Fjernelse af livmoderen gennem skeden - LAVH

Information om forberedelse, operation og forholdsregler efter operationen.

Velkommen i Afdeling for Kvindesygdomme

Du skal indlægges til operation, og med denne folder vil vi give dig svar på nogle af de spørgsmål, du sikkert har, inden du skal opereres. Afdelingens personale vil naturligvis også fortælle dig om den behandling, du skal have, og svare på dine spørgsmål.

Det er vigtigt, du læser denne pjece grundigt igennem både før og efter indlæggelsen.

Dekorativt billede

Forholdsregler før indlæggelsen

Medicin

For at nedsætte risikoen for blødning under og efter operationen, bør du pausere med visse medicintyper før operationen.

 • Acetylsalisylsyre, fx Kodimagnyl, Magnyl og Treo stoppes en uge før.
 • NSAID-præparater, fx Brufen, Diclon og Ibuprofen stoppes to dage før.
 • Blodfortyndende/antikoagulerende medicin. Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du være opmærksom på at holde pause med medicinen.
 • Hvis du er i tvivl, bør du rådføre dig med en læge.
 • Husk at medbringe din vanlige medicin under din indlæggelse.

Naturmedicin

Visse former for naturmedicin kan også påvirke kroppen i forbindelse med en operation. Vi anbefaler derfor, at du 14 dage før en planlagt operation ikke tager følgende former for naturmedicin:

 • Baldrian og perikum (fx Valeriana officinalis) og Johannesblod (fx hypericum perforatum) giver forlænget virkning af bedøvelsen.
 • Stærk lakrids (fx Glycyrrhiza glabra) medfører blodtryksstigning.
 • Hvidløg, fiskeolie, gingko biloba og ingefær medfører en øget tendens til blødning.
 • Ephedra sinica (fx ma-huang, efedrin) og ginseng (fx Panax ginseng) kan medføre forhøjet puls og nedsætte virkningen af den blodfortyndende medicin, som du får forebyggende i forbindelse med en operation.

Alkohol og rygning

Når du skal opereres, er det vigtigt, at du forbereder dig til operationen. Jo bedre din krop har det, jo større er chancerne for et godt resultat. Derfor anbefaler sundhedsstyrrelsen, at du ikke drikker mere end 7 genstande ugentligt samt ophører med at ryge 6 uger før operationen, eller snarest muligt, da det nedsætter risikoen for komplikationer. Se i øvrigt: www.sst.dk.

Smertestillende behandling

Vi anbefaler, du indkøber tbl. Panodil og tbl. Ipren til efter udskrivelsen. Dette er håndkøbsmedicin.

Aftenen før operationen

Mødetid

Efter kl. 17 kan du ringe til det sengeafsnit, hvor du skal indlægges og få oplyst mødetid på operationsdagen.

Udrensning

For at lette forholdene under operationen er det vigtigt, at den nederste del af tarmen er tømt. Du skal derfor udrenses med 1 stikpille i endetarmen. Stikpillen skal du tage ca. kl. 20.

Fjernelse af kønsbehåring

Rasering foretages for at nedsætte risikoen for infektion i såret i forbindelse med operationen. Raseringen skal udføres, så al hårvækst er fjernet.

Natten før operationen

Faste

For at mindske risikoen for opkastning under operationen, er det vigtigt, at mavesækken er tom. Derfor må du ikke spise eller indtage pastiller, bolsjer eller tygge tyggegummi efter kl. 02.

Tørste

I løbet af natten må du drikke vand, saft, te, eller kaffe uden mælk - og ikke andet. Kl. 06 anbefaler vi, du drikker 2 glas sød saftevand. Herefter må du ikke drikke mere. Har du diabetes, skal du drikke vand eller sukkerfri saft.

Morgenen på operationsdagen

 • Du skal tage bad og vaske hår.
 • Det er vigtigt at rense navlen grundigt.
 • Du skal undlade creme, neglelak og make up.
 • Du må ikke bære smykker eller have kontaktlinser i til operationen.
 • Ønsker du hovedbeklædning, udleveres denne af personalet.
 • Støttestrømper udleveres inden operationen og skal anvendes under hele indlæggelsen, da de nedsætter risikoen for blodpropper i benene.
 • Inden operationen får du medicin, som mindsker smerter og kvalme efter operationen.

Husk at medbringe:

 • Toiletsager.
 • Morgenkåbe eller andet løst, behageligt tøj samt indesko.
 • Høretelefoner til TV på stuen (kan evt. købes i 7-Eleven på Rigshospitalet).
 • Evt. læsestof.
 • Der er mulighed for gratis at komme på internettet via din egen medbragte computer.

Operationen

Mange mennesker gør sig tanker om, hvad der foregår med deres krop under en bedøvelse. Vi lægger stor vægt på, at du bliver behandlet med respekt og omsorg - også mens du er bedøvet. Operationen foregår i fuld bedøvelse. Livmoderen frigøres ved en kikkertoperation.

Illustration af en livmoder

Der lægges et lille snit i navlen og 2-3 snit nedad til på maven, hvor igennem instrumenterne indføres. Maven pustes op med luft, så organerne bedre kan overskues og operationen udføres via instrumenterne. Livmoderen fjernes gennem skeden og såret i toppen af skeden syes sammen med en tråd, der forsvinder af sig selv. De små sår på maven syes ligeledes sammen med selvopløselige tråde.

