Ernæring efter whipples

Vejledning om energi og proteinindtag til patienter der har fået foretaget en en Whipples operation.

Vejledning i tilstrækkeligt indtag af energi og protein, samt kostplaner med en volumen på henholdsvis 1, 2 og 3 dl pr måltid.

Diætistforløb

Det er individuelt, hvor meget en Whipples operation påvirker appetit, smagsoplevelse og vægt. Derfor er der også automatisk et diætistforløb i forbindelse med operationen. Vi ser dig før udskrivelse, hvor du får udleveret denne folder, og igen ca. 14 dage efter operationen i sygeplejeambulatoriet.

Hos diætisten vil du blive spurgt grundigt ind til dit aktuelle spisemønster, eventuelle smerter, ubehag, dumping symptomer, smagsforstyrrelser, vægtudvikling og lignende. Du vil få konkret, individuel vejledning på baggrund heraf. Såfremt du har behov, vil du få tilbudt yderligere opfølgning. Det kan være en god idé at have en pårørende med til samtalen.

Energi og protein

Efter en Whipples operation kan dit ernæringsbehov være større end din appetit. Hensigten med denne vejledning, er at hjælpe dig til at få nok energi (kalorier) og protein. Alt hvad der sædvanligvis forbindes med sund mad, det magre, det grove og det grønne, er ikke det, som du har brug for lige nu. Det hele er med andre ord lidt på hovedet. 

Proteinrige fødevarer
Proteinrige fødevarer

På sigt, når appetitten er bedre, og vægten er stabil eller opadgående, kan du så småt igen begynde at spise mere af det grove og grønne. Men her og nu er det vigtige, at du holder vægten - og det gør du ved at få energi og protein nok. Det er vigtig på nuværende tidspunkt at få tilstrækkelig med proteiner, da disse blandt andet er med til at opretholde dit immunforsvar og muskelmasse.

Gode kilder til protein er fx kød, fisk, fjerkræ, æg, ost og yoghurt, ymer, kakaomælk, koldskål og andre mejeriprodukter.

Væske

Vand indeholder væske, men ingen energi eller protein. Hvis du drikker mælk, kakaomælk, kærnemælk, koldskål, milkshake, lassi eller drikkeyoghurt, får du udover væske også både energi og protein. Juice, sukkersødet sodavand, isthe og saftevand indeholder ikke protein, men er gode kilder til energi. Ernæringsdrikke er også en mulighed; du kan få en grøn recept af enten diætisten, ambulatoriet eller afdelingen.

Vægtudvikling

Vær særlig opmærksom på vægtstabilitet Så længe du kan holde vægten, kan du tillade dig selv at reducere i antallet af måltider. Ved vægttab eller gener i form af langvarrigt mæthed anbefales du at spise hyppigere. Vej dig gerne 1-2
gange om ugen.

Vitaminer og mineraler

Det anbefales, at du tager en multivitamintablet dagligt. Det er individuelt, hvorvidt du herudover har behov for kalk, d-vitamin, jern eller B12 vitamin. B12 vitamin skal i givet fald gives via indsprøjtning hver 3. måned hos egen læge, eller alternativt kontrol af B12 vitaminstatus (blodprøve) hver 6. måned.

Vejledende kostplaner

Det er ikke let at få nok at spise, når appetiten er lille. Det kan være en udfordring, at der ikke er plads til særligt meget mad i maven. Ligesom ændret smagsoplevelse, kvalme, tidlig mæthed kan være et problem.

I det følgende kan du se 3 forskellige vejledende kostplaner. De er udarbejdet, så de tager udgangspunkt i, hvor meget du kan indtage per måltid. Der er en plan på ca. 1, 2 og 3 dl pr måltid. Jo mere du kan spise ad gangen, jo færre daglige måltider, har du brug for, derfor er der forskel på antallet af måltider i kostplanerne.

Nogle patienter tvinger sig selv til at spise langt mere ved et måltid, end de egentligt har plads til. Det kan dels give ubehag, dels medfører, at det næste måltid bliver sprunget over, og så ender det med, at det samlede indtag bliver mindre.

