Hjerteoperation - hjemme igen

Information om, hvordan en længere periode med sygdom kan håndteres af både patienten selv og patientens pårørende.

En længere periode med sygdom kan påvirke både dig og dine pårørende, og I kan opleve, at meget i hverdagen er forandret. Derfor er der flere områder, som kan kræve særlig opmærksomhed. Vi anbefaler, at du taler med dine pårørende om eventuelle bekymringer, da det kan gøre tiden efter operationen lettere for jer alle.

Ubehag eller smerter

Kontakt den afdeling, du er udskrevet fra, ved spørgsmål de første 3 døgn

Hvis du de første 72 timer har spørgsmål til selve indlæggelsen, operationssårene eller din medicindosis, skal du kontakte den afdeling, du er blevet udskrevet fra. Det vil enten være Rigshospitalet eller det hospital, du er overflyttet til.

Kontakt din egen læge, hvis du får det værre

Du skal kontakte din egen læge efter det første døgn hjemme, hvis du oplever:

  • smerter
  • åndenød
  • feber
  • utilpashed
  • problemer med din blodfortyndende behandling.

Sker det uden for din egen læges åbningstid, skal du kontakte Akuttelefonen 1813 som borger i Region Hovedstaden. Hvis du bor i en anden region, skal du kontakte lægevagten i den region, du bor i.

Ved akut behov for lægehjælp skal du ringe 112.

Vær opmærksom på betændelse

Det er normalt at være øm omkring operationssårene. Du skal dog være opmærksom på, at der kan gå betændelse i sårene. Det er sjældent, at det sker, men hvis det sker, skal det behandles. Du skal kontakte os, hvis du oplever et eller flere af disse symptomer:

  • Forværring af ømhed.
  • Øget rødme.
  • Øget varme omkring sårene.
  • Gullig væske fra sårene.
  • Sårerne åbner sig.
  • Feber over 38 grader uden, at der er anden grund til det.

Tag smertestillende medicin, hvis du har ondt

Hvis du har brug for smertestillende medicin, anbefaler vi medicin med paracetamol, som kan fås i håndkøb. Smerterne i sårene og skuldre og ryg aftager som regel efter 4-6 uger. Et par uger efter operationen kan du stoppe med at tage smertestillende medicin på de tidspunkter, hvor du ikke ondt, fx midt på dagen.

Din evne til at huske og koncentrere dig kan være påvirket

Efter operationen kan du have svært ved at huske aftaler eller hændelser fra dagen før eller samme dag. Din koncentrationsevne kan også være nedsat, så det fx kan være svært at læse en bog eller avisen. Det kan virke bekymrende for både dig selv og dine pårørende, men det er helt normalt og går over igen.

Følelsesmæssige reaktioner er normale

Både patienter og pårørende kan få følelsesmæssige reaktioner, når alvorlig sygdom bliver en del af livet. Nogle oplever angst, utryghed eller svingende humør. Det kan være en god hjælp at tale med venner og familie eller med en psykolog. Du kan henvende dig til din egen læge, hvis du ønsker henvisning til en psykolog.

Forholdsregler, hvis du har fået indsat en ny hjerteklap

Hvis du har fået indsat en ny hjerteklap under operationen, skal du i fremtiden være meget opmærksom på tegn på infektioner. Der kan i sjældne tilfælde opstå alvorlige komplikationer, hvor bakterier sætter sig på den nye hjerteklap. Det kræver hurtig behandling med antibiotika, hvis det sker.

Du skal derfor kontakte din egen læge, hvis du får:

  • vedvarende feber
  • ondt i halsen
  • ledsmerter.

Hvis du får tandpine, skal du kontakte din tandlæge.
Ved alle henvendelser på hospitalet, hos speciallæger eller tandlægen skal du fortælle, at du har fået opereret en ny hjerteklap ind. Du skal også oplyse, hvis du får blodfortyndende medicin.

Når du skal til tandlæge, skal du tage antibiotika 1 time før. Vi har sendt en recept til apoteket, så du kan hente medicinen inden tandlægebesøg.

Pleje og hygiejne

Tag kun brusebade

Du må gerne tage brusebad, men du skal undgå at bade i havet, gå i karbad eller svømmehal de første 2 uger, da det øger risikoen for betændelse i sårene. Du skal duppe sårene forsigtigt med et rent håndklæde eller en ren vaskeklud, når du tørrer dig, og gerne lufttørre lidt, før du tager tøj på.

