Fødslen, igangsættelse

Information om igangsættelse af fødslen, kun gældende for kvinder, som ikke tidligere har fået foretaget kejsersnit eller andre større operationer på livmoderen.

Denne pjece gælder kun for kvinder, som ikke tidligere har fået foretaget kejsersnit eller andre større operationer på livmoderen.

Illustration af en grøn-gul barnevogn

For at informere dig bedst muligt om igangsættelse, har Afdeling for Graviditet, Fødsel og Barsel lavet to videoer om igangsættelse. Filmene uddyber denne pjece. Se dem på hjemmesiden: www.rigshospitalet.dk/foedsel.

Om at sætte fødslen i gang

I Danmark sættes ca. 25 % af alle fødsler i gang. Der kan være forskellige årsager til at sætte fødslen i gang. Den mest almindelige er, at man er gået mere end 10-12 dage over sin terminsdato. Andre almindelige årsager er: Svangerskabsforgiftning, diabetes, leverpåvirkning, tvillingegraviditet
eller mistanke om, at barnet ikke vokser, som det skal. 

Der er fordele og ulemper ved alting. Hvis du er blevet anbefalet igangsættelse, er det fordi lægen har vurderet, at det er sikrere for dig og dit barn end at fortsætte graviditeten.

Når en fødsel er sat i gang, anbefaler vi, at veerne og barnets hjertelyd overvåges med CTG (se afsnit om CTG). Det betyder, at det er vanskeligere at
bevæge sig rundt under fødslen. Af samme grund kan man heller ikke regne med at føde i vand, når fødslen er sat i gang. Når en fødsel går i gang af sig selv, er det vigtigt at være tålmodig. Det kan tage lang tid, før veerne bliver effektive. Det samme gælder, hvis fødslen sættes i gang.

Du vil blive ringet op af jordemoderen fra fødeafsnittet _____ dag d _____ / _____ 
Ved denne samtale vil du få en aftale om igangsættelse af fødslen. Vi bestræber os på at ringe mellem kl. 10-15.

Du har en tid til igangsættelse på Igangsættelse af fødsler, 
klinik 4022, opgang 4, 2. sal _______dag    d _____ / _____ kl. _______

Din partner eller en anden ledsager er meget velkommen til at være med ved igangsættelsen. Partner kan dog ikke overnatte.

Når du kommer til undersøgelse og igangsættelse vil du: 

  • få information om forskellige muligheder for igangsættelse
  • få kørt en CTG (se boks)
  • blive undersøgt udvendigt og indvendigt

Herefter besluttes, hvordan fødslen sættes i gang. Det er vigtigt, at du er tryg og velinformeret hele tiden. Stil derfor gerne spørgsmål undervejs.

CTG (CardioTocoGrafi) er et apparat, som registrerer barnets hjertelyd og veerne. Du får to bælter om maven. På det ene sættes en ultralydmåler, som tæller barnets puls. På det andet sættes en trykmåler, som viser, når der er veer.

Hvordan sættes fødsler i gang?

At sætte fødslen i gang med hormoner – (Misoprostol/Angusta) 

Hvis din livmoderhals ikke er afkortet og din livmodermund er lukket, anbefaler vi igangsættelse med hormonpiller. Disse piller indeholder stoffet misoprostol. Pillerne skal sluges.

Når fødslen sættes i gang med hormoner, kan det enten foregå under  indlæggelse på afsnittet eller hjemme. Det afhænger af årsagen til igangsættelsen. Hvis du er derhjemme under en del af igangsættelsen, vil du få et skema med hjem, så du kan se, hvornår du skal tage medicinen. 

Der kan være enkelte bivirkninger ved igangsættelses-medicin: nogle kvinder får lidt diarre, kvalme, feber eller hovedpine af medicinen. Man kan også opleve lidt svimmelhed eller hududslæt. Der er en meget lille risiko (mindre end 1:10.000) for, at livmoderen reagerer så kraftigt på medicinen, at livmoderen kan briste. Derfor overvåger vi fødslen nøje, når der er veer. Det er vigtigt at huske, at de fleste kvinder ikke oplever bivirkninger.

