie, da der er meget at forholde sig til og forberede sig på. Dine pårørende er meget velkomne til at deltage i samtaler og stuegang med os, hvis du ønsker det.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du får en infektion, feber eller sår

Hvis du i tiden op til operationen får en infektion i kroppen, feber eller sår, kan vi muligvis ikke operere dig. Du skal derfor kontakte os hurtigst muligt, så vi kan vurdere, om du skal have en ny tid. Kontakt sengeafsnittet. Se telefonnummer under kontaktoplysningerne på sidste side.

Hold pause med disse former for blodfortyndende medicin

Blodfortyndende medicin og blodpladehæmmende medicin er effektivt til at forebygge og behandle blodpropper. Denne type medicin kan dog øge risikoen for større blødning under din operation, og du skal derfor holde pause med nogle af disse præparater inden operationen. Hvor længe, du skal holde pause med medicinen, afhænger af typen af medicin.

Gennemgå grundigt nedenstående liste og se, om du får et eller flere af præparaterne. Er du i tvivl, så gennemgå listen med din egen læge.

Præparater du skal holde pause med før operationen:

  • 7 dage før operationen skal du holde pause med: Efient, Prasugrel.
  • 7 dage før skal du holde pause med:  Al naturmedicin. Naturmedicin kan reagere uhensigtsmæssigt med medicin, der gives under operationen.
  • 5 dage før skal du holde pause med: Clopidogrel, Plavix, Grepid, Cloriocard.
  • 4 dage før skal du holde pause med: Pradaxa, Dabigatranetexilat.
  • 3 dage før skal du holde pause med: Brilique, Ticagrelor.
  • 2 dage før skal du holde pause med: Eliquis, Xarelto, Apixaban, Rivaroxaban, Lixiane, Edoxaban.

Du behøver ikke holde pause med:

  • Magnyl, Hjertemagnyl, Albyl, Hjerdyl, Aspirin, Acetylsalicylsyre, Warfarin, Marevan eller Marcoumar.

Hold pause med medicin, der indeholder metformin

Får du medicin, der indeholder metformin, skal du holde pause med det i 2 dage for operationsdagen. Følgende præparater indeholder metformin: Metformin, Eucreas, Janumet, Jentadueto, Kombolyze, Mitforgen, Segluromat, Synjardy, Velmetia, Vipdomet, Vokanamet, Xigduo.

Tag din medicinliste med

Hvis du får medicin, skal du tage din medicinliste med på hospitalet.

Vær fysisk aktiv

Ved at være fysisk aktiv er du med til at nedsætte risikoen for komplikationer ved operationen. Vi anbefaler, at du motionerer i mindst 30 minutter om dagen, fx ved gå- eller cykelture. Vær aktiv i det omfang, din hjertesygdom tillader.

Stop med at ryge

Hvis du ryger, anbefaler vi, at du stopper med at ryge. Rygning øger risikoen for komplikationer. Der findes mange forskellige måder at slippe vanen på. Du kan bruge nikotinerstatning i form af tyggegummi eller plaster eller tilmelde dig et rygestopkursus. Din egen læge eller kommune kan hjælpe dig videre, eller du kan søge hjælp hos: www.stoplinien.dk

Du finder Sundhedsstyrelsens anbefalinger på: www.sst.dk/da/Udgivelser/2020/Stop-med-at-ryge-naar-du-skal-opereres

Undgå alkohol

Vi anbefaler, at du ikke drikker alkohol 4 uger inden operationen, da alkohol øger risikoen for infektion og problemer med hjerte og lunger. Er der mindre end 4 uger til din operation, skal du alligevel undgå at drikke alkohol i tiden inden, da et kortvarigt stop er bedre end intet. Spørg din egen læge, i din kommune eller på hospitalet, hvis du har brug for støtte og vejledning.
Du kan også søge hjælp hos: www.alkohol-raadgivningen.dk 
Du finder Sundhedsstyrelsens anbefalinger på: www.sst.dk/da/Udgivelser/2020/Alkohol-og-operation

Spis og drik tilstrækkeligt inden operationen

Du skal sørge for at spise og drikke tilstrækkeligt med væske, da din krop har brug for de bedste forudsætninger før operationen. Mangler du appetit, bør du alligevel forsøge at spise. Spis eventuelt små, men hyppige og proteinrige måltider.

