Galdevejsskintigrafi, børn

Ved hjælp af et sporstof i kroppen, undersøger vi om galden udskilles normalt fra lever ud i tarmen.

Børne galdevejsskintigrafi

Når vi undersøger, om galden udskilles normalt fra leveren til galdeblæren og ud i tarmen, kalder vi det en galdevejsskintigrafi. 

Hvad skal du gøre inden undersøgelsen 

Du kan smøre Emla-creme, også kaldet ”tryllecreme” på i albuebøjningerne og på dine håndrygge.  Emla-creme kan du købe på apoteket, og det smøres på ca. 1 time inden undersøgelsen, og bedøver det sted, hvor du skal stikkes. 

Hvis du er under 6 år, skal du have lagt en lille plastiknål (venflon) i armen, inden du møder hos os. Den skal vi bruge til at indsprøjte det sporstof, vi bruger til undersøgelsen. Det vil du og dine forældre få besked om af den afdeling, hvor du plejer at komme. Er du over 6 år, møder du direkte på vores afdeling. 

Har du brug for noget afslappende medicin eller for at blive bedøvet, så du kan ligge stille under billedoptagelsen, skal du tale med den afdeling, hvor du plejer at komme. 

Efter aftale med Børneafdelingen skal du faste i 2 timer før undersøgelsen. 

Hvad gør vi, når vi undersøger dig 

Du bliver lagt på et leje, hvorefter vi indsprøjter et sporstof i din arm. Har du kateter til behandling eller et venflon, bruger det til at indsprøjte sporstoffet. Herefter starter billedoptagelsen, som varer ca. 1 time. Ofte skal der tages ekstra billeder 3, 6 og 24 timer efter indsprøjtningen. Disse billedoptagelser varer kun ca. 10 minutter. 

Du beholder dit tøj på under billedoptagelsen. Hvis du har metalknapper eller lynlåse i dit tøj, skal du tage det af, da det ellers kan forstyrre billederne. 

Svar på undersøgelsen 

Skal du have på den afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. 
 

Redaktør