Fuglebryst (pectus carinatum)

Information om forholdsregler der skal tages inden operationen, efter indlæggelsen og i de første 12 måneder efter operationen Pectus Carinatum, samt holdningskorrigerende øvelser.

Information fra fysioterapeuterne

Pectus Carinatum (Fuglebryst)

Ved fuglebryst ses ofte en sammenfaldende holdning af overkroppen og dette skaber en ubalance mellem kroppens for- og bagside. Brystmusklerne kan ofte blive for stramme og musklerne på mave, ryg og mellem skulderbladene kan blive svage.

Der er ikke påvist en sammenhæng mellem nedsat hjerte/lungefunktion og fuglebryst. Operation af fuglebryst er en kosmetisk operation.

Inden operationen

Beslutter du dig for at gennemgå operationen, forventer vi, at du hurtigst muligt starter på et målrettet styrketræningsforløb af min. 12 ugers varighed og udført 3-4 gange om ugen. Du må meget gerne supplere med anden sport. Styrketræningen vil give et synligt pænere resultat. Træning inden operationen er ligeledes en mental forberedelse på selve indgrebet og tiden efter. Vores erfaring er, at generne i ugerne efter indgrebet er mindre for trænede end for utrænede.

Vi anbefaler, at du kontakter en privatpraktiserende fysioterapeut. Du kan få en henvisning via din egen læge. Fysioterapeuten vil foretage en holdningsanalyse og instruere dig i, hvordan du kan optimere din holdning. For de fleste gælder, at der skal arbejdes betydeligt med holdningen - en god holdning er en forudsætning for,  at slutresultatet bliver optimalt (se billeder sidst i pjecen). Derudover bør du instrueres i individuelle styrkeøvelser. Du kan fortsætte styrketræningen på klinikken eller i et fitnesscenter.

Du har dagligt behov for protein for at kunne opbygge dine muskler. Det er vigtig at du indtager protein i løbet af dagen, så dit daglige behov er dækket. Derved giver du kroppen de bedste betingelser for at opbygge muskelvæv.

Under indlæggelsen

Dagen inden operationen skal du tale med en fysioterapeut, som vil gennemgå anbefalinger og restriktioner i forbindelse med operationen samt instruere i brug af PEP-fløjte. At komme ud af sengen efter operationen vægtes meget højt og du må forvente, at du allerede på operationsdagen skal op at sidde på sengekanten eller i en stol. Du kan være træt, lidt forkvalmet og have ondt, men det er vigtigt, at du er så aktiv som muligt. Udover gåture må du meget gerne benytte motionscyklerne på gangen.

Forholdsregler som gælder de første 12 uger

  • Du må ikke ligge på siden den første måned
  • Du skal undgå at vride/dreje i overkroppen
  • Når du skal ind og ud af sengen, må du ikke rulle om på siden - brug mavemuskler til at sætte dig ret op
  • Hold overkroppen ret og bøj i benene, når du bøjer dig forover f.eks. for at samle en ting op fra gulvet
  • Du må højest løfte 6kg og vægten skal fordeles ligeligt på begge arme
  • Du skal bestræbe dig på at bære tungere ting tæt ind til kroppen

Vejrtrækning og PEP-fløjte

Mange oplever, at vejrtrækningen er påvirket af operationen. Derfor anbefaler vi, at du den første måned anvender PEP-fløjten:

  • 5 minutter 3 x dagligt i siddende stilling

Fysisk aktivitet

I tiden efter operationen må du gerne bevæge dig i det omfang, du kan. Dette gælder også, selv om du muligvis vil være træt og kan have smerter. Fysisk aktivitet er det første skridt på vejen til at komme godt i gang efter operationen. Start med kortere gåture. Efterhånden kan du gøre turene længere og øge tempoet.

Skole

Vi anbefaler, at du bruger en rygsæk som skoletaske, og at den ikke må veje mere end 6 kg.

Cykle

Du må begynde at cykle på almindelig cykel 6 uger efter operationen.

Arbejde

Hvornår du kan genoptage dit arbejde afhænger af, hvilket slags arbejde du har. Tal med lægen inden udskrivelsen. 

Efter 12 uger

Styrketræning / sport

Du må genoptage din styrketræning efter 12 uger.
Start med let belastning og øg langsomt.
Efter 12 uger kan du genoptage kontaktsport såsom: fodbold, svømning, karate, håndbold, boksning, basketball eller lignende sportsgrene. Træning og sport må ikke udløse smerte fra brystkassen og skal kunne foregå uden brug af
smertestillende medicin.

Holdningskorrigerende øvelser

Nedenfor vises og beskrives eksempler på øvelser til at opnå en rank holdning.

Dette er ikke en god holdning!

Dette er en god holdning! Det kan føles underligt pludselig at skulle stå ”rank”, men hvis du laver øvelserne dagligt og bliver bevidst om at rette dig op, vil det med tiden føles naturligt.

  1. Ret ryggen.
  2. Træk skuldrene tilbage.
  3. Træk hagen ind og lav en ”dobbelthage”. Hold spændingen et par sekunder og slap af igen.

Øvelsen gentages 10 gange, gerne flere gange dagligt.

Når du sidder, skal du være bevidst om din holdning.

Undgå at sidde og hænge i stolen. Forsøg at sidde med så ret ryg som muligt.

  1. Saml skulderbladene bagpå.
  2. Hold spændingen i 5 sekunder og slap af.

Øvelsen gentages 10 gange, gerne flere gange dagligt.

  1. Ret ryggen.
  2. Træk hagen ind.
  3. Hold stillingen i 5 sekunder og slap af.

Øvelsen gentages 10 gange, gerne flere gange dagligt.

Redaktør