Hold din mund ren

God hygiejne i munden er vigtig før og mens, du er indlagt på hospitalet. Du skal derfor børste dine tænder 2 gange om dagen, da det er med til at forebygge svamp i munden.

Fjern eventuelt fuldskæg

Vi anbefaler mænd, at de fjerner fuldskæg inden operationen. Skæg forhindrer os i at sætte plastre fast på halsen og kinderne. Vi bruger plaster til at sætte slanger og sonder fast.

Fjern eventuelt kunstige negle og smykker

Har du kunstige negle, skal du fjerne dem hjemmefra. Vi har brug for at kunne se din huds og dine negles naturlige farver under operationen. Ur, smykker og piercinger skal du også tage af hjemmefra og lade blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Din operation kan blive udsat

Vi modtager mange patienter til uforudsete akutte operationer. Derfor kan det ske, at vi må udsætte din operation – også nogle gange i sidste øjeblik.
Sker det for dig, forsøger vi med det samme at finde en ny dato, hvor du kan blive opereret. Hvis du har det godt nok til at komme hjem, bliver du udskrevet, indtil operationen kan gennemføres.

Udvælg én kontaktperson blandt dine pårørende

Vi informerer ikke dine pårørende, uden at du har givet os lov. Inden din indlæggelse anbefaler vi derfor, at du beslutter, hvem der må få besked om dit sygdomsforløb. Giv os eventuelt besked om det på indlæggelsesdagen. Vi vil bede om telefonnummer til dine nærmeste pårørende.

Medbring disse ting 

Når du skal pakke til indlæggelsen, anbefaler vi, at du kun medbringer det mest nødvendige. Dine ting skal helst kunne være i én mindre taske. Du skal medbringe:

  • dit indlæggelsesbrev
  • oplysningsskema, som du har fået med indkaldelsen (gerne udfyldt) 
  • eventuelt Hjerteforeningens Hjertebog
  • toiletartikler
  • hjemmesko
  • sko, der kan lukkes om foden
  • morgenkåbe, nyvasket
  • joggingbukser, nyvaskede
  • 2 behagelige t-shirts, nyvaskede
  • eventuelt hovedpude, hvis du foretrækker din egen
  • din sædvanlige medicin i original indpakning
  • underholdning (tablet, bærbar computer, bog, høretelefoner til TV).
  • eventuelt billeder, tegninger eller andet, som nemt kan stå på et sengebord eller hænges op.

Vi anbefaler også, at kvinder medbringer en støttende BH uden bøjle, som lukkes foran. Den kan hjælpe til at støtte brystbenet efter operationen.

Gode råd, mens du venter på operation

Der kan opstå mange tanker, når du og dine pårørende venter på, at du skal opereres. Brug ventetiden på at forberede dig mentalt. Det kan være en fordel at gøre sig tanker om:

  1. Er der nogle spørgsmål, som jeg mangler at få besvaret, og som kan besvares? I så fald af hvem?
  2. Hvilke ønsker og forventninger har jeg og mine pårørende til forløbet, fx omkring besøg, omsorg, mad, rehabilitering, aflastning og til hinanden? Har jeg forventningsafstemt med de mennesker omkring mig, der skal være involveret?
  3. Hvis min bevidsthed bliver påvirket, eller jeg bliver omtåget under indlæggelsesforløbet, vil det så være godt for mig at få dokumenteret forløbet ved hjælp af en dagbog eller billeder? Eller vil jeg hellere lægge det bag mig efterfølgende? Hvad er mit og mine pårørendes behov?
  4. Efter operationen kan jeg forvente at være meget træt. Hvad kunne hjælpe i den situation? Hvad kan jeg udskyde, og hvad kan overtages af andre? Har jeg forventningsafstemt dette med mine nærmeste? Hvad kunne mine pårørende have brug for?


Rådene er udarbejdet af Hjerteforeningen.
Læs mere på www.hjerteforeningen.dk

Indlæggelsesdagen

Undersøgelser og samtaler før operationen

Den dag, du bliver indlagt, får du taget blodprøver, et EKG (elektrokardiogram) og et røntgenbillede af brystkassen. Vi måler også din højde, vægt og iltmætningen i dit blod. Vi taler med dig om dit forløb, bedøvelsen og selve operationen.
Lægen, der skal operere dig, fortæller dig om mulige risici og komplikationer, og du får forklaret, hvad du kan forvente af bedring efter operationen. Du møder også en fysioterapeut, der udleverer skriftlig information og fortæller dig om den fysioterapeutiske behandling og genoptræning efter operationen.

