Godartet tumor i hjernen, strålebehandling

Du har fået konstateret en godartet tumor i hjernen og som led i din behandling, skal du have strålebehandling.

Du har fået konstateret en godartet tumor i hjernen og som led i din behandling, skal du have strålebehandling. Du skal have i alt ______ behandlinger fordelt på hverdage, mandag til fredag.

Ca. en uge efter du har været til informationssamtale om behandlingen og har underskrevet samtykke erklæring, vil du modtage et brev fra Strålebehandling, klinik 3981. Her fremgår det hvornår du skal møde til planlægning af din strålebehandling, og hvornår du skal modtage den første strålebehandling.

Planlægning af strålebehandlingen

For at planlægge din strålebehandling, skal du have scannet hovedet. Scanningen viser, hvordan vi bedst kan give dig strålebehandlingen. 
Inden scanningen får du lavet et net, der hjælper dig med, at ligge stille med hovedet. Nettet skal du have på under scanningen og ved de efterfølgende strålebehandlinger.

Ved planlægningen får du udleveret ”Råd og Vejledning under strålebehandling” samt tid til første strålebehandling. Umiddelbart før start på strålebehandling vil du blive tilbudt en samtale med en fra behandlingspersonalet på behandlingsapperatet. Ved den første strålebehandling vil du få udleveret et skema med tider til de efterfølgende strålebehandlinger.

Strålebehandlingen

Første strålebehandling tager ca. 30 min., da apparaturet skal indstilles til din behandlingsplan. De efterfølgende strålebehandlinger varer 15-20 min. pr. gang. Selve strålerne kan ikke ses og gør ikke ondt. Ved den første strålebehandling, vil du få udleveret et skema med tider til de efterfølgende strålebehandlinger.

Bivirkninger

Som du kan læse nedenfor, kan der opstå forskellige bivirkninger relateret til din strålebehandling. Præcis hvilke og hvor mange du får, kan vi ikke vide på forhånd. Sygeplejerskerne vil umiddelbart kunne afhjælpe de fleste gener, ellers får du en tid i din klinik, hvor du vil blive tilset af en læge.

Under strålebehandling kan du opleve kvalme og hovedpine. Det skyldes, at der som følge af behandlingen opstår en lille, midlertidig væskeansamling i hjernen, som giver et øget tryk.

De fleste vil opleve en grad af hårtab i forbindelse med strålebehandlingen afhængigt af behandlingsmetoden. Hos nogle vil hårtabet være permanent.
Det er muligt at få betalt enten en paryk eller en hat, hvis det vurderes, at du er i risiko for at miste håret på et større område.

Mange patienter vil opleve en grad af træthed under behandlingen. 

Du skal være opmærksom på at symptomer, som du har ved begyndelsen af din strålebehandling, kan forværres under behandlingen.

Kost

Under strålebehandlingen anbefaler vi en god, alsidig og proteinrig kost. Hvis du har behov for det, kan sygeplejerskerne ved dit behandlingsapparat vejlede dig om kost og ernæring.
Det er vigtigt, at du ikke taber dig under din strålebehandling.

Rygning

Vi anbefaler, at du undlader at ryge under din strålebehandling, og vi hjælper gerne med at skabe kontakt til din kommune, der kan hjælpe med rygestopkursus. Rygning nedsætter virkningen af din strålebehandling. Rygning virker livsforkortende.

Alkohol

Vi anbefaler, at du under din strålebehandling holder dig til sundhedsstyrelsens anbefalinger om maks. 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande om ugen for mænd.

Motion

Under din strålebehandling må du gerne motionere. Lyt til din krop og hold pause, når du bliver træt. Mange oplever, at motion har en god effekt på den træthed, der kan komme under strålebehandlingen. Desuden har motion en gavnlig effekt på psyke og humør.

Antioxidanter

Under din strålebehandling anbefaler vi, at du undlader at tage kosttilskud i form af antioxidanter (f.eks. A, C, E vitamin samt Q10), da disse kan hæmme strålebehandlingens effekt. Du må gerne få antioxidanter, der forekommer naturligt i kosten.

Videre forløb

En af de sidste dage i behandlingen tilbydes du en samtale med en læge i din klinik. Her vil dit strålefelt blive tilset og evt. bivirkninger til behandlingen blive vurderet. Desuden vil du få oplyst, hvor dit videre kontrolforløb skal foregå. 

Henvendelse

Hvis du under din strålebehandling har behov for at ringe til os, kan du mandag-fredag henvende dig fra 8.30-15.45 til personalet ved det apparat, hvor du går til strålebehandling. Telefonnummeret fremgår af din mødeseddel, som udleveres ved første strålebehandling.
I weekenden kan du i samme tidsrum som på hverdage ringe på 35 45 11 31

I akutte situationer relateret til din strålebehandling kan du efter kl. 15.45 henvende dig på 35 45 35 45
- bed om onkologisk visitation. Her vil du tale med en sygeplejerske.

Hvis du i dit forløb i Strålebehandling, klinik 3981 har oplevelser, som du ikke finder tilfredsstillende eller har forslag til forbedringer, opfordrer vi dig til, at rette henvendelse til personalet ved apparatet eller i klinikken.

Redaktør