Plej og beskyt arret

Når såret er helet, og du får et ar, skal du beskytte det mod direkte sol og solarium. Huden omkring arret er særligt udsat i forhold til solskoldning og kan blive mørk af solen. Den mørke farve forsvinder ikke igen. Vi anbefaler, at du dækker arret med tøj de første 12 måneder efter operationen og derefter er omhyggelig med at bruge solcreme med høj faktor. Du kan desuden bruge fugtighedscreme til at gøre huden omkring arret mere smidig.

Ernæring de første 6 uger

De første 6 uger efter operationen har din krop brug for meget energi og næring for at genopbygge muskelmasse. Du må i udgangspunktet ikke tabe dig, men du skal sørge for at spise varieret kost med mange vitaminer i den periode. Hjerteforeningen anbefaler rapsolie og olivenolie som sunde fedtstoffer. Skal du tabe dig, bør du indtage så lidt fedtstof som muligt.

Ændringer i livsstil

I mange tilfælde kan ændringer i din livsstil forhindre, at du udvikler åreforkalkningen, og din hjertesygdom dermed forværres. Forhold som rygning, forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, overvægt, stress og mangel på motion har en negativ påvirkning. Det er især vigtigt, at du ændrer din livsstil efter en operation i hjertet. Det kan være en stor hjælp med støtte fra pårørende, når du skal holde fast i en ny, sundere livsstil.

Stop med at ryge

Hvis du ryger, anbefaler vi, at du stopper med at ryge. Rygning øger risikoen for komplikationer. Der findes mange forskellige måder at slippe vanen på. Du kan bruge nikotinerstatning i form af tyggegummi eller plaster eller tilmelde dig et rygestopkursus. Din egen læge eller kommune kan hjælpe dig videre, eller du kan søge hjælp hos: www.stoplinien.dk

Du finder Sundhedsstyrelsens anbefalinger på: www.sst.dk/da/Udgivelser/2020/Stop-med-at-ryge-naar-du-skal-opereres

Kost og forhøjet kolesterol

Sund kost kan være med til at holde dit kolesteroltal nede. Kolesterol er et fedtstof, som dannes naturligt i leveren og indtages via kosten. Der er to slags kolesterol, som vi kalder ’det gode’ og ’det dårlige’. Når der er for meget kolesterol i blodet, sætter det sig sammen med andre fedtstoffer på indersiden af blodårerne og giver åreforkalkning, som med tiden kan give forsnævringer på blodårerne.

’Det gode’ kolesterol findes i planteolier, og ’det dårlige’ kolesterol findes i animalske fedtstoffer som fx kød, smør og fede mælkeprodukter. Vi anbefaler, at du spiser:

  • rugbrød, grovbrød, knækbrød, ris, kartofler og grovpasta
  • mange grøntsager og meget frugt
  • fisk to gange om ugen, kogt eller grillet
  • magert kød og fedtfattige mælkeprodukter.

Plejer du at få kontrolleret dit kolesteroltal jævnligt, skal du vente til 3 måneder efter operationen, da tallet altid vil være lavere lige efter operationen.

Genoptag seksuel aktivitet, når du er klar

De fleste hjertepatienter kan genoptage deres sexliv efter udskrivelsen, hvis de føler sig klar. Det er ikke skadeligt for hjertet, hvis du blot tager hensyn til dit brystben. Tal med din partner om, hvordan I sammen kan genopbygge jeres sexliv.

Cirka 40 % af mænd med hjerte-kar-sygdomme oplever at få potensproblemer. De fleste problemer kan løses med medicin. Vi anbefaler at tale med egen læge eller at søge information hos Hjerteforeningen eller Sexologisk Kliniks telefonrådgivning. Se telefonnummer under kontaktoplysningerne.

Bevægelse og hvile

Undgå tunge løft og skæve vrid

Brystbenet må ikke blive belastet. Derfor må du ikke løfte tunge ting over 4 kilo fordelt ligeligt på begge arme (2 kilo per arm) i de første 6-8 uger.
Du skal undgå skæve vrid i overkroppen de første 6-8 uger, fx når du støvsuger eller pudser vinduer. Hvis du har en hund, anbefaler vi, at du har snoren fastgjort i et bælte om maven.

Søvn

Vi anbefaler, at du finder hvilestillinger, der ikke udløser smerter fra brystbenet. Du kan prøve at ligge på siden, hvis det ikke gør ondt.

