Efter udskrivelsen - afsnit 2042

Afhængig af hvilken operation, du har fået foretaget, kan du forvente, der kan gå op til nogle uger, inden du helt er kommet dig efter operationen

Information og vejledning til operationspatienter i Afdeling for Kvindesygdomme

Når du kommer hjem

Afhængig af hvilken operation, du har fået foretaget, kan du forvente, der kan gå op til nogle uger, inden du helt er kommet dig efter operationen og har genvundet dine kræfter og din energi.

Se i øvrigt den pjece, du tidligere har fået udleveret i forbindelse med dit indgreb.

Dekorativt billede

Blødning fra skeden

Let til frisk vaginalblødning den første uge og herefter brunligt udflåd 3-4 uger er helt normalt. Får du kraftig blødning, blødning med klumper eller tegn på infektion (ildelugtende udflåd og feber), kan du kontakte afdelingen eller din praktiserende læge.

Sårpleje

Dit sår vil hurtigt hele op, men der kan opstå infektion i eller omkring såret (rødme, varme, hævelse, ømhed og feber).

Ligeledes kan der være opstået et stort blåt mærke (hæmatom), der kan give ømhed i længere tid. Hæmatomet er ufarligt og forsvinder i løbet af nogle uger. Sårpleje kan foretages med vand og evt. uparfumeret sæbe. Siver der lidt væske fra såret, kan du sætte en løs forbinding på såret, spørg efter en forbinding på apoteket. Du kan genoptage kar- og svømmebad, når dit sår er helet, og du ikke længere har blødning fra skeden.

Smerter

Du kan være øm i maven den/de første uger. Vi anbefaler derfor, du efter udskrivelsen fortsætter med smertestillende medicin. Er dine smerter vedvarende eller tiltagende trods medicin, kan du kontakte afdelingen eller din praktiserende læge.

Hvis du har fået foretaget en kikkertoperation, kan du opleve skuldersmerter som følge af luftophobning i maven. Aktivitet får luften og smerterne til at forsvinde.

Ernæring

Af hensyn til sårhelingen er det vigtigt, du fortsætter med at spise varieret og indtager energi- og proteinrig kost. Du skal ligeledes drikke rigeligt, ca. 2 liter dagligt.

Mave/tarm funktion

Din tarmfunktion vil oftest først komme i gang efter nogle dage. Drikker du rigelig væske, spiser varieret og bevæger dig, får du hurtigere gang i maven. Enkelte kan få brug for Magnesia, der er håndkøbsmedicin

Træthed

Det er almindeligt at føle sig træt et stykke tid efter en operation. Vi anbefaler daglige gåture og varieret kost. Har du en lav blodprocent, anbefaler vi, at du tager jerntilskud, der er håndkøbsmedicin; dette vurderes af lægen ved udskrivelsen.

Seksualitet

Lysten til at genoptage seksuallivet kommer i takt med, at træthed og smerter forsvinder. Muligheden for tilfredsstillelse og orgasme forandres ikke efter operationen. Tidspunkt for genoptagelse af seksuallivet afhænger af operationstypen; dette vurderes af læge ved udskrrivelsen.

Psykisk reaktion

Det er forskelligt, hvordan og om man reagerer efter en operation. Det er vigtigt, du tager dine reaktioner alvorligt. Når du kommer hjem, vil det være en god ide at involvere din familie og venner i dine tanker og bekymringer. Alle kan have brug for støtte og nogen at tale med.

Akut henvendelse er:

•     Feber over 38,5o C
•     Kraftig vaginalblødning eller blødning med klumper
•     Kraftig blødning fra såret eller såret har åbnet sig
•     Vedvarende, stærke smerter.

Kontakt Kvindesygdomme, akutmodtagelse 5032.

Hvordan kontakter jeg Afdeling for Kvindesygdomme efter udskrivelsen?

Indenfor de første 2 uger efter at du er udskrevet, kan du telefonisk kontakte vores klinik, afsnit 4004. Ved problemer efter denne periode skal du kontakte din praktiserende læge.

Alle hverdage besvares telefonen af sygeplejersker, der kan råde og vejlede dig med spørgsmål, der har med din operation eller indlæggelse at gøre.

Smertebehandling på operationsdagen

Efter hjemkomsten må du yderligere tage

Tablet Paracetamol a´_____mg _______ tbl
Kl. _____ Kl. _____ Kl. _____

Tablet Ibuprofen a´_____mg _____tbl
Kl. _____ Kl. _____ Kl. _____

Tablet morfin a´_____ mg _____ tbl
Kl. _____ Kl. _____ Kl. _____
____________________________________
Tablet Zofran a´_____ mg _____tbl

Ved behov for smertestillende de efterfølgende dage kan du tage

_____Tablet Paracetamol a´_____mg
_____tabletter 3-4 gange i døgnet i 2-4 dage

_____Tablet Ibuprofen a´_____mg
_____tabletter 3 gang dageligt i 2-4 dage
_____________________________________

Redaktør