HIPEC - Skylning af bughulen med opvarmet kemoterapi

Patienter med avanceret kræft i æggestokkene, æggeledere eller bughinden kan blive tilbudt HIPEC, som er en skylning af bughulen med opvarmet kemoterapi.

I forlængelse af din planlagte operation tilbyder vi skylning af bughulen med opvarmet kemoterapi (HIPEC).

Baggrund for behandlingen

For patienter med avanceret kræft i æggestokkene, æggeledere eller bughinden, ved vi, at den ideelle behandling består af en kombination af operation, med det mål at fjerne alt synligt kræftvæv, og kemoterapi.

Visse studier har vist, at der er god effekt af en gennemskylning af bughulen med en varm opløsning, der indeholde et af de stoffer, der i dag gives i blodbanen. Denne behandling, HIPEC (hyperthermic intraperitoneal chemotherapy), gives ved operationens afslutning. Skylning med kemoterapi i bughulen muliggør brug af høj koncentration, med minimal optagelse i blodbanen. Kemoterapien har en direkte celledestruerende effekt, og virkningen øges ved høje temperaturer.

Denne behandlingsmetode er brugt ved kræft i tyktarmen og sygdommen pseudomyxom, og for patienter med kræft i æggestokken, har et enkelt studie vist en forbedret overlevelse og forlænget tid til tilbagefald, hvis man giver HIPEC efter operation (intervalkirurgi) hos patienter, der primært ikke kunne opereres, men startede med kemoterapi.

Ud fra din PET-CT-scanning er det planlagt, at du skal have en operation med det formål at fjerne alt synligt kræftvæv. Om dette er muligt, kan være svært på forhånd at vurdere.

Omfanget af operationen afhænger af, hvor i bughulen sygdommen har spredt sig til, men det er mest sandsynligt, at operationen omfatter fjernelse af livmoder, æggestokke, æggeledere, fedtforklædet ved tarmen, lymfeknuder langs de store blodkar, samt evt. bughinde, tarm, og måske milt. Ved operationens afslutning ved man, om det var muligt at fjerne alt synligt kræftvæv eller der måtte efter lades noget. Hvis der ikke er efterladt synligt kræftvæv på mere end 2,5 mm, vil man på dette tidspunkt foretage HIPEC.

Ved HIPEC gives en 42 grader varm opløsning indeholdende kemoterapi (Cisplatin), som skal cirkulere i bughulen i 90 minutter. Væsken suges herefter ud af bughulen, og bugvæggen lukkes, som afslutning på operationen.

Bivirkninger, risici, komplikationer og ulemper

Risikoen ved HIPEC er, at der trænger kemoterapi over i blodbanen, der medfører en pludseligt indsættende høj koncentration af kemoterapi i blodbanen. Det forekommer sjældent, men

  • Det kan medføre kvalme og opkastning, påvirkning af mave-tarm-funktionen og mavesmerter og nervepåvirkning i form af nervesmerter.
  • Operationstiden forlænges med 120 minutter - den tid HIPEC-proceduren varer.
  • HIPEC kan også påvirke nyrefunktionen. For at forebygge påvirkning af nyrerne gives under og efter HIPEC-proceduren, et stof (Natriumthiosulfat), der eliminerer risikoen for skade på nyrerne.
  • Hvis operationen omfatter indgreb på tarm, kan der ifm. HIPEC være en lille øget risiko for, at en sammensyning af tarmen ikke kan holde, og risikoen for en stomi er derfor let øget hos nogle. Vi drøfter risikoen for tarmindgreb og stomi med dig, i netop dit tilfælde.
  • Da varmen ved HIPEC påvirker kroppen, skal man ligge til observation på den centrale opvågnings afdeling det første døgn efter operationen. Hvis der opstår komplikationer, vil du blive overflyttet til Intensiv afdelingen.
  • Indlæggelsen med HIPEC er ofte 1-2 dage længere end uden HIPEC
  • Der kan være en forbigående påvirkning af livskvaliteten, idet HIPEC kan medføre mere træthed i en periode.
Redaktør