Da det ser ud til at nedsættes risikoen for kræft i æggestokkene, tilbyder vi rutinemæssigt at fjerne æggelederne sammen med livmoderen. Hvis det er hensigtsmæssigt for dig også at få fjernet æggestokkene, kan disse fjernes under samme operation. Dette aftales med lægen inden operationen.

Væv, der fjernes ved operationen, bliver mikroskopisk undersøgt. Svaret foreligger efter 3-4 uger. Inden du udskrives, aftaler personalet med dig, hvornår og hvordan du får svar på undersøgelsen.

Komplikationer

Ved en operation er der en lille risiko for komplikationer. Det kan dreje sig om blærebetændelse, blødning eller betændelse i sårene. I sjældne tilfælde kan der under operationen ske skade på det omkringliggende væv. Opstår der komplikationer, vil lægen sørge for, du får den rette behandling. Det er normalt at have let temperaturforhøjelse de første dage efter operationen.

Efter operationen

Opvågning

Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor personale observerer dig og tager sig af dig. Du kommer tilbage til afdelingen efter et par timer.

Smerter og kvalme

Efter en kikkertoperation kan du kan forvente nogen smerter i maven og muligvis kvalme i dagene efter operationen. Dette er dog meget individuelt. Vi forsøger at gøre dig så fri for smerter og kvalme som muligt, så du hurtigere kan begynde at spise og drikke og komme ud af sengen. Du vil få udleveret fast smertestillende medicin, men har du brug for yderligere, må du endelig sige til. Nogle patienter får forbigående smerter i højre skulder efter kikkertoperationen. Smerterne skyldes rester af den luft, der blev pustet ind i maven under operationen og som trykker på nerven til skulderen. Disse gener forsvinder igen, når luften absorberes af kroppen. Generne kan vare fra timer til 1-2 døgn. Jo mere du er oppe, jo hurtigere absorberes luften.

Kost og aktivitet

Vi stiler mod, at du kommer op at sidde og ud at gå allerede få timer efter operationen. Det er vigtigt, du selv er motiveret for at komme i gang igen. På patientstuerne findes en lamineret instruktion, der viser hvordan du mest hensigtsmæssigt kommer ud af sengen efter operationen. Du må spise og drikke lige efter operationen.

Information og udskrivelse

Lægen informerer dig om operationen, og vi planlægger din udskrivelse. Udskrivelsen vil oftest finde sted dagen efter operationen.

Sygemelding

Har du brug for en sygemelding, vil du få den udleveret ved udskrivelsen. Sygemeldingen vil oftest være på 2 uger.

Efter udskrivelsen

Forholdsregler

Du skal tage den med ro et par dage men kan i øvrigt leve normalt og genoptage dine daglige gøremål. Du må regne med, at der går nogle uger, inden du helt har genvundet dine kræfter og din energi.

 • De første 2 uger bør du hverken løfte tunge ting (mere end 10 kg) eller dyrke hård sport (fx tennis og badminton).
 • Du må gerne dyrke let motion som gåture og cykling efter udskrivelsen samt køre bil, hvis du føler dig klar til det. 
 • De første 2 uger skal du undlade at rense navlen med en vatpind af hensyn til sårheling og for at undgå infektion.
 • Du må gerne tage brusebad, men må først tage karbad og svømme, når du ikke længere bløder fra skeden.
 • Du kan forvente blødning fra skeden den første uge og herefter lidt brunligt udflåd op til 3 – 4 uger efter operationen.
 • Når såret i toppen af skeden løsner sig efter ca. 10 dage, kan der forekomme lidt frisk blødning.
 • Undlad at bruge tampon så længe der er blødning.
 • Samleje må tidligst genoptages efter 6 uger.
 • Efter 2 uger kan du begynde på arbejde.
 • Ved udskrivelsen vil du endvidere få udleveret og gennemgået en pjece om forholdsregler efter udskrivelsen.

Kontrol

Inden udskrivelsen bliver det afgjort, om der er behov for, at du går til kontrol i vores klinik.

Udlandsrejse

Da du er blevet opereret, er du ikke forsikret på vanlig vis de første 2 måneder efter operationen. Skal du ud at rejse, anbefaler vi derfor, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab.

Praktiske oplysninger

Parkering

Da Rigshospitalet har begrænsede parkeringsforhold:

 • kan indlagte patienter ikke få udleveret parkeringsbilletter
 • skal pårørende/besøgende bruge de opstillede parkeringsautomater på offentlig vej.

Værdigenstande

Værdier og større pengebeløb mv. bør du ikke medbringe på hospitalet. Hospitalet er ikke ansvarlig for, hvis du under indlæggelsen mister personlige ejendele.

Telefon

Ved hver seng er der en telefon. Du kan ringe til danske mobil- og fastnettelefoner helt gratis. Ønsker dine pårørende at ringe til dig, er prisen for opkaldet den normale telefoniopkaldstakst. Brugen af telefon og telefonnummeret vil fremgå af en skriftlig vejledning på patientstuen.

Fjernsyn

Der er fjernsyn ved hver seng. For at kunne høre lyden, skal du bruge høretelefoner. Har du høretelefoner hjemme, kan du tage dem med, eller nye kan købes i 7-Eleven på Rigshospitalet.

Patientnet - trådløst internet

Der er mulighed for gratis at komme på internettet via din egen medbragte computer. Du skal kontakte afdelingens personale, hvis du ønsker at benytte dette.

Informationer om Rigshospitalets hjemmeside samt en række sundhedshjemmesider kan findes på: patientnet.rh.dk.

Bibliotek

Der er mulighed for at låne bøger på Rigshospitalets bibliotek i forhallen.

Redaktør