Fjernelse af skeden - operation af transmænd

Information om operationen samt forholdsregler før og efter operationen.

Denne informationspjece er en vejledning til dig, der skal have fjernet skeden i forbindelse med kønsbekræftende kirurgi. Vi vil bede dig læse denne pjece grundigt igennem, både før og efter indlæggelsen. Hvis ikke andet er planlagt skal du møde fastende om morgenen og være indlagt ca. 3 dage.

Forholdsregler før indlæggelsen

Medicin

For at nedsætte risikoen for blødning ved operationen, bør du 1 uge før indlæggelsen, ophøre med at tage medicin, der indeholder:

 • Acetylsalisylsyre, f.eks Kodimagnyl, Magnyl og Treo.
 • NSAID- præparater, f.eks Brufen, Diclon og Ibuprofen.
 • Blodfortyndende/antikoagulerende medicin. Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du være opmærksom på at holde pause med medicinen, som du har aftalt med lægen ved din konsultation.
 • Hvis du er i tvivl, bør du rådføre dig med en læge.
 • Husk at medbringe din vanlige medicin under din indlæggelse.

Naturmedicin

Visse former for naturmedicin kan også påvirke kroppen i forbindelse med en operation. Vi anbefaler derfor, at du 14 dage før en planlagt operation ikke tager følgende former for naturmedicin:

 • Baldrian og perikum (f.eks Valeriana officinalis) og Johannesblod (f. eks hypericum perforatum) giver forlænget virkning af bedøvelsen.
 • Stærk lakrids (f.eks Glycyrrhiza glabra) medfører blodtryksstigning.
 • Hvidløg, fiskeolie, gingko biloba og ingefær medfører en øget tendens til blødning.
 • Ephedra sinica (f.eks ma-huang, efedrin) og ginseng (F.eks Panax ginseng) kan medføre forhøjet puls og nedsætte virkningen af den blodfortyndende medicin, som du får forebyggende i forbindelse med en operation.

Alkohol og rygning

Når du skal opereres er det vigtigt , at du forbereder dig til operationen. Jo bedre din krop har det, jo større er chancerne for et godt resultat. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du ikke drikker mere end 7 genstande ugentligt samt ophører med at ryge 6 uger før operationen eller snarest muligt, da det nedsætter risikoen for komplikationer. Se i øvrigt: sst.dk

Aftenen før operationen

Mødetid

Efter kl. 17.00 skal du ringe til den afdeling, hvor du skal indlægges og få oplyst mødetid på operationsdagen.

Udrensning

For at undgå at tarmen fylder for meget under operationen er det vigtigt, at den nederste del af tarmen er tømt. Du skal derfor udrenses med 2 stikpiller i endetarmen. Den første skal du tage ca. kl. 20 om aftenen inden operationen og den anden tidligt om morgenen på operationsdagen.

Fjernelse af kønsbehåring

Du skal barbere alle hår nedadtil på maven og omkring kønslæberne væk før operationen, dette for at nedsætte risikoen for infektion i sårene.

Natten før operationen

Faste

For at mindske risikoen for opkastning under operationen er det vigtigt, at mavesækken er tom. Derfor må du ikke spise elle indtage pastiller, bolsjer eller tygge tyggegummi efter kl 02.00.

Tørste

I løbet af natten må du drikke vand, saft, the eller kaffe uden mælk og ikke andet. Kl 06.00 anbefaler vi, at du drikker 2 glas sødt saftevand. Herefter må du ikke drikke mere. Hvis du har sukkersyge, skal du drikke vand eller sukkerfri saft.

Morgenen på operationsdagen

 • Du skal tage bad og vaske hår.
 • Det er vigtigt at rense navlen grundigt.
 • Du skal undlade creme, neglelak og makeup.
 • Du må ikke bære smykker eller have kontaktlinser på.
 • Ønsker du hovedbeklædnng udleveres dette af personalet.

Støttestrømper udleveres inden operationen og skal anvendes under hele indlæggelsen, da de nedsætter risikoen for blodpropper i benene.

Husk at medbringe:

 • Toiletsager.
 • Morgenkøbe eller andet løst, behageligt tøj samt indesko.
 • Høretelefoner til TV på stuen (kan evt. købes i
 • 7-eleven på Rigshospitalet).
 • Evt. læsestof.
 • Der er mulighed for gratis at komme på internettet via din egen medbragte computer.

Indlæggelsen

Du møder fastende på sengeafsnittet om morgenen på operationsdagen. Hvis du bor langt væk kan det planlægges, at du overnatter på Rigshospitalets patienthotel. Ved indlæggelsen taler du med sygeplejersken om indlæggelsesforløbet. I meget sjældne tilfælde kan operationen aflyses på selve dagen. Dette skyldes at der kan opstå akutte operationer.