Hvis du bliver indlagt om fredagen, skal du først opereres om mandagen, og du kan derfor tage hjem, når du har været igennem undersøgelserne og samtalerne. Du skal møde igen søndag aften inden operationen.
Du er velkommen til at have en pårørende med til undersøgelserne og samtalerne. Det kan være en fordel, at I er to til at lytte og stille spørgsmål.
Der kan være en del ventetid mellem de forskellige forberedelser.

Medicin under din indlæggelse

Vi sørger for at du får din medicin, mens du er indlagt.

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved operationen.

Du får fjernet hår

Du skal have fjernet eventuelt hår fra brystkassen og til og med begge lysker. Vi fjerner også hår på begge dine ben, da vi kan have behov for at bruge blodårer herfra. I nogle tilfælde vurderer vi, at vi skal bruge en blodåre fra din arm, og så fjerner vi desuden hår fra den arm. Vi hjælper dig med at fjerne hårene, så der ikke kommer rifter i huden, som øger risikoen for betændelse. Du må ikke selv fjerne hår i 14 dage op til operationen.

Illustration af, hvor på kroppen, du bliver barberet

Du skal gå i bad

Aftenen inden operationen skal du gå i bad og vaske dig med desinficerende sæbe, der minimerer bakterierne på huden.
Du må ikke bruge makeup, neglelak, creme, deodorant eller parfume efter badet, da det øger risikoen for betændelse.

Spis et godt måltid

Inden du skal faste, skal du spise et godt måltid og drikke rigeligt væske.

Du skal faste inden operationen

Din mavesæk skal være tom under operationen for at undgå, at der løber maveindhold op i lungerne, hvor det kan give en alvorlig lungebetændelse. Derfor skal du faste på hospitalet fra midnat inden operationen. Det betyder, at du ikke må spise mad eller indtage mælkeprodukter. Du må dog gerne drikke klare væsker indtil kl. 06.00 om morgenen.

Du kan få en sovepille

Du kan få en sovepille ved sengetid, hvis du har svært ved at sove.

På operationsdagen

Vi vækker dig og gør dig klar til operationen

Du bliver vækket tidligt for at blive gjort klar til operationen. Du skal:

  • have målt blodtryk, puls og temperatur
  • tage et bad i desinficerende sæbe, der minimerer bakterierne på huden
  • lægge din tandbørste, tandpasta og kam eller hårbørste i den udleverede pose
  • drikke 2 glas klar væske inden kl. 06.00, og herefter tørste
  • vejes
  • have morgenmedicin.

Når du er klar, kan du sove lidt igen. Inden du kommer ned på operationsgangen, skal du pakke dine ejendele i din taske i det skab, du har fået tildelt. Eventuelle briller, tandprotese eller andre hjælpemidler kan du beholde på. Vi sørger for, at tingene følger dig til intensivafsnittet.

Dine pårørende er velkomne til at være hos dig hos morgenen og følge dig op til operationsgangen. Vær dog opmærksom på, at den, du deler stue med, kan have brug for ro.

På operationsgangen

Du får lagt et drop og får sat elektroder og en måler på

Vi lægger et drop i din arm, så vi kan give dig medicin og væske. Vi lægger også en slange i en blodåre til at måle dit blodtryk. Du får sat elektroder på brystkassen til overvågning af din hjerterytme og får en føler på én finger til at måle iltindholdet i dit blod.

Du får fuld bedøvelse

Operationen foregår i fuld bedøvelse, så du sover og ikke mærker noget. Når du er bedøvet, får du lagt en slange i en blodåre på siden af halsen. Til sidst desinficerer vi din brystkasse, ben og eventuelt arme, hvilket vil farve din hud gul.

Operationen

Når bedøvelsen virker, åbner lægen brystkassen, så hjertet kan ses. Vi kobler en hjertelungemaskine til. Maskinen ilter og pumper blodet rundt i kroppen, mens hjertet standses, så lægen kan operere på dit hjerte. Vi placerer nogle ledninger på hjertet, som føres ud gennem huden. Hvis din puls bliver for langsom efter operationen, kan ledningerne sluttes til en midlertidig pacemaker, som du bærer uden på kroppen. Efter operationen bløder det altid lidt. Derfor får du lagt dræn, som leder blodet fra brysthulen ned i en beholder, hvor det kan renses og ledes tilbage. Hvis der er behov for det, kan vi gøre det i de første par timer efter operationen.

