FSH og inseminering af kvinder med normal menstruationscyklus, Behandling med

Information til kvinder omkring FSH-indsprøjtninger og insemination i livmoderen ved normal menstruationscyklus .

Behandling med FSH-indsprøjtninger og insemination i livmoderen til
kvinder med normal menstruationscyklus

Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning?

Denne patientvejledning dækker Afdeling for Fertilitets behandling med såkaldt homolog insemination, dvs. insemination hvor mandens sæd anvendes. Vejledningen dækker behandling af par, hvor kvinden har en normal menstruationscyklus, og hvor der behandles med daglige indsprøjtninger af det ægblærestimulerende hormon FSH med henblik på at modne 2-3 ægblærer før inseminationen.

Behandlingen kan også anvendes i visse situationer, hvor der foretages insemination med sæd fra en sæddonor.

Behandlingen består i at:

  • Dannelsen af æg stimuleres, således at der ofte dannes 2-3 ægblærer pr. måned, mens der i din normale cyklus kun dannes en moden ægblære om måneden.
  • Sæden insemineres i selve livmoderhulheden, hvorved vi øger antallet af sædceller på befrugtningsstedet i æggelederne.
  • Insemineringen foretages i timerne omkring ægløsningen, hvor chancen for befrugtning er størst.

Hvordan aftales tid til behandling?

Når du får menstruationsblødning, ringer du til sekretærerne i Afdeling for Fertilitet:

  • Tlf. 35 45 40 71 tast 1, hverdage mellem kl. 8.30-10.00 og lørdage kl. 10.00-12.00

Får du menstruation i en weekend, skal du ringe den første hverdag herefter. Du aftaler da med sekretæren at møde på 3. cyklusdag (eventuelt 2. eller 4. cyklusdag) til ultralydsscanning af æggestokkene. Første dag (dag 1) er den dag, hvor din menstruation er begyndt dvs. den dag, hvor du rigtigt bløder. Nogle kvinder småbløder i dagene op til selve menstruationen. Du skal ikke ringe til sekretærerne før du ”rigtigt bløder”.

Det kan være vanskeligt at komme igennem på telefonen til sekretæren. Det er ofte lettere at komme igennem sidst i telefontiden.

Udleverede recepter

Du har fået udleveret 3 recepter. Du bedes købe al medicinen, således at du kan medbringe det, når du skal påbegynde behandlingen.

  • Du har fået en recept på Gonal-F eller Menopur. Du skal købe den mængde vi har aftalt med dig.
  • Hæmning af for tidlig ægløsning: Fyremadel 0.25 mg, pakke med 5 sprøjter. Du bør købe mindst 3 stk.
  • Ægløsning: Ovitrelle 250 mg, 1 sprøjte

Prisen for medicinen er relativ høj. Der ydes medicintilskud efter gældende regler.

Start af behandlingen 3. cyklusdag (ultralydsscanning af æggestokkene)

Formålet med at ultralydsscanne dig på 3 cyklusdag er, at vi sikrer os, at du kan starte behandlingen. Det gør 90% den dag de kommer til scanning. Ultralydsscanning af æggestokkene foretages gennem skeden på 3. dag (eventuelt 2. eller 4. dag). Formålet er at se, hvordan æggestokkene og livmoderslimhinden ser ud. På 3. dag tager vi også stilling til hvilken dosis vi mener, er den rigtige til dig. Sygeplejersken viser dig, hvordan du giver dig selv en daglig indsprøjtning i maveskindet.

Kontroller efter 8. cyklusdag

Du skal møde til næste kontrol, efter at du har taget medicinen 5 dage, dvs. på 8. cyklusdag, hvis du er startet dag 3. Her scannes du igen, og vi tager stilling til, hvilken dosis du skal fortsætte med. Der aftales endvidere en ny (oftest den sidste) kontrolscanning omkring 11. cyklusdag.

Efter scanningen på 8. cyklusdag fortæller vi dig også, hvornår du skal påbegynde de daglige indsprøjtninger med Fyremadel. Fyremadel hæmmer dine egne ægløsningssignaler, således, at vi kan være sikre på, at din ægløsning først sker når blærerne er helt modne.

Indsprøjtning af ægløsningshormonet Ovitrelle

Når ultralydsscanningen viser, at der er en eller flere modne ægblærer, dvs. ægblærer omkring 18 mm, giver du dig selv den ægløsnende sprøjte kl. 22.00 om aftenen. Du skal tage Ovitrelle 250 mikrogram. Indsprøjtningen gives oftest på 13. eller 14. dag. Du får nærmere besked herom.

Ægløsningen sker normalt ca. 36-40 timer efter indsprøjtningen, dvs. omkring det tidspunkt, hvor vi foretager inseminationen.

Enkelte gange er folliklerne (ægblærerne) meget store, når du kommer til scanning. Vi kan da med en urinprøve undersøge, om du allerede er ved at sætte ægløsningen i gang. I så fald skal du komme til insemination dagen efter. Du får nærmere besked om dette, når du kommer her.

Aflevering af sædprøven

Sædprøven laves normalt hjemme hos jer selv. Den dag, hvor vi planlægger tidspunktet for inseminationen, vil I få udleveret glas til sæden og en vejledning om aflevering af sædprøven.

Insemination i livmoderen

Vi anvender insemination i livmoderen for at undgå, at en stor del af sædcellerne går tabt i skeden. Derudover opnås den fordel, at sædcellerne ikke skal bevæge sig igennem livmoderhalskanalens sekret. Sædprøven skal afleveres om morgenen omkring kl. 8.15, mens inseminationen først foretages omkring kl. 11.30 - 12.00. Sæden skal nemlig først gennemgå en rensning i laboratoriet, før den kan anvendes til inseminationen.

