Hæmodialyse med et tunneleret kateter

Information til patienter og pårørende

Du har fået anlagt et tunneleret hæmodialysekateter og skal fremover i bloddialyse. Det kaldes også hæmodialyse efter det græske ord for blod. Hæmodialyse er nødvendig, når dine nyrer ikke selv er i stand til at rense dit blod for affaldsstoffer, regulere salte og surhedsgrad samt fjerne eventuel overskydende væske fra kroppen. 

Du kan komme i hæmodialysebehandling umiddelbart efter anlæggelsen af et tunneleret kateter.

En hæmodialysebehandling varer oftest 4 timer. 

Det er en stor hjælp, hvis du medbringer dit gule sundhedskort, hver gang du skal til behandling.

FØR BEHANDLINGEN

Du bliver vejet 

Du skal vejes både før og efter behandlingen. På den måde kan vi vurdere, hvor meget overskydende væske, der skal fjernes under behandlingen. Det, du vejer efter behandlingen, kaldes ”tørvægt”. Tørvægt er en betegnelse for din vægt uden overskydende væske i kroppen. Det er lægen, der fastlægger din tørvægt ud fra en vurdering af blandt andet blodtryk og eventuel væskeophobning i lunger og ben.

BEHANDLINGEN

Hæmodialysemaskinen kobles til

Når du skal i hæmodialyse, kobler vi slanger til dit kateter, så vi kan lede en mindre mængde af dit blod ud til hæmodialysemaskinen. 

Blodet renses

Dit blod passerer igennem en kunstig nyre – også kaldet et filter. Filtret renser dit blod for affaldsstoffer, regulerer salte og surhedsgrad samt fjerner eventuel overskydende væske.

Gener ved hæmodialysebehandlingen 

Der er personale til stede under hele forløbet, og behandlingen er normalt ukompliceret. Du kan dog godt opleve lidt smerte og ubehag specielt de første gange. Hovedpine og muskelkramper i benene kan også forekomme. Du kan føle dig træt og drænet for energi under og efter behandlingen. Det en god idé at spise et mellemmåltid efter behandlingen for at få ny energi. 

Du får løbende taget blodprøver

Hvor ofte du skal behandles med hæmodialyse afhænger af, hvor mange affaldsstoffer, der er i dit blod. Du får derfor løbende taget blodprøver. Som regel skal man have hæmodialysebehandling 3 gange om ugen.

Mad og drikke

Du må gerne have mad med, som du kan spise under hæmodialysebehandlingen. Du kan også få en sandwich på hospitalet. Der er kaffe, te og proteindrik, som du kan få under behandlingen. 

Underholdning

Det er muligt at se tv under behandlingen. Du skal selv medbringe hovedtelefoner. Der er også adgang til trådløst internet. Du kan også sagtens få ro til at læse eller få en lur under behandlingen. 

Telefon

Du må gerne bruge din mobiltelefon, når bare du viser hensyn til dine medpatienter. 

Besøg

Besøgende er velkomne under behandlingen.

EFTER BEHANDLINGEN

Vær opmærksom på betændelse

Du skal være opmærksom på eventuel betændelse ved hæmodialysekatetret. Du skal kontakte os, hvis du oplever:

  • rødme
  • hævelse    
  • ømhed
  • en varm fornemmelse omkring katetret
  • feber
  • mavesmerter
  • at forbindingen bliver våd.

Hvis katetret falder ud, skal du presse en ren klud mod hullet og ringe til klinikken.

FORVENTNINGER TIL DIG

Deltag i din egen behandling

Hæmodialysebehandlingen er et samarbejde mellem dig og personalet i klinikken. Vi vil råde og vejlede dig til, hvad du selv kan gøre for at behandlingen forløber godt.

Vi tilstræber, at du tager del i behandlingen i det omfang, det er muligt for dig. 

Vitaminer og mineraler

Du bør kun spise vitaminer og mineraler efter samråd med en læge.

Læg en plan for din kost

Kosten er vigtig, når du er i hæmodialysebehandling. Derfor skal du lægge en plan for din kost i samarbejde med en af vores kliniske diætister, som tager udgangspunkt i dine nuværende madvaner. 

Samarbejdet med diætisten indledes med en samtale. Vi vurderer løbende din ernæringstilstand i klinikken.

KONTAKT OG MERE VIDEN 

Læs mere om hæmodialyse

Du kan læse mere om hæmodialyse på www.sundhed.dk. Søg på ’dialyse’.

Patientforening

Du kan også kontakte Nyreforeningen, som er en patientforening for nyresyge. Du kan læse mere på deres hjemmeside: www.nyreforeningen.dk

Redaktør