Vi sætter hjertet i gang igen, og hjertelungemaskinen kobles fra. Vi lukker brystkassen med ståltråd og syr huden sammen med tråd, der opløser sig selv.

Operationens varighed afhænger af omfanget af operationen. Som regel varer operationen mellem 4-6 timer.

På intensivafsnittet

Opvågning efter operationen

Når operationen er færdig, kører vi dig til intensivafsnittet, hvor du vågner fra bedøvelsen og overnatter den første nat. Her er du tilsluttet udstyr, som blandt andet måler hjerterytme og blodtryk.

Du får brug for hjælp til at trække vejret lige efter operationen

Under og efter operationen er du tilkoblet en respirator med en slange ned gennem luftrøret. Respiratoren hjælper dig, så du nemmere kan trække vejret. Mens du er tilkoblet respiratoren, er det svært at hoste slim op. Det kan derfor være nødvendigt, at vi suger det op. Det kan virke ubehageligt, da det vil få dig til at hoste.

Du kan ikke tale, når du er tilkoblet respiratoren. Du kan kommunikere ved at nikke eller ryste på hovedet, og du kan også få papir og blyant til hjælp. Når du ikke længere er påvirket af bedøvelsen og kan trække vejret selv, kobler vi respiratoren fra. Du kan være øm i halsen og være lidt hæs, efter respiratoren kobles fra. Herefter får du ekstra ilt gennem næsen.

Bedøvelsen kan give kvalme

Du kan få kvalme og kaste op efter operationen på grund af bedøvelsen. Hvis du har brug for det, kan vi give dig medicin mod kvalmen.

Du er tørstig

Når respiratoren er fjernet, kan du føle dig meget tørstig. Fortæl os, hvis du har behov for at få fugtet munden. Det er normalt at føle sig meget tørstig det første døgn efter operation, uanset hvor meget du drikker. Vi hjælper dig med at få den mængde væske, du har behov for. Hvis du drikker for meget, kan du komme til at kaste op på grund af bedøvelsen.

Du får tilbudt mad

Så snart du er klar til at spise, tilbyder vi dig noget mad. Det er almindeligt, at du ikke har den store appetit den første aften, men vi tilbyder dig en proteindrik. Næste morgen får du tilbudt morgenmad.

Sig til, hvis du har ondt

Du skal forvente at have smerter, og det er ikke altid, at vi kan fjerne smerterne helt. Vi spørger til, hvor ondt du har på en skala fra 0 til 10. Det er individuelt, hvordan smerter opleves, og vi prøver at lindre dem, så godt vi kan.

Vi hjælper dig op at sidde eller stå

Selvom du føler dig træt og har mindre overskud, gavner det dig, at du forsigtigt bevæger dig, selvom du er koblet til slanger og ledninger. Vi hjælper dig op at sidde på sengekanten eller op at stå allerede den dag, du er blevet opereret. Måske kan du også allerede gå en kort tur på gangen i løbet af aftenen. Næste morgen kan du måske komme op og sidde i en stol. Det er almindeligt, at du bliver svimmel de første par gange, du kommer ud af sengen.

Du får fjernet kateter

Under bedøvelsen har du fået lagt et kateter i blæren, så din urin kan løbe ned i en pose. Vi fjerner som regel kateteret 2 dage efter operationen.

Din søvn kan blive afbrudt

Selvom du har det godt efter operationen og ønsker at sove, er vi nødt til at kigge til dig jævnligt. Lige efter en operation er det nødvendigt at observere dig tæt de første døgn. Vi er opmærksomme på, at det kan være forstyrrende om natten, så vi forsøger at holde det til et minimum.
På intensivafsnittet er du tilsluttet en del udstyr, der måler din hjerterytme og puls. Noget af det udstyr er koblet til en skærm, som udsender lys og lyde. Lydene betyder sjældent noget alvorligt, men er en besked til os om at være opmærksomme.
Sovemaske og ørepropper kan forbedre din søvn, mens du er på intensivafsnittet. Vi kan udlevere ørepropper til dig, hvis du ønsker det.
Vi kan ikke tilbyde dig sovemedicin, da du lige har været bedøvet. Hvis du har brug for ro, kan vi tilbyde dig en musikpude.