Motion

Fysisk aktivitet kan ikke forværre din hjertesygdom, og det øger heller ikke risikoen for at dø. Der er flere fordele ved at dyrke regelmæssig motion, da du fx:

  • forbedrer hjertets pumpefunktion og blodtrykket
  • øger din kondition
  • sænker dit kolesteroltal og din vægt
  • styrker knogler, muskler og led.

Vi anbefaler, at du følger Sundhedsstyrelsens råd om 30 minutters daglig motion, fx med gåture eller træning på en kondicykel. Brug også det træningsprogram, som fysioterapeuten har udleveret til dig.

30 minutters daglig motion nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme, og du vil få mere energi. Du kan også ændre nogle vaner ved fx at gå i stedet for at tage bussen, stå af et stoppested før, tage trappen i stedet for elevatoren og efter 6-8 uger cykle i stedet for at køre ved kortere ture.
Du må gerne blive lidt forpustet, men du skal ikke blive mere forpustet, end at du kan føre en samtale, mens du bevæger sig. I begyndelsen kan du være mere forpustet end normalt, også når du ikke motionerer, men det er normalt og vil langsomt blive bedre efter nogle måneder.

Undersøg eventuelt dine muligheder for motion hos Hjerteforeningen.

Hjerterehabilitering

Vi sender en henvisning til dit lokale hospital, som tilrettelægger rehabilitering for hjertepatienter. Indenfor cirka 14 dage bliver du indkaldt til en samtale på dit lokale hospital. Er du ikke blevet indkaldt til samtale inden 14 dage, bør du kontakte dit lokale hospital for at få en tid.

Genoptræning i din kommune

Hvis du sammen med lægen har vurderet, at det udover hjerterehabilitering er nødvendigt med genoptræning efter operationen, sender vi en henvisning til din kommune. Kommunen kontakter dig om den videre plan.

Praktisk information

Sygemelding

Hvis du er i arbejde, anbefaler vi, at du inden operationen taler med din arbejdsgiver om muligheden for gradvist at vende tilbage til arbejdet. For de fleste er det efter cirka 6-8 uger, men det kan være nødvendigt at vente længere. Mærk, hvordan din krop reagerer, og tag hensyn til det.
Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.

Vent med at køre bil og cykle

Du skal regne med, at du tidligst kan begynde at køre bil og cykle igen efter 4 uger, og når det er forsvarligt, at du færdes i trafikken, da din reaktions- og koncentrationsevne kan være påvirket. Du må ikke køre bil eller cykle, hvis du tager stærk smertestillende medicin, eller hvis du endnu ikke kan bruge kroppen normalt.

Brug sikkerhedssele

Du skal bruge sikkerhedssele ved bilkørsel. Selen skader ikke dit brystben. Du kan eventuelt placere en flad pude mellem selen og brystet, hvis du føler dig øm.

Få fjernet tråde

Du skal have fjernet tråde hos din egen læge 10 dage efter at du har fået fjernet dræn.

Kom til kontrol

Efter din operation bliver du tilbudt at komme til opfølgende kontrol på dit lokale hospital. Du skal til kontrol efter cirka 1-2 måneder. Er du ikke blevet indkaldt til kontrol inden 1-2 måneder, bør du kontakte dit lokale hospital for at få en tid.

Til den opfølgende kontrol taler vi med dig om, hvordan du har det og laver eventuelt undersøgelser. Det kan være en god idé at skrive ændringer i din tilstand og spørgsmål ned hjemmefra, så du husker dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Hvis du oplever forværring inden din kontrol, skal du ikke vente, men i stedet kontakte din egen læge. Ved akut forværring skal du ringe 112.

Få dit blodtryk kontrolleret

Du skal få målt dit blodtryk mindst én gang om året og oftere, hvis det er forhøjet. Et forhøjet blodtryk øger risikoen for åreforkalkning. Dårlige levevaner, stress og overanstrengelse øger risikoen for et forhøjet blodtryk, men det kan også være arveligt.
Du kan selv gøre meget for at holde dit blodtryk på et normalt niveau med sunde kostvaner og regelmæssig motion. Husk at lytte til din krop, og respektér eventuelle begrænsninger.

Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal ud at rejse

Du skal altid kontakte dit forsikringsselskab, hvis du skal ud at rejse. De kan fx fortælle dig, hvornår du må flyve.

Undersøg, om du har en forsikring mod kritisk sygdom

Vi anbefaler, at du undersøger, om du er forsikret mod kritisk sygdom via dit arbejde eller via en privat forsikrings- eller pensionsordning. Du kan have ret til at få udbetalt et engangsbeløb.

Få mere viden

Redaktør