Hjernekræft, behandling for

Denne pjece indeholder information om behandlingsforløbet.

Du skal nu i gang med din onkologiske behandling for hjernekræft. Denne pjece indeholder information om dit behandlingsforløb, din behandling, nyttige anbefalinger til et godt liv med kræft samt hvem du skal kontakte, såfremt du oplever symptomer eller har spørgsmål. 

Dit behandlingsforløb

For at kunne give dig den bedste behandling, bliver du tilknyttet to forskellige afsnit i henholdsvis Afdeling for Kræftbehandling og Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme. Afsnittene samarbejder om at gøre dit behandlingsforløb så godt som muligt, og du skal se dem som to parallelle samarbejdspartnere.  

Afsnittet i Afdeling for Kræftbehandling: varetager kemoterapi og strålebehandling og bivirkninger til behandling

Afsnittet i Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme: varetager epilepsimedicin, genoptræningsplaner og akutte indlæggelser

Det betyder, at såfremt du oplever bivirkninger eller gener relateret til din kemo- eller strålebehandling, så er det Underlivskræft og Kræft i Hjernen, klinik 5042, Rigshospitalet (se kontaktoplysninger på næste side) du skal kontakte. Hvis du derimod oplever akutte symptomer (f.eks. udtalt hovedpine, krampe) eller har behov for at ændre i din epilepsi medicin, så er det dit lokale afsnit i Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme, du skal kontakte. Ved øvrige symptomer f.eks. regulering af blodtryksmedicin, kontrol af dit blodsukkerniveau i blodet eller regulering af din sukkersyge medicin, så er det din egen praktiserende læge, du skal kontakte.

Behandling for kræft

Du vil muligvis blive tilbudt behandling med både kemoterapi og strålebehandling, som kan medføre forskellige bivirkninger. Kemoterapi kan medføre f.eks. træthed, blodmangel og infektion. Strålebehandlingen kan indebære hårtab indenfor det behandlede område, hos cirka halvdelen er dette et varigt hårtab. Du kan desuden opleve andre gener f.eks. øget træthed, koncentrationsbesvær, irritabilitet, hovedpine og kvalme. 

Bivirkningerne vil oftest være forbigående, og steroid-behandling (tablet-Prednisolon) kan lindre bivirkningerne i forbindelse med strålebehandling. Det er derfor vigtigt, at du fortæller personalet om dine symptomer. 

Støtte til livet med kræft

Vidste du, at du kan se på  www.sundhed.dk/soft, hvilke tilbud om fx træning, undervisning som hospitaler og kommuner har til dig og dine pårørende? Se tilbud om rådgivning, patientforeninger m.v. på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside www.cancer.dk

Anbefalinger til et godt helbred efter kræft

 • Undgå tobaksrygning – også passiv rygning
 • Bevar din normalvægt og drik vand fremfor sukkerholdige drikke
 • Hvis du vil nyde alkohol, så max 7/14 genstande/uge for kvinder/mænd
 • Bevæg dig dagligt ca. 30 minutter, gerne sammen med andre
 • Husk søvn og sex 
 • Forsigtighed ved sol på strålefeltet det første år
 • Læs mere i folderen: Godt helbred efter kræftbehandling - 10 ting du selv kan gøre?

Symptomer du bør reagere på

Disse symptomer kan være tilbagefald af kræftsygdommen, men det kan også være sene følger af behandlingen, og det skal vurderes af en læge.
Symptomer på sygdomstilbagefald/udvikling kan være:

 • Hovedpine
 • Kvalme/opkastninger
 • Nyopstået/forværring af epilepsi
 • Øget søvnbehov
 • Vanskeligheder ved at tale
 • Ændret personlighed
 • Ændret syn
 • Koordinations- og balanceproblemer
 • Lammelser i kroppen
 • Samme symptomer som da kræften blev opdaget

Såfremt ovenstående symptomer opstår eller forværres, skal du eller din familie tage kontakt til dit lokale afsnit i Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme. 

Hvem skal jeg kontakte?

Du er velkommen til at kontakte Underlivskræft og Kræft i Hjernen, klinik 5042, såfremt du har spørgsmål, som vedrører din onkologiske behandling (strålebehandling, kemoterapi og bivirkninger).

Kontakt Underlivskræft og Kræft i Hjernen, klinik 5042 og sengeafsnit 5044 på Rigshospitalet

Ved ændring af tider og/eller bestilling af kørsel så ring på telefon 35 45 50 42, tryk 1, hverdage mellem kl. 8.00 – 15.00.

Ved spørgsmål af helbredsmæssig karakter til sygeplejerske, så ring på telefon: 35 45 42 98, hverdage mellem kl. 9.00 – 11.00.

Efter kl. 15.00 samt i weekender og helligdage kan du kontakte os på telefon: 35 45 50 44.
 

Redaktør