De tidspunkter, der er angivet, er naturligvis vejledende. Det vigtige er rytmen, og at der ikke går for lang tid mellem måltiderne. Det enkelte måltid bør ikke strække sig over længere tid. 

Vejvisningsskilte.

8 måltider á 1 dl

Morgen kl.8

1 dl havregrød lavet på mælk, evt. med lidt sukker på eller 1 dl yoghurt/ skyr/ ymer, evt. med mysli

Formiddag kl.10

1 dl koldskål, evt. med kammerjunkere
eller ½ fuldgyldig ernæringsdrik eller 1 flaske Protino Plus

Frokost kl.12

½ stk. rugbrød med f.eks. æg, laks, sild, makrel, kylling, spegepølse, rullepølse, mayonnaisesalater, leverpostej.

Spar ikke på pålægget, og pynt gerne med lidt remoulade/mayonaise eller lignende.

Eftermiddag kl.14

2 TUC/Digstive kiks, samt 1 skive ost, samt ½ glas mælk/ kakao/ kærnemælk/ Protino Plus eller 1 stykke kage og ½ glas mælk/ kakao/ kærnemælk/ Protino Plus

Eftermiddag kl. 16

½ glas drikkeyoghurt
eller ½ glas mælk/ kakao/ Protino Plus
eller ½ glas cafe latté
eller ½ fuldgyldig ernæringsdrik

Aftensmad kl. 18

½ dl kartoffelmos/ kartofler/ ris/ pasta
½ dl kød/fisk/fjerkræ
2 spsk. sauce

Aften kl. 20

1 dl frugtgrød med mælk eller piskefløde
eller ½ glas mælk/ kakao/ kærnemælk/ Protino Plus og 1 marcipanbrød
eller ½ glas koldskål med kammerjunkere

Sen aften kl. 22

½ fuldgyldig ernæringsdrik
eller ½ glas mælk/ kakao/ kærnemælk/ Protino Plus
eller ½ glas koldskål med kammerjunkere

DRIK HERUDOVER ½-1 L VÆSKE.
Det kunne være: saft, sodavand, icetea, juice, kakako, cola, grape tonic eller lign. 

7 måltider á 2 dl

Morgen kl.8

2 dl havregrød lavet på mælk, evt. med lidt sukker
eller 2 dl yoghurt/ skyr/ ymer, evt. med mysli

Formiddag kl.11

1 glas koldskål, evt. med kammerjunkere eller 1 Protino Plus

Frokost kl.13

1 stk. brød med f.eks. æg, laks, sild, makrel, kylling, spegepølse, rullepølse, mayonnaisesalater, leverpostej.

Spar ikke på pålægget, og pynt gerne med lidt remoulade/mayonaise eller lignende.

Eftermiddag kl.15

1 glas kakaomælk/ kærnemælk/ koldskål/mælk og 1 lille marcipanbrød/1 stk. kage
eller 2 dl frugtgrød med mælk/ piskefløde

Eftermiddag kl.17

1 glas koldskål, evt. med kammerjunkere
eller 1 glas mælk/ kakao/ kærnemælk/ Protino Plus og 1-2 TUC/Digstive kiks

Aftensmad kl. 19

½ dl kartofler/ ris/ pasta
1 dl kød / fisk/ fjerkræ
2-3 spsk. sauce
½ glas mælk

Sen aften kl. 22

1 glas kærnemælk/ mælk/ kakao og 2-4 TUC/Digstive kiks med 1-2 skiver ost
eller 2 dl drikkeyoghurt / milkshake / flødeis

DRIK HERUDOVER ½-1 L VÆSKE.
Det kunne være: saft, sodavand, icetea, juice, kakako, cola, grape tonic eller lign.

