Hjerte - CT-skanning - (Gælder kun hjertesyge patienter)

Formålet med en CT-skanning af hjertet er at undersøge hjertet og blodkarrene omkring hjertet for forkalkning i kranspulsårerne.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning) af hjertet. CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppen. Vi bruger kontraststof for at gøre forskellen mellem hjertet, blodkar og væv tydeligere.

Skanningen bruges oftest til at undersøge hjertet og blodkarrene omkring hjertet for forkalkning i kranspulsårerne. 

Undersøgelsen varer 30 minutter, men du skal afsætte op til 3 timer, da der vil være forberedelse før skanningen. Undersøgelsen foregår på Afdeling for Røntgen og Skanning.

Vigtig forberedelse

Du skal eventuelt have taget en blodprøve

Inden undersøgelsen skal du have taget en blodprøve, hvis du har:

  • diabetes
  • en nyresygdom eller er opereret i nyrerne

Blodprøven skal vise, om dine nyrer kan tåle kontraststoffet.Vi bestiller tid til blodprøvetagning inden undersøgelsen, hvis det er aktuelt for dig. Blodprøven må normalt højst være 3 måneder gammel. Hvis du er indlagt, er der andre forholdsregler.
Kontakt os, hvis du er i tvivl.

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på kontraststof

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af kontraststof, skal du give os besked. Sig det også til os ved selve skanningen.

Fortæl os, hvis du har astma eller KOL

Har du astma eller KOL, skal du fortælle os det inden undersøgelsen, da det kan betyde, at vi skal tage nogle særlige forholdsregler.

Tag ikke potensfremmende medicin

Du må ikke tage potensfremmende medicin 2 døgn før undersøgelsen.

Tag din øvrige medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din øvrige medicin, som du plejer.

Undgå koffein

For at resultatet bliver så korrekt som muligt, må du ikke spise chokolade eller drikke kaffe, te, cola eller kakao 24 timer inden undersøgelsen.

Undgå rygning på dagen

Du må ikke ryge på dagen for undersøgelsen.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer skanningsbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt tøj fra det område, der skal undersøges.

Du får taget EKG (elektrokardiogram)

Vi tager et EKG (elektrokardiogram) før undersøgelsen for at undersøge din hjerterytme. Det foregår ved, at du ligger på ryggen, mens vi sætter elektroder på dit bryst og dine arme og ben. Elektroderne registrerer din hjerterytme.

Vi gør dig klar til kontraststof

Før du bliver skannet, lægger vi en nål i en blodåre i din arm, så vi kan give dig kontraststof under undersøgelsen.

Du kan få medicin, der sænker din puls

Hvis din puls er for høj, kan det påvirke resultatet af undersøgelsen. Derfor giver vi dig eventuelt en tablet med betablokker, som sænker din puls. Du skal vente, indtil medicinen virker. Det kan tage op til 1½ time afhængigt af, hvad du vejer.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Under skanningen skal du holde vejret i 10-15 sekunder ad gangen. Vi fortæller dig undervejs, hvad du skal gøre. Du har elektroder på, så vi kan registrere din hjerterytme.

Lige inden skanningen får du nitroglycerin. Det udvider blodårerne omkring hjertet, så de er tydeligere på billederne. Du får nitroglycerin som mundspray eller tablet. Nitroglycerinen kan kortvarigt give hovedpine.

Under skanningen får du kontraststof i blodåren. Kontraststoffet kan kortvarigt give en metalsmag og en følelse af varme i kroppen.

Du skal ligge helt stille på ryggen under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Efter undersøgelsen

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du får det dårligt efter undersøgelsen eller får udslæt, kløe eller rødme på huden, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør