Fysisk aktiv under indlæggelse

Fysisk aktivitet er vigtig, også selvom du er indlagt. Du bliver mindre svækket og det hjælper dermed tilen kortere indlæggelsestid.

Det er vigtigt, at du er instrueret af en fysio- eller ergoterapeut i at udføre øvelserne.

Patientvejledning

Fysioterapeuterne tilknyttet afdelingen byder velkommen - vi ser frem til at støtte og vejlede dig i din træning.

Fysisk aktivitet er vigtig, også selvom du er indlagt. Du bliver mindre svækket og det hjælper dermed til en kortere indlæggelsestid. Du kan være aktiv på egen hånd, sammen med plejepersonalet og/eller med fysioterapeuten.

Hvorfor er fysisk aktivitet under indlæggelsen vigtig?

Undersøgelser viser, at kondition og muskelstyrke falder i forbindelse med sengeleje. Konditionen falder med ca. 10 % i løbet af den første uge og muskelstyrken med ca. 20-30 %. Det tager dobbelt så lang tid at genoptræne muskelstyrken, som det tager at miste den. Ved at være aktiv i løbet af dagen reducerer du faldet i muskelstyrke og kondition, således at dine kræfter bevares, og dermed muligheden for at klare flest mulige ting selv. Derudover bliver det mindre anstrengende at komme hjem og genoptage de daglige gøremål.

4 gode grunde til at være fysisk aktiv:

Fysisk aktivitet 1) Styrker muskler, sener, knogler og led, 2) Forbedrer immunforsvaret, 3) Regulerer appetitten så man lettere kan holde sin normalvægt, 4) Har en gavnlig virkning på humøret.

Hvad er en fysioterapeut?

En fagperson, som kommer og støtter og vejleder dig i din træning, enten for at bibeholde kræfterne eller for at genvinde dem/genoptræne funktioner. I samarbejde med dig lægger vi en plan for den træning, der er bedst for dig.

Hvordan foregår træningen?

Træning med fysioterapeuten foregår i tidsrummet mellem kl. 09.00 og kl. 15.00, 2-5 gange ugentligt. Træningen kan enten foregå på afdelingen og/eller i vores træningssal. Det er mest hensigtsmæssigt at træne i praktisk tøj og fastsiddende skridsikre sko – vi håber dine pårørende vil være behjælpelige med at skaffe dette, hvis du ikke har disse ting med på hospitalet.

Hvad kan jeg selv gøre?

Nedenfor er nævnt forslag til hvorpå du kan være aktiv under indlæggelsen - dette kan være på egen hånd eller med støtte fra plejepersonalet på afdelingen:

  • Skift ofte stilling i sengen.
  • Deltage aktivt i forbindelse med vask og påklædning.
  • Komme op og sidde i en stol i løbet af dagen, fx i forbindelse med måltider.
  • Gå til/fra toilettet.
  • Hente mad eller gå med ud og vælge mad og drikke i forbindelse med måltider.
  • Gå ture på gangen, i forhallen, udenfor.
  • Og meget andet.

God fornøjelse!

Redaktør