Endetarm, strålebehandling

Du har fået konstateret kræft i endetarmen, og som led i din behandling skal du have strålebehandling.

Du har fået konstateret kræft i endetarmen, og som led i din behandling skal du have strålebehandling. Du skal have i alt _____ behandlinger fordelt på alle hverdage mandag - fredag.

Planlægning af strålebehandlingen

Planlægningen varer ca. 1 time. Du er velkommen til at tage en pårørende med. For at planlægge din strålebehandling skal du have scannet din underkrop, og vi anvender CTscanning. Scanningen viser, hvordan vi bedst kan give dig strålebehandlingen. De bedste resultater opnås ved en komfortabelt fyldt blære. Se faktaboks.

Under scanningen skal du ligge på ryggen og får en pude under knæene.
Desuden får du sat 3-4 små tatoveringsprikker på underkroppen, så vi ud fra dem kan genskabe din rette placering ved de efterfølgende strålebehandlinger.

Forberedelse af blære: En del af blæren skånes fra at blive bestrålet, hvis blæren er fyldt under strålebehandling. Det betyder, at blæren skal være fyldt - men ikke i sådan en grad at det er svært at holde på vandet. Vi anbefaler derfor, at du 1 time før scanning og behandling lader vandet og derefter drikker en halv liter vand.

Ved planlægningen får du udleveret ”Råd og Vejledning under strålebehandling” samt tid til første strålebehandling. Umiddelbart før start på strålebehandling vil du blive tilbudt en samtale med en fra behandlingspersonalet på behandlingsapparatet. Ved den første strålebehandling vil du få udleveret et skema med tider til de efterfølgende strålebehandlinger.

Strålebehandlingen

Første strålebehandling tager ca. 30 min, da apparaturet skal indstilles til din behandlingsplan. De efterfølgende strålebehandlinger 20 min pr. gang. Du skal møde med komfortabelt fyldt blære til samtlige strålebehandlinger. Se faktaboks.

Bivirkninger

Som du kan læse nedenfor, kan der opstå forskellige bivirkninger relateret til din strålebehandling. Præcis hvilke og hvor mange du får, kan vi ikke vide på forhånd. Behandlingspersonalet vil umiddelbart kunne afhjælpe de fleste gener, hvis ikke får du en tid i din klinik, hvor du vil blive tilset af en læge.

De hyppigste bivirkninger forbundet med din strålebehandling er gener relateret til tarmen. De fleste patienter oplever 10 - 14 dage inde i behandlingen, at de får diarré. Nogle vil opleve blod i afføringen - dette er ikke farligt men et tegn på, at slimhinden i tarmen er generet.

Området omkring endetarmsåbningen kan blive irriteret og hudløst, både pga. diarré og strålebehandling.

Din blære ligger tæt på tarmen, og det kan ikke undgås, at lidt af blæren kommer med i strålefeltet. Det kan give svie og smerter ved vandladning.

Mange patienter vil opleve en grad af træthed under behandlingen.

Er du kvinde, kan der opstå tørhed af slimhinden i skeden.

Kost

Vi anbefaler en god, alsidig og proteinrig kost under strålebehandlingen.
Det er vigtigt, at du ikke taber dig.

Hvis du har behov for det, kan behandlingspersonalet ved dit behandlingsapparat vejlede dig om kost og ernæring.

Rygning

Vi anbefaler, at du undlader at ryge under din strålebehandling. Vi hjælper gerne med at skabe kontakt til din kommune mhp. rygestopkursus.
Rygning nedsætter virkningen af din strålebehandling. Rygning virker livsforkortende.

Alkohol

Vi anbefaler, at du under din strålebehandling holder dig til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om max. 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande om ugen for mænd.

Motion

Du må gerne motionere under din strålebehandling. Lyt til din krop og hold pause, når du bliver træt. Mange oplever, at motion har en god effekt på den træthed, der kan opstå under strålebehandling. Motion har desuden en gavnlig effekt på psyke og humør.

Antioxidanter

Under din strålebehandling anbefaler vi, at du undlader at tage kosttilskud i form af antioxidanter (f.eks. A, C, E vitamin samt Q10), da disse kan hæmme strålebehandlingens effekt. Du må gerne få antioxidanter, der forekommer naturligt i kosten.

Videre forløb

En af de sidste dage i behandlingen tilbydes du en samtale med en læge i din klinik. Her vil dit strålefelt blive tilset og evt. bivirkninger til behandlingen blive vurderet. Desuden vil du blive henvist til videre forløb på din stamafdeling. Tiden til den afsluttende samtale vil blive udleveret af behandlingspersonalet ved dit behandlingsapparat.

Henvendelse

Hvis du under din strålebehandling har behov for at ringe til os, kan du mandag - fredag kl. 8.30 - 15.45 henvende dig til personalet ved dit behandlingsapparat. Telefonnummer fremgår af din mødeseddel, som udleveres ved første strålebehandling.
I weekenden kan du kontakte os i samme tidsrum som på hverdage på
35 45 11 31

I akutte situationer relateret til din strålebehandling kan du alle dage efter kl. 15.45 henvende dig på 35 45 35 45 - bed om onkologisk visitation. 
Her vil du tale med en sygeplejerske. Hvis du under dit forløb i Strålebehandling, klinik 3981 har oplevelser, som du ikke finder tilfredsstillende eller har forslag til forbedringer, opfordrer vi dig til at rette henvendelse til personalet ved dit behandlingsapparat eller i din klinik.

Redaktør