Det er vigtigt, at du ringer til afsnittet, hvis du er utryg eller i tvivl om noget. 
Tlf.nr. 35 45 40 22.  Ring også til os

  • når du får veer
  • hvis vandet går            
  • hvis du bløder
Illustration af en rød og gul trekant med udråbstegn i

At sætte fødslen i gang ved hindeløsning eller ved at prikke hul på fosterhinderne

Hvis jordemoderen ved den indvendige undersøgelse kan mærke, at din livmodermund er lidt åben, kan hun løsne fosterhinderne nederst i livmoderen. Dette kan i nogle tilfælde føre til, at veerne går i gang. Herved åbner livmodermunden sig så meget, at man kan prikke hul på fosterhinderne. Nogle synes, det gør lidt ondt at få løsnet fosterhinderne, andre mærker kun lidt ubehag. Bagefter kan du bløde lidt, hvilket er helt normalt. 

Når livmoderhalsen er afkortet og livmodermunden er 2-3 cm åben, kan man sætte fødslen i gang ved at prikke hul på fosterhinderne (”tage vandet”, ”HSP”). Når fosterhinderne brister og noget af fostervandet løber ud, ændres trykket i livmoderen. Derved kan fosterets hoved trænge ned og påvirke livmodermunden til at åbne sig.

Når der er prikket hul på fosterhinderne, bliver man oftest i afdelingen. Hvis der ikke er kommet veer efter nogle timer, kan man sætte et ve-stimulerende drop.

Når der prikkes hul på fosterhinderne, er der en meget lille risiko for, at navlesnoren kan komme i klemme, eller for, at der kommer blødning fra moderkagen. Derfor kontrolleres barnets hjertelyd med CTG. 

At sætte fødslen i gang med ballonkateter

Hvis det ikke er muligt at prikke hul på fosterhinderne, kan der lægges et ballonkateter. Det er en tynd gummislange med to balloner for enden. Det lægges op igennem livmodermunden ved en gynækologisk undersøgelse. Ballonerne fyldes herefter med vand, så de trykker på livmodermunden. Dette får ofte livmodermunden til at åbne sig så meget, at man kan prikke hul på fosterhinderne. Kateteret falder ud af sig selv, når livmodermunden har åbnet sig ca. 3 cm. Hvis det ikke er faldet ud efter 12 til 18 timer, fjerner jordemoderen det. Umiddelbart herefter prikker hun hul på fosterhinderne. Ballonkateteret kan være lidt ubehageligt at få lagt.

Hvis barnets hoved ikke står fast, kan ballonkateteret i sjældne tilfælde skubbe til barnet, så det kommer til at ligge skævt.

Hvis du ikke ønsker igangsættelse

Hvis du ikke ønsker at få sat fødslen i gang, vil vi gerne hjælpe med en individuel plan. Tal med jordemoderen og lægen om mulighederne for dette.

Når du møder til igangsættelse

Vi vil altid gøre os umage for at overholde de aftalte tider. Men fødsler kan ikke planlægges, så af og til vil der desværre være ventetid. I sjældne tilfælde må igangsættelser udsættes til næste dag. Dette sker naturligvis kun, hvis lægen finder det forsvarligt at udsætte igangsættelsen.

Medbring derfor gerne læsestof, computer eller lignende og måske lidt at spise. Vand, te og kaffe findes i afdsnittet. Ellers er der cafe og kiosk i stueetagen.

Vi har åbent hele døgnet og glæder os til at se jer.
venlig hilsen
jordemødre og læger, Igangsættelse af Fødsler - afsnit 4022

Billede af en baby, der sover på håndklæder.
Redaktør