Ganeoperation - indlæggelse af børn

Praktiske informationer om indlæggelse ved ganeoperation af børn, samt tiden efter operationen.

Information til forældre, om hvad der skal ske i forbindelse med Jeres barns ganeoperation

Indlæggelsesdagen

Den dag I kommer til indlæggelse, skal I tale med en række forskellige personer:

  • En sygeplejerske vil vise Jer rundt i sengeafsnittet og taler med Jer om indlæggelsen
  • En læge, som vil undersøge dit barn og skrive journal, dvs. skrive lidt om hvorfor han/hun skal opereres
  • En læge med speciale i bedøvelse (narkoselæge) vil tale med Jer om bedøvelsen og om I har særlige ønsker til, hvordan det skal foregå
  • En fotograf, som vil tage billeder af dit barns ansigt, hvis han/hun har haft læbespalte
  • Den læge, der skal operere dit barn (kirurg), kommer og taler med Jer om operationen, så I er forberedte
  • En gipsetekniker skal lave manchetter, der passer til Jeres barns arme, da barnet i en tid efter operationen ikke skal kunne røre sig ved/i munden

Når I har talt med alle disse personer, skal der ikke ske mere den dag. I kan derfor gå en tur eller hygge Jer i afsnittet. I er også velkomne til at tage hjem og møde ind til operation næste dag.

Medbring

Tag gerne Jeres egen barnevogn, spiseredskaber og dyne med, for at gøre Jeres barn så tryg som mulig.

Operationsdagen

Jeres barn skal faste og tørste inden operationen. I vil blive informeret om faste- og tørstetider af anæstesilægen og sygeplejersken på forberedelsesdagen. I kan læse mere om faste og bedøvelse her (link):

Inden operationen skal dit barn blandt andet i bad, have hospitalets tøj på og have målt temperatur. Dit barn vil få tryllecreme (lokalbedøvelse) på begge håndrygge, og hvis dit barn har brug for det, kan det få noget beroligende medicin. I vil følge Jeres barn til operationsstuen og være der, indtil han/hun er faldet i søvn. I må gerne medbringe barnets yndlingssovedyr, nusseklud eller lignende med til operationen.

Efter operationen

Når dit barn kommer tilbage til afsnittet, må barnet gerne få vand eller saftevand at drikke. Resten af dagen må barnet få koldt flydende mad - fx drikkeyoghurt, yoghurt, koldskål, is og lignende.

Dagene efter operationen

Om formiddag kommer en af lægerne i afsnittet og ser til dit barn efter behov. Hvis I har spørgsmål, skal I endelig sige til. Sygeplejerskerne er i afsnittet hele døgnet og vil gerne hjælpe Jer bedst muligt.

I skal selv stå for at passe og pleje af Jeres barn, mens I er indlagt. Spørg endelig personalet, hvis der er noget, I er usikre på. Dit barn må gerne komme i bad og bruge Jeres eget tøj. Hvis I ikke har tøj med, kan I låne undertøj, sparkedragter med mere af os, mens I er indlagt. Det er meget vigtigt, at I husker at vaske hænder før og efter bleskift.

Brug af sut eller sutteflaske

Dit barn må ikke anvende sut eller sutteflaske efter operationen og de følgende tre uger. Barnet skal derfor være afvænnet fra både sut og sutteflaske en-tre uger inden operationen. Hvis sutafvænningen sker samtidig med indlæggelsen og operationen, kan det efterfølgende være vanskeligt, at aflæse barnets signaler samt at vurdere, om barnet har smerter eller savner sin sut. Dette kan resultere i brug af mere smertestillende medicin samt et længere indlæggelsesforløb for dit barn.

Manchetter

Dit barn skal have manchetter på armene i tre uger efter operationen, for at undgå at de putter fingrene eller andre ting i munden. Dit barn må gerne få manchetterne af for at spise eller drikke under tæt opsyn. Ellers skal manchetterne være på hele tiden – også når barnet sover.

Søvn

Det første døgn efter operationen skal I blive på afsnittet, så vi kan holde øje med, at dit barn har det godt og får det bedre og bedre efter operationen.

Dit barn vil være mere træt end det plejer at være og har derfor brug for mere søvn og hvile. Hvis dit barn er vant til at sove middagslur udenfor i barnevogn, kan han/hun komme til det igen efter nogle dage. Det må dog ikke være for koldt udenfor, da operationssåret kan have svære ved at hele ved kolde temperaturer.

Medicin

Efter operationen får dit barn fast smertestillende medicin. Dette kan gives som flydende væske, gennem iv-adgangen eller som suppositorie (stikpille). Vi finder sammen ud af, hvad der er bedst for dit barn.

Vi anbefalder, at dit barn får paracetamol i 14 dage og ibuprofen i syv dage efter udskrivelse. Følg doseringsvejledningen på pakken. Medicin kan købes på apoteket.

Pleje af såret

Såret i ganen er syet med tråde, der opløser sig selv. Dit barn skal drikke lidt vand efter hvert måltid for at rense munden. Du skal børste dit barns tænder helt som du plejer, vær dog lidt forsigtig op mod ganen.

Eftervirkninger af operationen

Efter operationen, er det ikke ualmindeligt at dit barn får lidt feber, eller oplever ekstra gråd og uro. Dette skyldes den bedøvelse, dit barn har været igennem. Dit barn kan også opleve, at have mere luft i maven end vanligt og have brug for flere bøvsepauser. Enkelte oplever også at afføringen ændrer sig og bliver tynd og grønlig. Det er helt normalt.

Hjem igen

Vi forventer, at I vil være indlagt i op til tre dage efter operationen, og så kan I blive udskrevet. Udskrivelsen afhænger af, hvordan dit barn har det, og hvordan såret heler.

Efter tre måneder skal dit barn kontrolleres af kirurgen på Læbe-ganespalte Centeret i Hellerup eller Ganespalteafdelingen i Århus.

Sygemelding

Dit barn skal være hjemme fra institution i to uger før og tre uger efter operation. 

Redaktør