Forandringer i underlivet, efter strålebehandling

I denne patientvejledning kan du læse om de forandringer, der kan opstå i underlivet efter strålebehandling.

Patientvejledning

Slimhinden i skeden kan på grund af strålebehandlingen miste noget af sin elasticitet og blive mere tør. Strålebehandling kan også medføre, at skeden bliver kortere, mere snæver og have en tendens til at vokse sammen. 

Kemoterapi og strålebehandling af underlivet kan påvirke dannelsen af kvindelige kønshormoner. Nedsat eller ophørt produktion af kvindelige kønshormoner kan give tørre slimhinder i skeden. 
Mange kvinder går i overgangsalderen efter strålebehandling.

Hvordan kan jeg afhjælpe tørre slimhinder?

Mandelolie eller glidecreme kan hjælpe mod tørhed. Der findes forskellige glidecremer; nogle er vandbaserede, andre er silikonebaserede. Du kan anvende alle slags. Du må prøve dig lidt frem og finde den glidecreme, som hjælper dig bedst.

Hvis du oplever, at skedevæggene klæber sammen, vil vi anbefale, at du én til to gange om ugen benytter en dilatator/plastikstav eller har samleje.

Tørre slimhinder kan give lidt blødning efter samleje eller ved brug af dilatator. Dette er kortvarigt og helt forventeligt/ufarligt. 

Genoptagelse af samliv/seksuelt samvær

Hvis skeden vokser sammen, medfører det forsnævring og forkortning. For at undgå dette anbefaler vi dig følgende:

 • Brug en dilatator/plastikstav, hvis du ikke har en partner, som du har regelmæssigt samleje med, eller hvis du holder pause i samlivet.
 • Genoptag samlivet, når du har lyst.
 • Hold skeden åben to gange om ugen, enten ved samleje og/eller ved brug af dilatator.

Mange kvinder oplever nedsat eller manglende lyst og evne til samliv efter strålebehandling.  Hvis din skede er forsnævret eller forkortet, kan samleje være vanskeligt og gøre ondt. 

Det er naturligt at være nervøs for samliv/seksuelt samvær, når man lige har afsluttet strålebehandling, og nogle ønsker helt at holde op med at have samliv/seksuelt samliv.

Ofte vil lysten til samliv/seksuelt samvær dog komme igen, og det er derfor vigtigt, at du ikke mister muligheden, fordi skeden er forandret. 

Hvordan bruger jeg en dilatator?

En dilatator er en stav af plastik. Den findes i forskellige størrelser. For nogle er det en hjælp først at lave knibeøvelser i underlivet, og derefter føre dilatatoren forsigtigt op i skeden. Musklerne bliver derved mere afslappede, hvilket kan lette indføringen.

Det er vigtigt, at du benytter dilatatoren, når du har tid et sted med fred og ro. Du kan ligge ned med bøjede ben eller stå med det ene ben på en stol eller på toiletbrættet. 

Du skal i begyndelsen anvende den mindste dilatator.

 1. Dilatator påsættes det grå ”håndtag”.
 2. Skedeindgang og dilatator fugtes med rigeligt glidecreme.
 3. Dilatator føres til toppen af skeden cirka otte til ti cm oppe i underlivet. Du kan mærke, når dilatatoren rammer toppen af skeden, men det må ikke gøre ondt. Dette er vigtigt, da det oftest er i den øverste del af skeden, at sammenvoksninger kan komme.
 4. Dilatator føres ud.
 5. Dilatator vaskes i sæbevand efter brug.

Når du er komfortabel med den mindste dilatator, skal du vælge en dilatator, som er større og så fremdeles. 

Jo hyppigere du har samleje eller benytter diltatator, desto mindre risiko er der for, at skedevæggene klæber sammen.

Hvis du oplever, det er svært enten at gennemføre samleje eller føre dilatatoren ind i skeden, kan det være et tegn på, at væggene i skeden er ved at klæbe sammen. Vi vil så anbefale dig at anvende dilatatoren flere gange om ugen. Er det ikke blevet bedre efter cirka to uger, skal du kontakte klinikken og blive undersøgt af en læge.

Hvor længe skal jeg benytte dilatator?

Vi anbefaler, at du livslangt bruger dilatator eller har samleje med din partner mindst to gange om ugen. Dette vil forebygge sammenvoksninger i 

Billede af dilatatorsæt
Dilatatorsæt

skeden, som kan komme måneder til år efter, at behandlingen er afsluttet.

Hvornår skal jeg kontakte lægen?

 • Hvis du bløder kraftigt fra skeden.
 • Hvis du bløder i flere dage uden, at det aftager.
 • Ved voldsomme smerter.

Hvor og hvordan får jeg dilatator og glidecreme?

Du får udleveret et dilatatorsæt, der indeholder dilatatorer i forskellige størrelser. Glidecreme udleveres én gang af personalet. Herefter skal du selv købe det på apoteket eller i butikker, som kan give råd og vejledning i forbindelse med sygdom og bivirkninger. 

Samlivsproblemer kan være svære at tale om, men prøv alligevel at tale med lægen eller sygeplejersken om dine problemer, da der findes forskellige muligheder for hjælp. 

Hvis du er i tvivl om noget, er du meget velkommen til at kontakte afsnitttet.

Redaktør