Efter operation med fjernelse af blærehalskirtlen, strålebehandling

Du er blevet opereret og har fået fjernet prostata.Som led i din behandling skal du have strålebehandling.

Du er blevet opereret og har fået fjernet prostata. Som led i din behandling skal du have strålebehandling. Du skal have i alt bbbbb gange fordelt på alle hverdage mandag til fredag.

Planlægning af strålebehandlingen

For at kunne give dig strålebehandlingen så præcist som muligt, skal du en uges tid før du starter strålebehandlingen møde til en planlægningsdag. På planlægningsdagen skal du have foretaget CT-scanning og MRscanning.
Ved planlægningen får du udleveret ”Råd og Vejledning under strålebehandling” samt tid til første strålebehandling. 

CT-scanning

Som led i planlægningen får du foretaget en CT-scanning. 
Under scanningen bliver du lagt på et leje i præcis samme stilling, som strålebehandlingen skal gives i. Der vil blive sat 3-4 små tatoveringsprikker på din hud, som skal anvendes dagligt til at sikre korrekt lejring. Hele proceduren varer ca. 30 min. Ved scanningen skal du møde med komfortabelt fyldt blære og tømt endetarm, se faktaboks på næste side. Du vil blive ringet op af afsnittet ca. 1 uge før du skal scannes for at minde dig om hvordan du skal forberede blære og tarm på scanningerne.  

MR-scanning

Som led i planlægningen får du foretaget en MR-scanning. Denne bruges til sammen med CT-scanningen, at planlægge dit strålefelt. Ved scanningen skal du møde med komfortabelt fyldt blære og tømt endetarm, se faktaboks på næste side. MR-scanningen tager ca. 45 min. 

Samtale

Umiddelbart før start på strålebehandling vil du blive tilbudt en samtale med en behandlingspersonale på behandlingsapparatet. Ved den første strålebehandling vil du få udleveret et skema med tider til de efterfølgende strålebehandlinger. 

Strålebehandlingen

Første strålebehandling tager ca. 30 min., da vi skal kontrollere, at det område, som du skal behandles på, stemmer overens med behandlingsplanen. Til de efterfølgende strålebehandlinger er der afsat 15-20 min. pr. gang. 
Du skal til hver strålebehandling møde med komfortabelt fyldt blære og tømt endetarm (se faktaboks).

Selve strålerne kan ikke ses og gør ikke ondt.

Ved den første strålebehandling, vil du få udleveret et skema med tider til de efterfølgende strålebehandlinger

Bivirkninger

Som du kan læse nedenfor, kan der opstå forskellige bivirkninger relateret til din strålebehandling. Præcis hvilke og hvor mange du får, kan vi ikke vide på forhånd. Sygeplejerskerne vil umiddelbart kunne afhjælpe de fleste gener, ellers får du en tid i din klinik, hvor du vil blive tilset af en læge. 

De hyppigste bivirkninger til behandlingen, er gener relateret til blæren, i form af smerter og svie ved vandladning, samt hyppigere vandladning. Nogle vil få brug for mildt smertestillende medicin undervejs i behandlingen. Enkelte får blod i urinen. 

Nogle patienter oplever diarré, som bivirkning til behandlingen, da strålefeltet er placeret tæt på tarmen.
Mange patienter vil opleve en grad af trærhed under behandlingen. Efter strålebehandling kan der opstå manglende rejsning hos en del patienter. Det opstår gradvist, og kan forværres det første år efter strålebehandlingen. 

Kost

Under strålebehandlingen anbefaler vi en god, alsidig og proteinrig kost. Hvis du har behov for det, kan sygeplejerskerne ved dit behandlingsapparat vejlede dig om kost og ernæring.Det er vigtigt, at du ikke taber dig under din strålebehandling.

Rygning

Vi anbefaler, at du undlader at ryge under din strålebehandling, og vi hjælper gerne med at skabe kontakt til din kommune, der kan hjælpe med ryge stopkursus. Rygning nedsætter virkningen af din strålebehandling. Rygning virker livsforkortende.

Alkohol

Vi anbefaler, at du under din strålebehandling holder dig til sundhedsstyrelsens anbefalinger for mænd, om maks. 14 genstande om ugen. 

Forberedelse af tarm og blære
 

Ved CT-scanning, MR-scanning og strålebehandling skal du møde med en komfortabel fyldt blære og tømt endetarm.
Ud fra din samtale med lægen, anbefales følgende aftenen før scanning eller behandling:
 
Tablet Magnesia  _____stk 
Tablet Perilax       _____ stk
Microlax                _____ stk 
Lactulose             _____ ml   
Andet                   _______

En del af blæren skånes fra at blive bestrålet, hvis blæren er komfortabelt fyldt under strålebehandling. Det betyder, at blæren skal være fyldt, men ikke i en sådan grad, at det er svært at holde på vandet. Vi anbefaler derfor, at du en time før scanning/behandling lader vandet, og derefter drikker ca. 300 ml vand.

Motion

Under din strålebehandling må du gerne motionere. Lyt til din krop og hold pause, når du bliver træt. Mange oplever, at motion har en god effekt på den træthed, der kan komme under strålebehandlingen. Desuden har motion en gavnlig effekt på psyke og humør.

Antioxidanter

Under din strålebehandling anbefaler vi, at du undlader at tage kosttilskud i form af antioxidanter (f.eks. A, C, E vitamin samt Q10), da disse kan hæmme strålebehandlingens effekt. Du må gerne få antioxidanter, der forekommer naturligt i kosten.

Videre forløb

En af de sidste dage i behandlingen tilbydes du en samtale med en læge i din klinik. Her vil evt. bivirkninger til behandlingen blive vurderet, og du vil blive tilbagehenvist til videre kontrol i Afdeling for Urinvejskirurgi. Tiden til den afsluttende samtale vil du få udleveret af personalet ved behandlingsapparatet.

Henvendelse

Mandag-fredagkan du henvende dig fra 8.3015.45 til det apparat, hvor du går til strålebehandling. Telefonnummeret fremgår af din mødeseddel, som udleveres ved første strålebehandling.
I weekenden kan du ringe på 35 45 11 31

I akutte situationer relateret til din strålebehandling kan du efter kl. 15.45 henvende dig på 35 45 35 45
- bed om onkologisk visitation. Her vil du tale med en sygeplejerske.

Hvis du i dit forløb i Strålebehandling, klinik 3981 har oplevelser, som du ikke finder tilfredsstillende eller har forslag til forbedringer, opfordrer vi dig til, at rette henvendelse til personalet ved apparatet eller i klinikken.

Redaktør