Operationen

Mange mennesker gør sig tanker om, hvad der foregår med deres krop under en bedøvelse. Vi lægger stor vægt på, at du bliver behandlet med respekt og omsorg - også mens du er bedøvet. Operationen foregår i fuld bedøvelse nedefra via skedeåbningen. Skeden frigøres og skedeindgangen lukkes. Operationstiden er forskellig fra person til person, men er oftest på 1-2 timer. Ved operationen lægges der kateter i blæren, da det er svært at føle vandladningstrang de første dage efter operationen. Kateteret bliver liggende de første dage indtil du igen har normal vandladningstrang og kan tømme blæren.

Hos enkelte kan det være nødvendigt at lægge et lille dræn, der hvor skeden har været. Det vil blive fjernet igen inden udskrivelsen.

I meget sjældne tilfælde er vi under operationen nødt til at ændre operationen til en åben operation gennem et snit i maven.

Efter operationen

Du vågner på operationsstuen og bliver herefter kørt på opvågningsafsnittet. Du bliver kørt tilbage til sengeafsnittet efter 1-2 timer.

Smerter og kvalme

Du må spise og drikke lige efter operationen. Vi forsøger at gøre dig så fri for smerter som muligt, så du hurtigere kan begynde at spise og drikke. Du kan forvente lette smerter i maven i op til en uge efter operationen. Vi anbefaler at du tager tablet 1 g. paracetamol og 400 mg. Ibuprofen max 4 gange i døgnet efter udskrivelse.

Antibiotika

Du vil oftest få to slags antibiotika i 3 dage efter operationen.

Bevægelse

Det første døgn efter operationen skal du blive liggende i sengen medmindre du skal på toilettet, dette for at mindske risikoen for blødning og smerter. Herefter må du begynde at bevæge dig frit. Du skal dog ikke sidde op i samme stilling i længere tid ad gangen de første 1-2 uger. Det er en fordel at skifte stilling og dermed lettte trykket på såret ved skedeindgangen. 

Vandladning

Det første døgn efter operationen står kateteret i blæren åbent. Herefter prøver vi at lukke det. for at du skal føle trang til at lade vandet. Det gør vi indtil du kan mærke at blæren er fuld. Så fjerner vi kateteret og sikrer os, at du kan tømme blæren helt. Du anbefales at drikke rigeligt de første 14 dage efter operationen og få tømt blæren helt ved vandladning. Der er nemlig øget risiki for blærebetændelse efter denne operation. Hvis du får feber og smerter ved vandladning efter du er kommet hjem, skal du søge læge med henblik for at få urinen undersøgt for bakterier.

Komplikationer

Ved en operation er der altid en lille risiko for komplikationer dvs. noget der generer dig efter operationen. Enkelte kan få infektion i såret. I sjældne tilfælde kan der komme en blodansamling, der hvor skeden sad. Det kan give smerter og blødning fra såret ved skedeindgangen. Hvis det bløder meget efter du er kommet hjem, er du selvfølgelig velkommen til at ringe til os. I meget sjældne tilfælde kan der under operationen ske skade på det omkringliggende væv f.eks blære, tarm og urinleder. Selve bedøvelsen er forbundet med en meget lille risiko.

Udskrivelsen

Du kan udskrives ca 3 dage efter operationen. Har du brug for en sygemelding, vil du få den udleveret på afsnittet. Sygemeldingen vil oftest være på 4 uger.

Hvis du bor langt fra Rigshospitalet anbefales det, at der er en pårørende til stede i forbindelse med udskrivelsen som kan følge dig hjem.

Efter udskrivelsen

Du kan forvente, at der går nogle dage inden du helt har genvundet dine kræfter og din energi. Det er vigtigt, at du husker på følgende:

Du skal tage den med ro nogle dage, men kan i øvrigt leve normalt.

Der er ingen faste regler for, hvor meget du må løfte efter en operation, men du bør være lidt forsigtig de første 2 uger og ikke belaste såret til længere end din smertegrænse.

Du må gerne gå ture, men vent med at dyrke løb og cykling samt anden hård motion til der er gået 4 uger. 

Du må gerne tage brusebad, men først tage karbad eller gå i svømmehal , når såret er helet. Såret er syet med tråd der opløser sig selv, du skal derfor ikke selv fjerne trådene. Det er normalt, at det kan tage flere uger inden de forsvinder.

Kontakt os, hvis du efter de første 8 dage har:

 • Forværring af smerter.
 • Tegn på betændelse i operationssåret (rødme , varme, ømhed eller hævelse).
 • Temperatur over 38 grader.
 • Kraftig blødning.

Ring til Akutmodtagelse 5032.

Hvis du skal have ændret operationsdato kan du ringe til visitationen.

Udenlandsrejser

Skal du ud og rejse efter operationen anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Da du har været indlagt, er du ikke forsikret på vanlig vis de første 2 måneder efter udskrivelsen.

Journalindsigt

Ønsker du at se din journal kan du gå ind på sundhed.dk ca. en uge efter din operation. Du kan også se din journal på www.minsundhedsplatform.dk

Redaktør