Ernæring total pankreatektomi

Information om kulhydrat, blodsukker og insulin, samt vejledning til kulhydrattælling, fedtindtag og tilpasning af enzymdosis i forbindelse med fjernelse af bugspytkirtlen.

Introduktion til sammenhængen mellem kulhydrat, blodsukker og insulin, herunder information om kulhydrattælling, samt vejledning i fedtindtag og tilpasning af enzymdosis.

Diætistforløb

Du vil blive vejledt af en diætist fra kirurgisk afdeling under indlæggelsen. Kort efter udskrivelsen vil du få en tid i ambulatoriet, hvor du vil have en fællestid med både diætist og diabetessygeplejerske. Herefter overgår du til at blive fulgt i diabetesafdelingen og deres diætist.

Hvilke funktioner har en bugspytkirtel i forhold til ernæring?

En bugspytkirtel har flere funktioner i forhold til ernæring. Den udskiller insulin og glukagon, der regulerer blodsukkeret, og den udskiller enzymer, der gør det muligt at optage næringsstoffer fra maden.

Når en bugspytkirtel bliver opereret bort, skal disse funktioner erstattes med insulinbehandling og enzymtabletter. Diætisternes funktion er dels at hjælpe dig med at undgå vægttab ovenpå operationen, der i sig selv kan nedsætte appetiten i en periode, men dels også at hjælpe dig med at navigere i forhold til at få tilstrækkeligt kulhydrater og tilpasse mængden af enzymtabletter. 

Mnemoteknik
Den grønne insulin, Levemir er den grønne græsplæne, der er central for den velplejede have. Den skal dække dit basale insulinbehov og virker lige så langsom, som hvis man skal iagttage at græsset gror.
Den orange insuling, Novorapid er en valgfri orange yndlingsblomst, som skal pryde bordet, når du spiser et hovedmåltid.

Energi og protein

Efter en totalpankreatektomi kan dit ernæringsbehov være større end din appetit. Hensigten med denne vejledning, er at hjælpe dig til at få nok energi (kalorier) og protein. Alt hvad der normalvis forbindes med sund mad, det magre,det grove og det grønne, er ikke det, som du har brug for lige nu. Det hele er med andre ord lidt på hovedet. På sigt, når appetitten er bedre, og vægten er stabil eller opadgående, kan du så småt igen begynde at spise mere af det grove og grønne. Men her og nu er det vigtige, at du holder vægten og lærer at håndtere Creon(enzymtabletter) og insulin/blodsukker.

Måltider

Vores anbefaling til dig er at spise 6 måltider dagligt. 3 hovedmåltider, som ved dit diabetesskema angivet til kl. 8, kl. 12 og kl. 18. Det er de måltider, hvor du skal tage den hurtigtvirkende (orange) insulin i henhold til dit diabetesskema og blodsukker. Mellemmåltiderne kunne være være omkring kl. 10, kl. 15 og kl. 21, her skal du som udgangspunkt ikke tage insulin.

Kulhydrat og insulin

Det er vigtigt, at du får tilstrækkeligt med kulhydrater. Kulhydrater er kroppens bedste benzin. Kulhydrater tilfører kroppen den energi som celler, muskler og hjerne har brug for. Gode kilder til kulhydrater er fx mejeriprodukter, brød, kiks,
kartofler, ris, pasta, gryn, frugt, juice, saft og sodavand, tørret frugt. Hvis din appetit er begrænset, kan du med fordel vælge de kulhydrater, som mætter mindst. Sukker er også et kulhydrat, og selvom du har fået sukkersyge, så skal du ikke undgå sukker. Du har en helt særlig form for diabetes - kaldet sekundær diabetes. Det betyder, at du ikke skal følge de gængse råd og anbefalinger for diabeteskost. Du skal IKKE undgå kulhydrater, heller ikke sukker. Insulin regulerer ikke kun blodsukkeret, men er også afgørende for, at du kan opbygge og vedligeholde dine muskler.

Det er hensigten, at du skal øge dit kulhydratindtag, og at insulindosis trappes op efterhånden som det er muligt i ugerne og månederne efter din operation. Der er som udgangspunkt ingen øvre grænse for dit kulhydratindtag. Men det
anbefales, at du som minimum indtager 150 g kulhydrat om dagen. Til sammenligning indeholder en gennemsnitlig dansk kost ca. 250 g kulhydrat pr dag.

Det første års tid efter operationen skal du ikke være utryg ved eventuelt høje blodsukkermålinger. Et højt blodsukker er et udtryk for, at du har fået noget at spise. Når du har spist nok til, at dit blodsukker konsekvent er højt, tør vi give dig mere insulin. Dette er positivt.

Figuren nedenfor viser hvordan de kulhydrater, du spiser, bliver spaltet til små sukkermolekyler i tarmen. Disse bevæger sig uhindret over i blodbanen. Derfor
stiger dit blodsukker, når du spiser kulhydrater. Der er to måder sukkeret kan komme videre fra blodbanen og ud i celler og muskler at gøre gavn. Langt hovedparten af sukkertransporten går via insulin. Insulin åbner en nogle kanaler, som gør transport af sukker fra blodbane til celler og muskler muligt. Mængden af kulhydrater og insulin skal passe sammen for at blodsukkeret ikke er hverken for højt eller lavt. Sukkermolekylerne kan komme også kommer via nogle kanaler, der åbnes ved fysisk aktivitet. Det er årsagen til, at du vil opdage, at dit blodsukker bliver lavere efter, at du har været ude at røre dig, og at det kan være en god idé at spise lidt ekstra før eventuel motion.