Du kan kortvarigt udvikle delirium

Nogle patienter oplever kortvarigt at blive forvirrede eller at se ting, der ikke er virkelige. Denne tilstand kaldes delirium og er normal efter større operationer. Hvis du er i stand til at sætte ord på dine oplevelser, anbefaler vi, at du fortæller os om det, så vi kan hjælpe dig bedst muligt.

Besøg fra pårørende

Du må gerne få korte besøg af dine pårørende. Dine besøgende skal henvende sig i receptionen på intensivafsnittet, også selvom de har været der før. Det skal de af hensyn til dig og andre patienter på stuen. De fleste er meget trætte efter operationen og har ikke overskud til længere besøg.
Dine pårørende kan ringe til den patientansvarlige sygeplejerske og høre, hvornår det passer bedst, og om du har lyst til besøg. Pårørende er velkomne til at ringe hele døgnet rundt. Vi anbefaler, at der er én pårørende, der er den faste kontakt. Se kontaktoplysninger på sidste side.
Om aftenen og natten er receptionen ikke bemandet, og dine besøgende skal derfor ringe på dørtelefonen for at blive lukket ind.

Af hensyn til hygiejne må der ikke må være blomster på intensivafsnittet. Det er derfor en god idé, hvis dine besøgende venter med at give dig blomster, til du er tilbage på sengeafsnittet.

Du bliver gjort klar til at komme tilbage på sengeafsnittet

Dagen efter operationen hjælper vi med at vaske dig, du kommer op at sidde i en stol, hvor du kan spise din morgenmad. Vi fjerner flere ledninger og dræn, hvis det er muligt. Herefter vil du blive flyttet tilbage til sengeafsnittet.

På sengeafsnittet

Vi kontrollerer din tilstand hver dag

Når du er kommet tilbage på sengeafsnittet, måler vi fortsat din hjerterytme, puls, temperatur og blodtryk. Vi holder også øje med din væskebalance, vejrtrækning og tager blodprøver.
De første par dage kan du have behov for støtte og hjælp fra os, men efter et par dage kan du klare det meste selv som fx toiletbesøg, bad, træning på gangen og selv komme ud af sengen.

Stuegang

Der er som regel stuegang mellem kl. 08.00-09.00 og eller i løbet af dagen, hvis der er behov for det. Hvis dit forløb er ukompliceret, får du ikke nødvendigvis besøg af en læge hver dag. Der vil dog være sygeplejersker, der kigger til dig hver dag. Hvis du eller din pårørende ønsker en samtale med en læge, skal I bede sygeplejersken om at arrangere det.

Hold dig i gang

Aktivitet giver øget velvære, forebygger blodpropper og fremmer din lunge- og mave-tarm-funktion. Derfor bør du bevæge dig i løbet af dagen og sidde i en stol, så meget du orker det. Du kan føle, at vi presser dig til at komme i gang, men vi gør det, da forskning viser, at bevægelse hjælper til, at du kommer dig hurtigere fysisk og mentalt efter operationen.
Hvis du ligger meget i sengen i løbet af dagen, kan det påvirke din nattesøvn. Prøv så vidt muligt kun at ligge i sengen, når du sover eller hviler dig. Tag eventuelt en lur efter frokost.

Hvis du har svært ved at holde dig i gang, eller hvis du sover dårligt, så tal med os om det.

Fysioterapi og genoptræning 

En fysioterapeut vejleder dig i øvelser for din vejrtrækning, og hvordan du bedst muligt kommer ud af sengen uden at belaste området, hvor du er blevet opereret. Fysioterapeuten taler også med dig om, hvordan du genoptager din hverdag, når du er hjemme igen. Du bliver tilbudt at følge et træningshold sammen med andre hjertepatienter efter 4-5 uger.

Aktivitetsplan

Operationsdagen:

  • Du får hjælp til at sidde på sengekanten i løbet af aftenen og skal gerne ud at stå på gulvet eller gå en kort tur på stuen.

1. dag efter operationen:

  • Formiddag: Du får hjælp til at sidde på sengekanten og til at komme ud at støtte på benene.
  • Eftermiddag: Du får hjælp til at gå en tur på stuen og gerne ud på gangen. Du sidder op i en stol.
  • Aften: Du får hjælp til at gå en tur på stuen og gerne en tur på gangen.

