Fosterhjerteskanning, tidlig og sen

Dette er en kort information om hvornår, hvorfor og hvordan de to fosterhjerteskanningerforegår.

Dette er en kort information om hvornår, hvorfor og hvordan de to fosterhjerteskanninger foregår.

Information om undersøgelserne

Rigshospitalet tilbyder hjerteskanning af dit foster i særlige tilfælde. Både informationen om undersøgelserne og selve undersøgelsen er et tilbud. Det er derfor helt op til jer at beslutte, hvorvidt I ønsker undersøgelserne. Vi håber, at denne pjece kan give jer svar på nogle af de spørgsmål, I eventuelt måtte have.

Hvorfor undersøger vi fosterets hjerte?

I tilfælde, hvor der er øget risiko for hjertefejl, kan man med ultralyd undersøge hjertet mere detaljeret. Det kan for eksempel være, hvis der er hjertefejl i familien eller hvis du har diabetes. Vi udfører også fosterhjerteskanning, hvis det ved den almindelige gennemskanning har været vanskeligt at få et  optimalt overblik over fosterhjertet. 

Dette betyder nødvendigvis ikke, at der er noget galt med hjertet, men at vi gerne vil se dig til en ny skanning for at kunne få et bedre overblik. Ved den detaljerede undersøgelse bedømmer man, om hjertets opbygning og rytme er normal. Denne skanning er med fokus på fosterhjertet og skal ikke betragtes som endnu en gennemskanning af alle barnets organer.

Hvornår i graviditeten foretager man fosterhjerteskanning?

Ofte ser vi fosteret to gange:

Den første og tidlige fosterhjerteskanning foretages fra 15 uger. Ved denne skanning kan de alvorligste fejl ofte udelukkes. Det kan eventuelt blive nødvendigt at skanne gennem skeden for at komme tæt på fosteret.  
 

Et rødt malet hjerte

Den anden og sene fosterhjerteskanning foretages fra uge 21+0 til 21+5, hvor oversigten over fosterhjertet er optimal. Her kan resultatet af første undersøgelse uddybes og hjertet kan ses mere detaljeret. 

Billede af én, der bliver skannet

Hvordan foregår undersøgelsen?

Hjerteskanningen forgår ved skanning på maven. Alt undersøges grundigt, før den, der undersøger, kan sige, om hjertet er normalt. Det er vigtigt, at vi koncentrerer os om skanningen og billederne. En lang tavshed behøver ikke betyde, at der er noget galt.  Hvis anden undersøger bliver bedt om at se med, kan det skyldes tekniske vanskeligheder med at se hjertet godt nok og betyder ikke nødvendigvis, at der er problemer. 

Hvornår får jeg resultatet af undersøgelsen?

Hvis der er et problem, fortæller vi det med det samme. Ved samtalen efter undersøgelsen uddyber vi og forklarer vores vurdering af problemet. Vi taler om, hvad det kan betyde for fosteret og der er mulighed for at stille spørgsmål. 

Her finder du os

Afdeling for Graviditet, Fødsel og Barsel befinder sig i Opgang 4, Afsnit 4002 i stuen.

Ventetid i vores afdeling

Vi gør alt, hvad vi kan for at overholde de aftalte tider i afdelingen, men vi bliver desværre ofte forsinkede på grund af akutte patienter, akutte indgreb på fostre og patienter med særlige behov.
For en sikkerheds skyld anbefaler vi derfor, at du afsætter et par timer til at være på afdelingen i forbindelse med din skanning.

Spørgsmål til os

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at ringe til os på telefonnummer 35 45 81 08. Vi træffes bedst på hverdage mellem klokken 08.00-14.00.

Til din information

Rigshospitalet er et undervisningshospital, hvorfor der indimellem vil være flere personer under uddannelse til stede under undersøgelsen. Du er selv velkommen til at medbringe én voksen person.

Redaktør