Hjerte - CT-skanning - (uden kontraststof)

Ved en CT-skanning af hjertet dannes detaljerede billeder af kroppens organer, knogler, blodkar og væv. Skanningen bruges til at undersøge om der er åreforkalkning i kranspulsårerne.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning) af hjertet. CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppens organer, knogler, blodkar og væv. Undersøgelsen foregår på Afdeling for Røntgen og Skanning.

Skanningen bruges oftest til at undersøge hjertet og blodkarrene omkring hjertet for forkalkning i kranspulsårerne. 

Undersøgelsen varer 30 minutter, men du skal afsætte op til 3 timer, da der kan opstå ventetid undervejs.

Vigtig forberedelse

Tag eventuelt medicin op til undersøgelsen

Hvis du har fået udleveret medicin eller recept på medicin i forbindelse med undersøgelsen, skal du huske at tage den efter lægens anvisning. Det er ikke alle, der skal tage medicin op til undersøgelsen.

Fortæl os, hvis du har astma eller KOL

Har du astma eller KOL, skal du fortælle os det inden undersøgelsen, da det kan betyde, at vi skal tage nogle særlige forholdsregler.

Tag ikke potensfremmende medicin

Du må ikke tage potensfremmende medicin 2 døgn før undersøgelsen.

Tag din øvrige medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din øvrige medicin, som du plejer.

Undgå rygning på dagen

Du må ikke ryge på dagen for undersøgelsen.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer skanningsbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt tøj fra det område, der skal undersøges.

Du får taget EKG (elektrokardiogram)

Vi tager et EKG (elektrokardiogram) før undersøgelsen for at undersøge din hjerterytme. Det foregår ved, at du ligger på ryggen, mens vi sætter elektroder på dit bryst og dine arme og ben. Elektroderne registrerer din hjerterytme.

Du kan få medicin, der sænker din puls

Hvis din puls er for høj, kan det påvirke resultatet af undersøgelsen. Derfor giver vi dig eventuelt en tablet med betablokker, som sænker din puls. Du skal vente, indtil medicinen virker. Det kan tage op til 2 timer afhængigt af, hvad du vejer.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Under skanningen skal du holde vejret i 10-15 sekunder ad gangen. Vi fortæller dig undervejs, hvad du skal gøre. Du har elektroder på, så vi kan registrere din hjerterytme.

Du skal ligge helt stille på ryggen under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Skanningen varer cirka 10 mintter.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om CT-skanninger af hjertet på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’CT-skanning af hjertet’.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk, kan du læse om strålingsdoser. Søg på ’Strålingsguiden ioniserende stråling’.

Redaktør