2. dag efter operationen:

  • Formiddag: Du klarer personlig pleje med nødvendig hjælp og går en tur på gangen.
  • Eftermiddag: Du går en tur på gangen og sidder i en stol.
  • Aften: Du går en tur på gangen og sidder i en stol.

3.-5. dag efter operationen:

  • Du klarer personlig pleje med nødvendig hjælp og går flere ture på gangen.
  • Du sidder oppe i en stol i længere tid.
  • Du er velkommen til at gå i buffeten og spise.

5.-7. dag efter operationen:

  • Du går flere ture på gangen og tilbringer mere tid ude af sengen med nogle hvil i løbet af dagen.
  • Brug gerne motionscyklen ude på gangen og træningshold med fysioterapeuterne.
  • Tal med os, hvis du ønsker at komme ud at gå på trapper.

Du får eventuelt støttestrømper på

Hvis du har fået fjernet blodårer eller har væske i benet, får du en støttestrømpe på. Vi viser dig, hvordan du skal tage den af og på. Støttestrømpen forebygger hævelse og blodpropper i benet.
Inden udskrivelsen vurderer vi, hvor længe du skal bruge støttestrømpen. Du skal tage den af om natten og på igen om morgenen, når du står op.
Har du behov for det, kan du købe en ekstra støttestrømpe på apoteket.

Du kan være øm ved såret, i ryggen og skuldrene

Efter operationen kan du have ondt i brystkassen og i såret. Du kan også blive øm i ryggen og skuldrene. Vi giver fortsat smertestillende medicin, men da smerter opleves meget individuelt, taler vi med dig om, hvor og hvordan det gør ondt. Du skal sige til i god tid, så vi kan lindre smerterne, inden de udvikler sig.

Du skal drikke rigeligt

Efter en operation ophober der sig væske i kroppen, og du kan derfor få behov for vanddrivende medicin. Samtidig beder vi dig om at drikke rigeligt med væske, selvom du måske får vanddrivende medicin. Det gør vi for at opretholde et godt blodomløb og skylle dine nyrer igennem. Du bør derfor drikke den mængde væske, vi vejleder dig i.

Du kan miste appetitten

Hvis du mister appetitten, eller hvis maden smager anderledes, skal du fortælle os det. Nogle patienter får kvalme og ændret smagssans i tiden efter operationen. Vi kan give dig medicin mod kvalmen.

Sig til, hvis din mund svier eller brænder

Du skal fortælle os, hvis din mund svier eller brænder, da det kan være symptomer på svamp. Får du svamp i munden, behandler vi det med medicin.

Medicinen kan give forstoppelse

Noget smertestillende medicin kan give forstoppelse. Du kan hjælpe maven i gang ved at bevæge dig så meget som muligt og drikke rigeligt væske. Du kan også få medicin, som virker mod forstoppelse, eller sveskejuice.

Du må brusebade efter 2 døgn

Du må tage brusebad med hjælp fra sygeplejersken efter 2 døgn, når såret er helet.

Sørg for god hygiejne

God håndhygiejne er vigtigt for at undgå infektioner. Det vil sige, at du skal vaske dine hænder grundigt efter toiletbesøg og spritte dine hænder af, før du henter mad ved buffeten. Der er beholdere med sprit på alle sengestuer.

Vi taler med dig om udskrivelsen

De fleste er indlagt i 4-8 dage, men det kan variere fra patient til patient. Hvis du ikke er klar til at blive udskrevet til dit hjem, vil du blive udskrevet til dit lokale hospital. Du kommer først hjem, når din tilstand er stabil.
Vi taler med dig om din medicin, og hvordan din hverdag vil være, når du er hjemme igen, så vi eventuelt kan kontakte kommunen for at planlægge, hvilken hjælp du får brug for.
Vi anbefaler, at du har en pårørende med til denne samtale. Hvis du eller dine pårørende har spørgsmål eller bekymrer jer om udskrivelsen, taler vi gerne med jer om det.

Få mere viden

Du kan se film om forberedelser til operationsdagen og forberedelser til bedøvelse. Du finder informationsfilm om forløbet på: www.rigshospitalet.dk/hjerteoperation

Redaktør