Selve inseminationen tager kun få minutter og er normalt uden gener. Du kan rejse dig og gå herfra umiddelbart efter.

Plan for næste behandling

Hver gang du insemineres, lægger lægen eller sygeplejersken en plan for, hvilken behandling vi kan tilbyde jer, såfremt du ikke bliver gravid.

Hvor mange bliver gravide under behandlingen?

Såfremt I behandles med insemination med mandens sæd, er chancen for graviditet ca. 15% per behandlingscyklus.

Hvor mange behandlinger tilbydes?

Vi tilbyder normalt tre behandlinger med insemination. Derefter tilbydes I reagensglasbefrugtning, enten med almindelig IVF eller med mikroinsemination (ICSI). Hvilken behandling, vi tilbyder jer, vil afhænge af, hvorledes sædkvaliteten har været i forbindelse med inseminationerne.

Hvornår kan behandlingen gentages?

Normalt kan vi behandle jer hver måned. Du bedes således ringe og aftale en ny tid med sekretæren, såfremt du får menstruation.

Hvis I ønsker det, eller såfremt du udvikler midlertidige ”ægblærecyster” kan I holde en måneds pause mellem to behandlinger. Der foretages ikke inseminationsbehandling i sommerferien og mellem jul og nytår.

Ved graviditet

Såfremt du tror, at du er gravid bedes du ringe til Afdeling for Fertilitet og aftale tid til en graviditetsprøve. Graviditetsprøven tages som en blodprøve. Hvis du får taget blodprøven inden kl. 10.00, kan du ringe på telefon 35 45 40 71 og taste 4, tryk 2 og få svar mellem kl. 12.45 og 13.15.

Såfremt du er gravid, aftaler du en tid til en ultralydsscanning her tre uger efter. Vi kan da se fostret, og om fostrets hjerte slår.

Hvis I ikke opnår graviditet

Hvis i ikke har opnået graviditet efter det aftalte antal behandlinger, må det videre behandlingsforløb drøftes. Ofte er det mest hensigtsmæssige, at I forsøger IVF-behandling (reagensglasbefrugtning), men det kan også være en idé, at I undersøges nærmere, f.eks. med en laparoskopi (kikkertundersøgelse af livmoderen, æggelederne og æggestokkene), såfremt dette ikke er udført. I kan bestille tid til en samtale i klinikken. Nogle gange drøfter vi ved den sidste inseminationsbehandling, hvad der videre skal ske, såfremt I ikke opnår graviditet.

Hvilke bivirkninger og risici er der ved behandlingen?

Gonal-F og Menopur indeholder stoffet FSH, hvilket er et naturtligt stof, som du i forvejen danner i hypofysen i din hjerne. Stoffet har derfor ingen egentlige bivirkninger, men det kan godt svie der, hvor du stikker dig i maveskindet. Det samme gælder for Orgalutran, der relativt ofte giver svie på indstiksstedet,
hvor der også kan forekomme et rødt område - uden at dette i øvrigt betyder noget.

FSH stimulerer ægdannelsen, og hos de kvinder, hvor der dannes flere modne æg, kan dette give lette smerter i underlivet omkring ægløsningstidspunktet og i dagene efter.

Den hyppigste ”komplikation” til behandlingen er tvillingegraviditeter, og i ekstreme tilfælde trillingegraviditeter. Selv om vi gør os umage for at undgå dette, vil det forekomme. Tvillingegraviditet opstår hos 10-12% af dem, der bliver gravide, og trillingegraviditet hos anslået 1 ud af 100 af dem, der opnår graviditet.

Overstimulation af æggestokkene er en anden komplikation. Denne komplikation ses normalt kun efter reagensglasbefrugtning, hvor der typisk stimuleres med henblik på mange flere ægblærer end til insemination. Risikoen må anslås for mindre end 1 for hver 500 behandlinger. Overstimulation viser sig oftest hos dem, der bliver gravide, hvor æggestokkene kan svulme meget op i den første uge af graviditeten. Overstimulation går over af sig selv, men der kan i svære tilfælde være behov for indlæggelse og væskebehandling.

Ændring af behandlingsforløbet til reagensglasbefrugtning

Når man anvender stimulationsbehandling med henblik på at modne flere æg, er det, fordi dette øger graviditetschancen. Omvendt kan der ske det, at der udvikles flere end de 2-3 modne ægblærer, som er det optimale. I denne situation er der kun to muligheder:

  • Enten må behandlingscyklus aflyses, hvorefter man må påbegynde en ny behandling med en lavere hormondosis.
  • Den anden mulighed er at ændre behandlingen til reagensglasbefrugtning. Her tager vi æggene ud, befrugter dem i laboratoriet og lægger 1 befrugtet æg retur i livmoderen. Derved kan man kontrollere situationen ved, at der kun oplægges 1 (evt. 2) befrugtede æg i livmoderen.

Behandlingsresultaterne ved at ændre behandlingen til IVF eller ICSI er rigtig gode med graviditetschancer på over 30%.

Eksempel på et behandlingsforløb

Der er vedlagt det skema, vi anvender under behandlingen. Det giver et EKSEMPEL på et behandlingsforløb. Nogle gange tager stimulationen længere tid, andre gange kortere tid.

Underskriftsformular om samliv og behandling med kunstig befrugtning

I bedes underskrive dokumentet, som udleveres, når behandlingsplanen fastlægges og medbringe dette ved første behandling. Behandling er ikke tilladt i Danmark uden underskrift af Sundhedstyrelsens formular.

Skema over insemination, når en kvinde har en normal menstruationscyklus
Skema over inseminationsskema.
Redaktør