Fjernelse af muskelknuder i livmoderen (myomektomi) - afsnit 2042

Information om operationen samt forholdsregler før og efter operationen i afsnit 2042.

På operationsdagen skal du møde på Rigshospitalet, opgang 2, 4.sal afsnit 2042. Udenfor afsnittet skal du ved ankomsten trykke på dørtelefonen og afvente, at du bliver hentet.

Du skal have foretaget en operation, og i denne informationspjece vil vi give dig svar på nogle af dine spørgsmål. Det er vigtigt, at du læser pjecen grundigt igennem både før og efter operationen.

Forholdsregler før indlæggelsen

Medicin

For at nedsætte risikoen for blødning ved operationen, bør du 1 uge før indlæggelsen ophøre med tage medicin, der indeholder:

 • Acetylsalisylsyre fx Kodimagnyl, Magnyl og Treo
 • NSAID-præparater fx Brufen, Diclon og Ibuprofen.
 • Blodfortyndende/antikoagulerende medicin. Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du være opmærksom på at holde pause med medicinen, som du har aftalt med lægen ved din konsultation.
 • Hvis du er i tvivl, bør du rådføre dig med en læge.
Dekorativt billede

Naturmedicin

Visse former for naturmedicin kan også påvirke kroppen i forbindelse med en operation. Vi anbefaler derfor, at du 14 dage før en planlagt operation ikke tager følgende former for naturmedicin:

 • Baldrian og perikum (fx Valeriana officinalis) og Johannesblod (fx hypericum perforatum) giver forlænget virkning af bedøvelsen.
 • Stærk lakrids (fx Glycyrrhiza glabra) medfører blodtryksstigning.
 • Hvidløg, fiskeolie, gingko biloba og ingefær medfører en øget tendens til blødning.
 • Ephedra sinica (fx ma-huang, efedrin) og ginseng (fx Panax ginseng) kan medføre forhøjet puls og nedsætte virkningen af den blodfortyndende medicin, som du får forebyggende i forbindelse med operationen.

Alkohol og rygning

Når du skal opereres, er det vigtigt, at du forbereder dig til operationen. Jo bedre din krop har det, jo større er chancerne for et godt resultat. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du ikke drikker mere end 7 genstande ugentligt samt ophører med at ryge 6 uger før operationen eller snarest muligt, da det nedsætter risikoen for komplikationer. Se i øvrigt: www.sst.dk

Smertestillende behandling

Vi anbefaler, du indkøber tablet Panodil og tablet Ipren til efter udskrivelsen. Dette er håndkøbsmedicin.

Udrensning

For at lette forholdene under operationen er det vigtigt, at den nederste del af tarmen er tømt. Du skal derfor udrenses med 1 stikpille i endetarmen. Stikpillen skal du tage kl. ca. 20 aftenen før.

Fjernelse af kønsbehåring

Rasering foretages for at nedsætte risikoen for infektion i såret i forbindelse med operationen. Raseringen skal udføres, så der ikke er synlig hårvækst i stående stilling.

Skal jeg faste?

Du skal møde fastende, hvilket betyder, at du må spise og drikke som vanligt indtil 6 timer før mødetidspunktet. Du må drikke vand, kaffe uden mælk og saft (ingen juice) indtil 2 timer før mødetidspunktet.

Illustration af typer af muskelknuder. Der er stilket muskelknude, muskelknude i livmoderhulen og muskelknuder i livmodervæggen.

Morgenen på operationsdagen

Forberedelser

 • Du skal tage bad.
 • Det er vigtigt at rense navlen grundigt.
 • Du skal undlade creme, neglelak og makeup.
 • Du må ikke bære smykker eller have kontaktlinser i til operationen.
 • Ønsker du hovedbeklædning, udleveres denne af personalet.
 • Inden operationen får du medicin, som mindsker smerter og kvalme efter operationen.

Operationen

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Fibromerne fjernes gennem et lille snit på maven. Fibromer, der fjernes ved operationen, bliver mikroskopisk undersøgt. Svaret foreligger efter 3-4 uger. Inden du tager hjem, aftaler du med lægen, hvordan du får svar.

Komplikationer

Ved en operation er der en lille risiko for komplikationer. Det kan dreje sig om blærebetændelse, blødning eller betændelse i såret. I sjældne tilfælde kan der under operationen ske skade på det omkringliggende væv. Opstår der komplikationer, vil lægen sørge for, at du får den rette behandling.

Efter operationen

Opvågning

Efter operationen bliver du på opvågningsstuen, hvor personalet observerer dig og tager sig af dig, til du er klar til at tage hjem efter 2-3 timer.

Smerter og kvalme

Du kan forvente nogen smerter i maven og muligvis kvalme i dagene efter operationen. Dette er dog meget individuelt.

Vi forsøger at gøre dig så fri for smerter og kvalme som muligt, så du hurtigere kan begynde at spise og drikke og komme ud af sengen kort tid efter operationen.

Information

Lægen informerer dig om operationen. Har du et graviditetsønske, vil du blive informeret om, hvornår du kan forsøge at blive gravid samt forholdsregler ved en kommende fødsel.

Sygemelding

Har du brug for en sygemelding, vil du få den inden du tager hjem.

Journalindsigt

Ønsker du at se din journal, kan du gå ind på www.sundhed.dk eller på minsundhedsplatform.dk

Efter udskrivelsen

 • Du skal tage den med ro et par dage men kan i øvrigt leve normalt, og genoptage dine daglige gøremål. Du må regne med, at der går nogle uger, inden du helt har genvundet dine kræfter og din energi.
 • Det er normalt at have let temperaturforhøjelse de første dage efter operationen.
 • De første 2-3 uger bør du hverken løfte tunge ting (mere end 10 kg) eller dyrke hård sport (fx tennis og badminton).
 • Du må gerne dyrke let motion som gåture og cykling efter udskrivelsen.
 • Du må køre bil 24 timer efter operationen.
 • Du må gerne tage brusebad, men må først tage karbad, når såret er helet.
 • Efter 2-3 uger kan du begynde på arbejde. Hvis du har fysisk krævende arbejde, kan du tale med lægen om, hvornår det vil være hensigtsmæssigt for dig at starte igen. Ofte vil fysisk krævende arbejde først kunne genoptages efter 3-4 uger.
 • Samleje kan genoptages, så snart lysten er tilbage, og når det ikke er forbundet med smerter og ubehag, oftest efter ca. 3 uger.

Kontrol

Inden udskrivelsen bliver det afgjort, om der er behov for, at du går til kontrol i vores klinik.

Udlandsrejse

Da du er blevet opereret, er du ikke forsikret på vanlig vis de første 2 måneder efter operationen. Skal du ud at rejse, anbefaler vi derfor, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. 

Redaktør