Figur over sukkertransport.
Figur over sukkertransport.

Kulhydrattælling

Man kan ”tælle kulhydrater”. Det vil sige, at man foretager en grov vurdering af indholdet af kulhydrater i kosten. Vi vil gerne lære dig at tælle kulhydrater, da det hjælper dig både her og nu, men også på sigt i forhold til dels at forstå blodsukkersvingninger. Det gør det muligt at spise, som det passer dig, fremfor at skulle følge en fast plan.

Billedet på nedenfor viser en række forskellige fødevarer, som er de største kilder til kulhydrater i vores kost. Hver bunke mad indeholder 10 g kulhydrater. Når man tæller kulhydrater skal man ikke tælle sukkeret i sildelagen eller kulhydrater fra eksempelvis nødder. Der skal foretages en grov kulhydrattælling, som er til at lære og håndtere. Vi anbefaler, at du allerede tidligt i dit forløb begynder at forholde dig til, hvor mange kulhydrater du spiser. Denne fornemmelse kan hjælpe dig med at gennemskue, hvorfor dit blodsukker er enten højere eller lavere end du måske forventede.

I de forslag til måltider, som du får udleveret, indeholder hovedmåltiderne 40 g kulhydrat og mellemmåltiderne 20 g kulhydrdat. Du må gerne få flere kulhydrater ved de enkelte måltdier, men helst ikke færre. Hvis du spiser mellemmåltider med 40 g kulhydrat eller mere - så skal du tage hurtigtvirkende insuling til.

Faktorer, der kan påvirke dit blodsukker

Blodsukkeret stiger:

  • ved indtag af kulhydrater
  • ved behandling med Prednisolon (gives ofte ifbm kemoterapi)
  • ved feber (sygdom)

Blodsukkeret falder:

  • når du tager insulin
  • ved fysisk aktivitet
  • ved diarré (pga. nedsat optag af kulhydrat)
Illustration af 10 gram kulhydrat. Hver fødevarer vist ovenfor er vist i den mængde, der giver 10 g kulhydrat. Ved at vurdere det du spiser op imod disse billeder, kan du tælle hvor mange kulhydrater, du har fået at spise.
Illustration af 10 gram kulhydrat.
Hver fødevarer vist ovenfor er vist i den mængde, der giver 10 g kulhydrat. Ved at vurdere det du spiser op imod disse billeder, kan du tælle hvor mange kulhydrater, du har fået at spise.

Fedt og Creon

Når du spier fedtholdige fødevarer har du behov for at tage enzymer (Creon). Hvis din afføring er ildelugtende, fedtet, glinsende og svær at skylle ud er det tegn på, at du ikke får nok enzymer. Hvis du har meget rumlen eller luft i maven, kan det også være tegn på, at du har brug for at øge indtaget af enzymer.

Antallet af Creon skal tilpasses mængden af fedt, du indtager. Målet er, at du
har normalfarvet, formet afføring. Det er ikke farligt at tage for meget Creon, du må gerne selv tilpasse antallet af Creon til din mad udfra dine symptomer.

Ofte vil anbefalingen være, at du indtager 2x25.000IE Creon til hovedmåltider og 1x25.000IE Creon til mellemmåltider. Dog skal du være opmærksom på, at du ved indtag af fedtrige måltider, har behov for flere Creon. Anbefalet dosis for Creon er 25.000 IE pr 10 g indtaget fedt.

Væske

Vand indeholder væske, men ingen energi eller protein. Hvis du drikker mælk, kakaomælk, kærnemælk, koldskål, milkshake, lassi eller drikkeyoghurt, får du udover væske også både energi og protein.

Juice, sukkersødet sodavand, isthe og saftevand indeholder ikke protein, men er gode kilder til kalorier og kulhydrater. At erstatte vand med ovennævnte drikkevarer er en genvej til at få nok energi, kulhydrat og protein, når appetitten er begrænset.

Vitaminer og minerater

Det anbefales, at du tager en multivitamintablet dagligt. Det er individuelt, hvorvidt du herudover har behov for kalk, D-vitamin, jern eller B12 vitamin. B12 vitamin skal i givet fald gives via indsprøjtning hver 3. måned hos egen læge. De øvrige vitaminer og mineraler kan tages på tabletform.

Hvordan virker Creon?

Enzymerne virker ved at nedbryde fedtet fra kosten, således at fedtet bliver blandbart med vand ligesom saft i saftevand. Hvis der ikke er tilstrækkeligt med enzymer, vil fedtet fra kosten i stedet for lægge sig som olie ovenpå vand. Enzymerne er således nødvendige, fordi fedtet kun kan transporteres fra tarmen og ud i cellerne og bruges som energi, hvis det er opløst i vand. Fedt, som ikke suppleres med tilstrækkeligt antal enzymer og derfor ikke bliver blandbart med vand paserer ufordøjet gennem tarmsystemet.

Figur over fedttransport.
Figur over fedttransport.
Redaktør