Enkelt- og dobbeltsidig læbeoperation - indlæggelse af børn

Praktiske informationer om indlæggelse ved enkelt- og dobbeltsidig læbeoperation) af børn, samt tiden efter operationen.

Information til forældre, om hvad der skal ske i forbinelse med jeres barns læbeoperation

Indlæggelsesdagen

Den dag I kommer til indlæggelse, skal I tale med en række forskellige personer:

  • En sygeplejerske vil vise jer rundt i sengeafsnittet og taler med jer om indlæggelsen
  • En læge vil undersøge dit barn og skrive om hvorfor han/hun skal opereres
  • En læge med speciale i bedøvelse (narkoselæge) vil tale med jer om bedøvelsen og om I har særlige ønsker til, hvordan det skal foregå.
  • En fotograf, som vil tage billeder af jeres barns læbe
  • Den læge, der skal operere dit barn (kirurg), kommer og taler med jer om operationen
  • En gipsetekniker skal lave manchetter, der passer til jeres barns arme, da jeres barn i en tid efter operationen ikke skal kunne røre sig ved/i munden

Medbring

Tag gerne jeres egen barnevogn, spiseredskaber og dyne med, for at gøre jeres barn så tryg som mulig.

Operationsdagen

Jeres barn skal faste og tørste inden operationen. I vil blive informeret om faste- og tørstetider af narkoselægen og sygeplejersken på forberedelsesdagen. I kan læse mere om faste og bedøvelse her (link):

Inden operationen skal dit barn blandt andet i bad, have målt temperatur og have tryllecreme (lokalbedøvelse) på begge håndrygge. I vil følge jeres barn til operationsstuen og være der, indtil han/hun er faldet i søvn. I må gerne medbringe jeres barns yndlingssovedyr, nusseklud eller lignende til operationen.

Efter operationen

Efter operationen vil I kunne se tråde på såret og jeres barn vil have et plaster på læben. Måske har han/hun også en lille vatrulle (gazetampon) i det ene næsebor, hvis det er enkelsidig læbe.

Jeres barn vil have et tyndt plastikrør (i.v.-adgang) i en blodåre i hånden eller foden, så vi kan give væske og eventuelt medicin.

Jeres barn vil starte med at få lidt sukkervand at drikke, og når der er gået lidt tid, kan I begynde at give mælk. Amning kan ligeledes genoptages kort tid efter operationen.

Hvad med sut?

Hvis jeres barn er opereret for enkeltsidig læbespalte, må han/hun ikke bruge sut i en uge efter operationen og skal ligeledes have manchetter på i en uge efter operationen.

Hvis jeres barn er opereret for dobbeltsidig læbespalte, må han/hun ikke bruge sut før tre uger efter operationen. I samme periode må jeres barn heller ikke komme genstande i munden og skal derfor have manchetter på i tre uger. Jeres barn må gerne få manchetterne af for at spise eller drikke under tæt opsyn. Ellers skal manchetterne være på hele tiden – også når barnet sover.

Dagene efter operationen

Hver formiddag kommer en af lægerne i afsnittet og ser til jeres barn. Hvis I har spørgsmål, skal I endelig sige til. Sygeplejerskerne er i afsnittet hele døgnet og vil hjælpe Jer bedst muligt. 

I skal selv stå for at passe og pleje jeres barn, mens I er indlagt. Spørg endelig personalet, hvis der er noget, I er usikre på. Jeres barn må gerne komme i bad og bruge sit eget tøj. Hvis I ikke har tøj med, kan I låne undertøj, sparkedragter med mere af os, mens I er indlagt. Det er meget vigtigt, at I husker at vaske hænder før og efter bleskift.

Søvn

Det første døgn efter operationen skal I blive på afsnittet, så vi sammen kan holde øje med at jeres barn har det godt og får det bedre og bedre efter operationen.

Jeres barn vil være mere træt end det plejer at være og har derfor brug for mere søvn og hvile. Hvis jeres barn er vant til at sove middagslur udenfor i barnevogn, kan han/hun komme til det igen efter nogle dage. Det må dog ikke være for koldt udenfor, da operationssåret kan have sværere ved at hele ved kolde temperaturer.

Medicin

Efter operationen får jeres barn fast smertestillende medicin. Dette kan gives som flydende væske (mikstur eller gennem iv-adgangen) eller som stikpille (suppositorie). Vi finder sammen ud af, hvad der er bedst for jeres barn. Vi anbefalder, at jeres barn får paracetamol i 7-14 dage efter operationen og muligvis ibuprofen. Følg doseringsvejledningen på pakken. Medicinen kan købes på apoteket.

Eftervirkninger af operationen

Efter operationen, er det ikke ualmindeligt at jeres barn får lidt feber eller oplever ekstra gråd og uro. Dette skyldes den bedøvelse, jeres barn har været igennem. Jeres barn kan også opleve at have mere luft i maven end vanligt og have brug for flere bøvsepauser. Enkelte oplever også at afføringen ændrer sig og bliver tynd og grønlig. Det er helt normalt.

Pleje af såret

Den nyopererede læbe kan godt hæve en del de første dage efter operationen. Hævelsen vil herefter langsomt aftage igen. Sygeplejerskerne vil hjælpe med at dryppe næsen, så barnet bedre kan få luft igennem, men sårskorperne skal ikke fjernes, da de er en del af helingsprocessen.

Jeres barn må først bruge sut, når de sidste tråde er fjernet. Trådene fjernes ca. syv dage efter operationen i en kortvarig, fuld bedøvelse. Vi anbefalder, at I sætter et plaster på læben i en uge efter trådjernelsen ved enkelsidig læbeoperation og to uger ved dobbelsidig læbeoperation. Der kan være behov for at forstærke plastret, hvis det løsner sig.

Den nyopererede læbe er skrøbelig og man skal derfor være varsom. Jeres barn skal derfor holdes ”ud af”, må ikke ligge på maven og I skal undgå hårde genstande i munden i tre uger efter operationen.

Nogle forældre har erfaret, at det har en god effekt at smøre arret med creme indeholdende E-vitamin. I kan begynde at smøre læben med cremen to uger efter operationen. Den videnskabelige effekt af dette er ikke dokumenteret.

Beskyt arret mod sol

Barnet skal helst undgå direkte sol på arret det første år efter operationen. Vi anbefaler, at jeres barn får solcreme på med beskyttelsesfaktor 50 eller et plaster. En hat med skygge eller en kasket kan også være god.

Hjem igen

Vi forventer, at I vil være indlagt i op til tre dage efter operationen. Hvornår I kan blive udskrevet afhænger af, hvordan jeres barn har det, og hvordan såret heler. Inden I tager hjem, skal I forbi narkoselægen, så I er klar til at komme igen til trådfjernelsen. Ved trådfjernelse vil dit barn blive indlagt igen, blot en enkelt dag. I vil møde tidligt om morgenen og kunne gå hjem senere på dagen.

Redaktør