6 måltider á 3 dl

Morgen kl.8

2½ dl havregrød lavet på mælk/ vand, evt. med lidt sukker på
eller 2,5 dl havregryn med mælk/ yoghurt/ skyr/ ymer, evt. med mysli

Formiddag kl.11

2-4 TUC/Digstive kiks og 2 skiver ost og 1 glas kærnemælk/ kakao/ mælk
eller 1 stk. frugt og ½ bolle med ost eller pålæg og 1 glas kærnemælk/ kakao/ mælk

Frokost kl.13

2 stk. brød med f.eks. æg, laks, sild, makrel, kylling, spegepølse, rullepølse, mayonnaisesalater, leverpostej.

Spar ikke på pålægget, og pynt gerne med lidt remoulade/mayonaise eller lignende.

Eftermiddag kl.16

1 skive brød med ost eller pålæg og 1 glas kakaomælk/ kærnemælk/ koldskål/ mælk

Aftensmad kl. 18

1 dl kartofler/ ris/ pasta
1½ dl kød/ fisk/ fjerkræ
½ dl grønsager
Gerne sovs eller dressing

Sen aften kl. 20

2 dl frugtgrød med mælk og 1 glas kakaomælk/ kærnemælk/ koldskål/ mælk
eller 2-4 TUC / Digstive kiks med ost eller pålæg og 1 glas kakaomælk/ kærnemælk/ koldskål/ mælk

DRIK HERUDOVER ½-1 L VÆSKE.
Det kunne være: saft, sodavand, icetea, juice, kakako, cola, grape tonic eller lign. 

Enzymtabletter

Efter en whipples operation vil nogle have behov for at få tilført ekstra enzymer i forbindelse med måltider. Du kender dem måske under produktnavnet Creon.

Disse enzymtabletter hjælper dig med at optage fedt. Hvis din afføring er ildelugtende, fedtet, glisende og svær at skylle ud, kan det være tegn
på, at du har behov for tage enzymer til dine måltider. Også hvis du har meget luft i maven, eller oplever megen rumlen, kan enzymerne være gavnlige. Lægen vurderer sammen med dig, om du har behov for enzymer - og hvor mange i givet fald.

For nogle patienter vil det være nødvendigt at begrænse indtaget af fedt på trods af Creon for at undgå fedtdiarré. Det gør det sværere at få tilstrækkeligt med energ. Vær derfor opmærksom på din vægtudvikling. Du kan bilve henvist til en diætist på Rigshospitalet. 

Creon pille dosis

For at holde vægten kan du:

  • Spise eller drikke små måltider 6-10 gange dagligt. En tommelfingerregl er at spise hver anden vågne time.
  • Spise meget kød, fisk, fjerkræ, pålæg og mejeriprodukter
  • Drikke væsker med energi og protein
  • Have snacks rundt omkring i huset, fx. nødder, kiks og marcipanbrød eller lign.
  • Have små måltider i køleskab og fryser, så du ikke skal bruge en masse tid på at tilberede/forberede dine mange daglige måltider.
  • Begræns indtaget af grøntsager og frugt

Inspiration til indkøbsliste

  • is, fromager, mousse, budding, frugtgrød
  • havregryn til havregrød
  • øllebrød
  • kartoffelmospulver
  • pesto/tapanade/humus
  • tunmousse/laksemousse
  • smøreost
  • postejer og paté
  • pålægssalater
  • alle slags oste
  • nutella/peanutbutter
  • wienerbrød og flødeskumskager
  • Digestive/TUC/småkager
  • lyst brød, croissant, pandekage
  • færdigretter
  • evt. suppe med kødboller
  • parmesanost til at drysse på maden

Forskellige mejerivarer afhængig af præference og
behov for afveksling, eksempelvis:

  • koldskål
  • kakao
  • drikkeyoghurt
  • milkshake
  • mælk
  • kærnemælk
  • ymer
  • A-38
  • yoghurt
  • fløde
  • cremefraiche
  • Danonino yoghurt
  • Protino Plus
  • ernæringsdrikke

 1-2-3 koldskål (3 portioner)

1 dl piskefløde
2 dl kærnemælk
3 dl skyr evt. med vaniljesmag. Smages evt. til med vanillesukker og citronsaft.

1 portion (2 dl) indeholder: 850 kJ / 14 gram protein

Redaktør